Francuska i Njemačka žele samit EU sa Vladimirom Putinom-Francuska i Njemačka predložile su poziv Vladimiru Putinu na samit s EU u sklopu šireg resetiranja odnosa bloka s Rusijom.

Prijedlog Emmanuela Macrona i Angele Merkel dolazi nakon samita Joea Bidena u Ženevi s ruskim predsjednikom, a pristaše ideje tvrde da evropski čelnici mogu pružati iste izravne poruke o ruskom ponašanju, a pritom držati otvorena vrata za kompromise i suradnju.

Kritičari bližih veza s Kremljem zabrinuti su da bi to nagradilo Putina u trenutku kada još jednom pojačava pritisak na Ukrajinu, a Rusija je optužena za pojačavanje sajber-napada na SAD i njihove saveznike. Dogodilo se to na dan kada su ruske snage tvrdile da su ispalili mete upozorenja na britanski ratni brod u Crnom moru u blizini ruskog okupiranog Krima, što je tvrdnja koju je Velika Britanija negirala.

EU nije održala samit s Putinom od aneksije Krima 2014. godine i uvela je nekoliko slojeva sankcija Rusiji.

“Moramo razgovarati o tome kako pobjeći od ove negativne spirale … ali moramo napredovati ujedinjeni”, citirala je jednog visokog diplomata EU novinska agencija Reuters, ističući da bi moglo biti protivljenja summitu od strane baltičkih država koje su članice .

Nije odmah bilo jasno hoće li prijedlog uključiti svih 27 europskih čelnika ili samo izvršnu direktoricu EU Ursulu von der Leyen i njenog predsjedavajućeg Charlesa Michela.

Biden i Putin sastali su se u Ženevi 16. juna na trosatnom sastanku, obojica rekavši da je sastanak bio isplativ ali su se međusobno optuživali. Složili su se da će se njihovi zvaničnici češće sastajati u okviru dijaloga o strateškoj stabilnosti i istražiti mogućnost rada na novom sporazumu o kontroli naoružanja.

“Čini mi se da je s obzirom na to da je Biden upravo upoznao Putina i bio vrlo iskren prema njemu, teško reći da je loša ideja upoznati se”, rekla je Constanze Stelzenmueller, viša suradnica iz Instituta Brookings.

“Mislim da ako je to učinjeno na način na koji je to učinio Biden, nemam problema s tim, jer mislim da moraju postojati izravne poruke, jer će nas Rusi i ubuduće pogrešno čitati.

Francusko-njemački prijedlog predstavljen je kada je američki državni sekretar Tony Blinken započeo turneju po europskim prijestolnicama s ciljem bližeg povezivanja politike SAD-a i EU.

Blinken je u srijedu boravio u Berlinu kako bi se sastao s Merkel kako bi razgovarali o zajedničkoj politici o Libiji i drugim pitanjima. Trebao bi otputovati u Pariz na sastanak s Macronom, a zatim u Rim.     

Izvor: Pisjournal

 

Prethodni članakNoćne racije Izraela na palestinske porodice nisu gotove, što god sudovi rekli
Naredni članakRusija će pozvati britansku ambasadoricu zbog spora na Crnom moru

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime