Iako se već odavno zna da je Saif Al-Islam Gadafi, sin Moamera Gadafija, pušten iz zatvora, nitko nije znao gdje se on nalazi. Američki novinar New York Timesa Robert Worth sreo je Gadafijeva sina Saifa Al-Islama u gradu Zintanu, u kojem se može slobodno kretati, te se priprema za veliki povratak na političku scenu u svojoj zemlji, koja je već 10 godina u krvavome građanskom ratu.

Princ na čekanju

Novinar je napisao: “Osmijeh mu se pojavio dok je opisivao transformaciju od zatvorenika u princa na čekanju, a on je rekao: ‘Možete li zamisliti? Muškarci koji su mi bili čuvari sada su prijatelji.’” Tako je, umjesto da je strijeljan, Saif Al-Islam Gadafi, sin nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija, pušten iz zatvora. Analitičari su uvjereni kako je puštanje na slobodu Saifa Al-Islama posljednji pokušaj spasa Libije te da su Amerikanci i zapadne zemlje oslobodili Gadafijeva sina kako bi zaustavili krvoproliće u Libiji i širenje Islamske države u toj zemlji. Isto tako, vjeruju kako se puštanjem Saif Al-Islama svijet želi iskupiti zbog svrgavanja njegova oca, nakon čega je Libija upala u anarhiju i građanski rat u kojem su se među više 1500 frakcija i 200 različitih plemena iskristalizirale dvije suprotstavljene strane. Njihov međusobni sukob i bezvlašće dobro je iskoristila Islamska država, koja je svoju borbu s Bliskog istoka prenijela na sjever Afrike, praktički u krilo EU, gdje je učvrstila kontrolu nad libijskim gradom Sirte, koji ima važan strateški položaj jer je udaljen 300 kilometara od Sicilije.

Međunarodna zajednica nije uspjela zaustaviti krvoproliće u Libiji i svjesni su da jedini koji može imati utjecaj na sva plemena u Libiji je upravo Saif Al-Islam koji je uživao ugled i autoritet među starješinama jer je on zapravo bio taj koji je vodio Libiju dok je njegov otac bio samo figura. Poznato je kako su se pripadnici plemena Al Gadadfa i Lamamra, Warfalla, koja su bili stup Gadafije snage, danas masovno pridružili snagama ISIL-a kao i bivši Gadafijevi vojnici i simpatizeri. Obitelj Gadafija uspjela se održati na vlasti više od četiri desetljeća upravo zahvaljujući podršci plemenima, koji su do dandanas ostali centar moći u toj konzervativnoj zemlji. Saif Al-Islam, koji je bio zadužen za odnose s plemenima, znao je manipulirati i iskoristiti kombinaciju ekonomskih privilegija, bračnih saveza i prijetnje silom da bi pridobio plemenske vođe na svoju stranu. Njegovo pleme, Al Gadadfa bilo je i ostalo jedno od 20 glavnih u pet regija u Libiji te uživa moć obrnuto proporcionalnu svojoj veličini zato što se nalaze u naftom bogatom području Sirte. Pripadnici plemena Al Gadadfa tvrde da potiču od poslanika Muhameda i zbog toga uživaju izuzetnu povlasticu i moć u Libiji te su među ključnim plemenima koja mogu igrati glavnu ulogu u rješavanju libijskog sukoba i u uništenju terorističke organizacije Islamske države.

Pridobio ljude

Prema anketama agencije Mandela Libija, koja je provedena krajem 2018., više od 92% Libijaca htjelo bi da na čelo Libije dođe Saif Al-Islam Gadafi. Taj bivši playboy često je boravio na Zapadu, gdje je predstavljao očev režim, a 2008. diplomirao je na Londonskoj školi ekonomije. U inozemstvu, ali i u državi, Saif Al-Islam Gadafi uživa veliku potporu, pa je izvjesno kako bi lako ušao na libijsku političku scenu. O njemu se dugo govori kao o političkoj figuri koja bi možda mogla uvesti red u politički razorenu Libiju, danas uvelike disfunkcionalnu državu koja tone u građanski rat. Osim duge liste paravojnih frakcija, političara, biznismena, pa i običnih Libijaca koji će uvijek biti protiv njega, Saif Al-Islam Gadafi ipak je pridobio velik dio Libijaca koji u njemu vide spasioca.

Izvor