FBI operativci pomogli u organizaciji i predvođenju smrtonosnog napada na Kapitol – Operativci Federalnog istražnog biroa (FBI) pomogli su u organizaciji, koordinaciji i orkestriranju napada na Kapitol 6. januara, kaže Fox News, optužujući američku vladu da skriva identitet mnogih policajaca koji su bili uključeni u smrtonosni napad.

Pozivajući se na vladinu sudsku dokumentaciju, voditelj Fox News-a Tucker Carlson rekao je u srijedu da ” je gotovo sigurno da su operativci FBI-a organizirali napad na Kapitol 6. januara”.

Rekao je da “vlada skriva identitet mnogih prisutnih policajaca” u nasilnom napadu koji su izveli pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Njegove pristalice upale su u Kapitol u nadi da će zakonodavcima onemogućiti da potvrde pobjedu Joe Bidena, poništavajući tako ishod predsjedničkih izbora 2020. godine.

Trump je optužen za poticanje svojih pristalica, uključujući članove krajnje desničarskih “Ponosnih momaka“ na  juriš na zgradu i zbog toga je opozivan.

U incidentu je smrtno stradalo pet osoba, uključujući policajca, i natjerao zakonodavce da bježe u strahu za život.

Novinar Foxa je svoje tvrdnje  zasnivao na izvještaju Revolver.News, alternativne vijesti popularne među pristalicama Trumpa.

Carlson je naveo primjer tajnih osoba  koje su u sudskim spisima identificirane samo kao “Osoba dva” i “Osoba tri”.

Prema tim dokumentima, osoba dva je “napala na barikade” na Kapitolu 6. januara.

Rekao je da su “osoba dva” i “osoba tri” organizatori pobune.

“Vlada zna ko su oni”, rekao je Carlson. „Ali vlada ih nije teretila. Žašto je to? Znate zašto. Gotovo je sigurno da su radili za FBI. “

Američka vlada do sada je podigla optužnicu za više od 550 osoba, po krivičnim djelima, od napada na policiju do uništavanja državne imovine i nelegalnog upada na državnu imovinu.

Optuženo je najmanje 18 osoba povezanih s bijelom supremacističkom krajnje desničarskom grupom “Ponosni momci “, a devet osoba povezanih s antivladinom milicijom poznatom kao Čuvari zakletve suočava se s optužbama da su se urotili još u novembru kako bi napali Kapitol i blokirali Kongres da ne potvrdi Trumpov poraz.

U svjedočenju sredinom juna, direktor FBI-a Christopher Wray priznao je da su bijele supremacističke grupe igrale glavnu ulogu u opsadi Kapitola.

“Nažalost, 6. januar nije bio izoliran događaj”, rekao je Wray.

“Problem domaćeg terorizma već dugo metastazira u cijeloj zemlji i neće uskoro nestati,” dodao je.

Carlson je, međutim, rekao, “Ispada da su ovu” pobunu bijelih supremacista “- opet po vlastitom priznanju u tim dokumentima – organizirali vladini agenti.”

Rekao je da bi informacija da je FBI u velikoj mjeri bio upetljan u potencijalne ekstremističke i ‘domaće terorističke’ grupe unutar Sjedinjenih Država bila šokantna.

Još u martu, predsjednik senatskog odbora za pravosuđe Dick Durbin optužio je američku vladu da je premalo učinila za borbu protiv ekstremista krajnje desnice koji su počinili domaći terorizam širom zemlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime