Facebook cenzuriše Palestince u Gazi da ne podijele svoju priču sa svijetom-  Aktivisti BDS-a iz Gaze pokušali su promovisati video na Facebook-u u kojem se upoređuju Izrael i aparthejd u Južnoj Africi.Facebook je odbacio promociju i blokirao račun.Nažalost ,ovo nije jedini slučaj.

Nedavno,grupa Palestinskih aktivista,to jest tim Glas Gaze obilježio je Sedmicu izraelskog aparthejda ,godišnji događaj koji je prvo započet u Kanadi 2005-e godine i održava se u više od 250 gradova širom svijeta svake godine s ciljem da se raširi svijest o Izraelskom aparthejdskom režimu.

Općenito,aktivnosti Sedmice izraelskog aparthejda se sastoje od intelektualnih okupljanja,organiziranja popularnih Palestinskih umjetničkih i muzičkih svečanosti,poziva lokalnih ali i svjetskih govornika,gledanja i komentarisanja dokumentarnih filmova i povezivanja sa raznim kampanjama solidarnosti sa Palestinom kao i pro-palestinskim pokretima.

Ove godine,sve aktivnosti u Gazi,kao i u ostatku svijeta,održavane su online zbog pandemije Korona virusa.

Glavna stvar koju tim Glas Gaze koristi da edukuje ljude o Sedmici izraelskog aparthejda jeste društvene mreže.Sadržaji na društvenim mrežama su razni;od objava o aparthejdu,izraelskim zločinima,diskriminaciji,pozivnice za događaje,novosti i izvještaji.

Naprimjer,Glas Gaze je napravio jednostavan video o historijskoj pozadini termina “Aparthejd” i poređenju izraelskog aparthejda sa aparthejdom u Južnoj Africi,koristeći pritom pristojan jezik.

Također ,cilj ove grupe jeste i podizanje svijesti kod žena o njihovoj ulozi u borbi za Palestinu na svim nivoima.

Međutim,Facebook i njegove platforme su odbili zahtjev za sponzorisanje promocije gore spomenutih materijala,prethodno ih prihvativši na nekoliko sati da bi ih potom potpuno izbrisali.

U sadržaju nije uopće bilo riječi koje bi narušile standarde zajednice na Facebook-u.

Stranici je najprije smanjen domet pregleda tzv.shadow ban.

Potom su mnogi pratioci stranice prijavili da su iznenada,ne svojom voljom prestali pratiti stranicu.

Također,platforme Facebook-a kao što su Instagram i WhatsApp su odbacile sadržaj ove grupe.

Ove aktivnosti Facebook-a spadaju u trend cenzure i utišavanja palestinskih glasova.

 

Cenzura sadržaja o Palestini od strane Facebook-a je postala uobičajena

 Iz Facebook-a sj izjavili da trenutno razmatraju da li će pojam “cionist” staviti pod “govor mržnje”.

Cilj ovoga jeste izjednačiti anticionizam sa antisemitizmom i govorom mržnje ali i ućutkati Palestince i lišiti ih prava slobode govora o nenormalnim uslovima života u kojima su prisiljeni da žive.

Ovo što se desilo sa Glasom Gaze nije prvi niti zadnji put.

Sadržaji koji pro palestinske grupe objavljuju o Palestini ili izraelskim zločinima često budu izbrisani ili banovani.

To postaje naročito osjetljivo kada poznate osobe i influenceri pričaju o Palestini.

U julu prošle godine,Facebook je izbrisao objavu palestinsko-američke aktivistice i advokata za ljudska prava Noure Erakat o ubistvu njenog rođaka Ahmeda Erakata od strane Izraelskih okupacionih snaga na jednoj od kontrolnih tačaka na Zapadnoj Obali,pod izgovorom da je to “uznemiravanje“.

U isto vrijeme,Instagram je uklonio sliku koju je objavila palestinsko-holandski supermodel Bella Hadid o palestinskom pasošu njenog oca,pod izgovorom da je to “scena nasilja”.

U maju iste godine Middle East Eye je objavio da je Facebook obrisao profile više od 50 palestinskih novinara i aktivista uz obavijest da su njihove stranice izbrisane zbog “prekršavanja pravila zajednice”.

 

Facebook-ova cenzura nije ništa iznenađujuće

 Nedavni izvještaj belgijske istraživačice Alysie Grapek pokazuje da je 2019-e godine Facebook otkrio svoju saradnju sa izraelskom vladom i da su informacije dijeljene između platformi i vlade. U toj godini 79% zahtijeva za brisanje profilâ došlo je od izraelske vlade.Razlozi za to nisu otkriveni.

To nije iznenađujuće ,naročito nakon što je Facebook imenovao Emi Palmora u Nezavisni nadzorni odbor.

Emi Palmor je bivši generalni direktor Sajber  jedinice u Ministarstvu pravde Izraela koja je bila odgovorna za uklanjanje nekoliko hiljada sadržaja o Palestini.

Menađer međunarodnih odnosa u Arapskom centru za unapređenje društvenih medija,Alison Carmel rekla je za Mondoweiss:

“Iako postoji mnogo kvalificiranih Izraelaca koji su mogli biti izabrani za tu poziciju,Facebook je izabrao Emi Palmora,koji ima dugu historiju u naporu izraelske vlade u cenzurisanju sadržaja o Palestini i onih koji podržavaju palestinska ljudska prava.Ovo je opasan razvoj koji će najvjerovatnije utjecati na  ljudska prava i slobodu izražavanja decenijama”.

Carmel je još dodala:”Posljednjih nekoliko godina čuli smo mnogo o krizi slobode govora koja je zarazila naše univerzitete ali postaje veoma jasno da ovaj navodni problem odnosi samo na neke tačke gledišta.Ljudi koji forsiraju ove narative nije briga da li su Palestinci ili oni koji govore u njihovo ime ućutkani.Njihovi glasovi se ne računaju.

 

Kampanje protesta protiv Facebook-a

 Nedavno,više od 40 organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama i u svijetu,uključujući MPower Change,We Are Not Numbers,Media Justice,7amleh,Jewish Voice For Peace,Adalah Justice Project,BDS Movement,Eyewitness Palestine i Palestine Legal organizirali su kampanju  pod imenom “Facebook,moramo razgovarati” da bi protestovali protiv Facebook-ovog mogućeg stavljanja pojma -Cionist,Cionizam kao jezik mržnje.Poslana je peticija sa 9000 potpisa Sheryl Sandberg i Marku Zuckerbergu,osnivaču Facebook-a.

Prošle godine,pro-palestinske grupe poput  Jewish Voice for Peace u koaliciji sa 7amleh,The Palestine Institute for Public Diplomacy, Palestine Solidarity Campaign, and the BDS Movement for Palestinian Rights,pokrenuli su kampanju da kažu Facebook-u  da se moraju fokusirati na uklanjanje govora mržnje a ne cenzurisati validni govor Palestinaca i onih koji govore u njihovo ime i da Emi Palmor mora otići.

Izvor