PISjournal-Nedavno je Katibat Tubas, naoružana grupa povezana s vojnim krilom palestinskog pokreta Islamski džihad Brigade Al-Quds, objavila svoje formiranje na teritoriji Zapadnoj obali.

Grupa se sukobila sa izraelskim snagama koje su izvršile raciju u gradu Tubas na sjeveru Zapadne obale i blokirala njihova oklopna vozila. U svom saopćenju, oružana grupa je ovu operaciju najavila kao početak antiokupacione borbe i obećala da će se “otpor protiv neprijatelja nastaviti do pobjede i oslobođenja palestinske zemlje”. Najava osnivanja ove oružane grupe, uz intenziviranje oružanog otpora na Zapadnoj obali posljednjih mjeseci, obećava početak novog poglavlja palestinske borbe protiv okupacije na Zapadnoj obali i najavu teških dana za Izrael.

Formiranjem ove oružane grupe,izraelski režim je suočen sa dva fronta. Aktivnosti naoružanih boraca na Zapadnoj obali pojačat će otpor Gaze i ako izbije novi rat, oni mogu napasti svog neprijatelja s dvije strane. Posljednjih decenija Izrael je intenzivirao svoje projekte naseljavanja na Zapadnoj obali, uzurpirajući mnoga naselja koje su pripadale Palestincima. Stoga prisustvo nove grupe može povećati bezbjednosne probleme Tel Avivu i dovesti u pitanje njegov teritorijalni ekspanzionizam.

S obzirom da Hamas i Islamski džihad pokazuju briljantnu evidenciju otpora izraelskoj agresiji u Gazi, uspon novog krila otpora na Zapadnoj obali ovaj put može ponoviti uspjehe iz prošlosti. Od osnivanja izraelskog režima 1948. godine, otpor Zapadne obale vrtio se oko “intifada gađanja kamenom”, ali je sada okupirana teritorija odlučila da se naoruža pravim oružjem.

Ovo je poziv na buđenje Izraelcima da se konzervativnije suoče s Palestincima i ne poduzimaju nepromišljene poteze dok redovno vrše racije na Zapadnoj obali i Al-Qudsu (Jerusalem). Od sada, Izraelci znaju da uvijek postoji naoružana grupa koja je spremna djelovati da odbrani Palestince i koja će ih natjerati da zažale zbog svojih postupaka.

Izraelsko naoružavanje doseljenika radi zaštite okupiranih teritorija

Zbog straha od naoružane Zapadne obale, Izraelci su nedavno rekli da planiraju formirati naoružanu grupu kako bi zaštitili naseljenike od palestinskih prijetnji. Ova odluka dolazi kada su sve sigurnosne mjere koje su poduzeli Mossad, Shin Bet i vojne obavještajne službe do sada bile bezuspješne u zaustavljanju palestinskog otpora. Zapravo, Tel Aviv pribjegava naseljenicima koji se brzo skrivaju u skloništima nakon što čuju pucnjeve i mnogi od njih migriraju zbog straha od rata.

Do sada su doseljenici napadali Zapadnu obalu i palestinske svetinje u Al-Qudsu jer su bili sigurni da nema nikog ko bi im mogao odgovoriti ali od sada će se jednadžbe promijeniti i za njih će sve biti drugačije. Drugim riječima, pribjegavanje Tel Aviva naoružanim naseljenicima radi sigurnosti ukazuje na činjenicu da od sada svaki Izraelac treba da štiti sebe i da će se sigurnosne prilike pogoršati.

Štaviše, od sada će se na okupiranim teritorijama formirati izraelske oružane snage od 6 miliona i svaki dan bi trebali živjeti  u strahu od palestinskih napada. Međutim,uprkos ovakvom realnom stanju izraelski zvaničnici tvrde da imaju najjaču vojsku i najtemeljitije obavještajne podatke u regionu.

Mobilizacija pod izgovorom bezbjednosne zaštite omogućava Izraelcima da pojačaju svoje akcije na Zapadnoj obali pod izgovorom sigurnosnih razloga kako bi blokirali rast naoružanih grupa. Tel Aviv zna da ako je Zapadna obala naoružana, ne može unaprijediti svoje teritorijalno proširenje izgradnjom novih naselja.

Također, Tel Aviv mobilizacijom pokušava prekriti Zapadnu obalu atmosferom terora kako bi natjerao Palestince da zaključe da ne bi trebali uzimati oružje za svoju sigurnost i uvjeriti neke Palestince poput lidera Palestinske uprave da osude oružanu borbu.

Također, iza ove mobilizacije stoje prikriveni ciljevi, uključujući dovođenje Palestinaca licem u lice kako bi se oslabio otpor izraelskoj okupaciji. Ovo se dešava dok Palestinci decenijama žive pod izraelskom brutalnošću, bez oružja i stisnutih pesnica, a sada kada imaju oružje, neće imati straha od Izraelaca i nastaviće svoju borbu za oslobađanje svojih okupiranih zemalja. Stoga, sa formiranjem novog fronta otpora na Zapadnoj obali, strah i teror će se povećati na izraelskim, a ne na palestinskim teritorijama.

Nedavni sukobi u izbjegličkom kampu Jenin između Palestinaca i izraelskih vojnika, u kojima su Palestinci uzeli oružje, pokazali su da je Zapadna obala odlučna da se brani. Lideri otpora u Gazi su više puta izjavljivali da su jedini način borbe protiv okupacije oružane akcije, a Izraelci razumiju samo jezik sile. Rekli su da će ih podržati svim silama ako Zapadna obala bude naoružana. Čak i u operaciji “Mač Al-Qudsa” protiv izraelske vojske prošle godine, Hamas i Islamski džihad su krenuli u rat protiv Tel Aviva u znak podrške Al-Qudsu i Zapadnoj obali, a uz prisustvo nove grane otpora, oni će preuzeti dio odgovornosti za sigurnost.

Sa formiranjem ogranka otpora na Zapadnoj obali, sigurnost će od sada biti san za Izraelce, a ukoliko izbiju sukobi, Izraelci će se naći u okruženju sa dva fronta – nešto što će povećati njihova stradanja kako u vojnom i sigurnosnom tako i u ekonomskom smislu zbog jer će morati povećati vojnu potrošnju kako bi se suprotstavili odlučnim palestinskim borcima za slobodu.

Ekskluzivno PISjournal

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime