PISjournalEnergetska kriza pogađa svijet kao jedna od posljedica ukrajinskog rata, a potrošači širom svijeta bore se da pronađu održive načine da se izbore s njom.

U međuvremenu, napori da se sankcioniše ruski gas odveli su Zapad do glavnih dobavljače gasa u regionu Perzijskog zaljeva. Usred ove rastuće potražnje, Iran s drugim najvećim svjetskim rezervama plina nastoji poboljšati svoju poziciju u regionalnoj i globalnoj energetskoj geopolitici.

Nova linija snabdijevanja koja ima za cilj da zadovolji buduće potrebe za gasom je iranski gasovod prema Omanu koji je u izgradnji. Izvještaji iz Irana sugeriraju da je jedan od ciljeva predstojeće posjete iranskog predsjednika Sejjida Ibrahima Raisija Omanu razgovori o njegovom završetku .

2016. godine, visoki zvaničnici Nacionalne iranske kompanije za izvoz gasa sastali su se sa zvaničnicima ministarstva nafte Omana i predstavnicima tri međunarodne naftne kompanije Shell, Total i Korea Gas Corporation kako bi istražili potencijal za transfer gasa iz Irana u Oman. Razgovori su uslijedili nakon sporazuma između dvije zemlje iz 2013. godine o razvoju 15-godišnjeg plana izvoza gasa za izvoz preko morskog gasovoda u vrijednosti od 25 milijardi dolara. Predložena ruta vodi od ogromnog plinskog polja South Pars u Iranu do obalnog grada Sohara u sjevernom Omanu, gdje postojeći gasovod vodi do Salalaha u blizini jemenske granice. Projekat je tada bio planiran za izvoz u kapacitetu od milijardu kubnih metara prirodnog gasa.

Iako je Iran jedan od najvećih proizvođača plina u svijetu, još nije ozbiljno ušao na izvozno tržište LNG-a, a zbog sve veće međunarodne potražnje za LNG-om, Teheran planira proširiti svoje prisustvo na tržištu. Zapravo, LNG je jedan od glavnih iranskih energetskih izvoznih artikala planiranih za Evropu.

U međuvremenu, Oman je nedavno bio u mogućnosti da ubrza svoj izvoz LNG-a kroz razvoj plinskog polja Khazzan, pokazujući uspješnu upotrebu novih tehnika bušenja u Perzijskom zaljevu. Stoga se, prema riječima Mohammeda al-Rumhija, predviđa da se dio gasa koji se prebacuje ovim novim cjevovodom transformiše u LNG i šalje na azijska i evropska tržišta.

Od 2014. godine, Oman je uvezao oko 73 milijarde kubnih stopa prirodnog gasa iz Katara kroz gasovod Dolphin, koji stiže u Oman preko UAE. Muscat je, međutim, želio potpuno zaustaviti ovaj uvoz radom prve faze gasnog polja Khazzan.

Oman je 2017. godine potrošio 775 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, prema američkoj Upravi za energetske informacije, a zemlja ima višak gasa od septembra 2017. pošto je gasno polje Khazzan počelo sa radom i odmah počelo s proizvodnjom milijardu kubnih metara dnevno.

Doživljavajući pad proizvodnje i nedostatak plina i ekonomske izazove posljednjih godina, Oman pokušava diverzificirati svoje izvore prihoda i prihvaćanje iranskog gasovoda dio je ove strategije.

Ovo je toliko važno za Muscat da je njegov ministar nafte rekao da njegova zemlja nastavlja uvoziti plin iz Irana uprkos američkim sankcijama i da će dovršiti gasovod.

“Možemo ubrzati proizvodnju LNG-a. Danas je moguće proizvesti plavi vodonik korištenjem plina. Razgovarali smo o tome s Irancima. Ovo otvara nove mogućnosti Irancima za proizvodnju vodonika. To možemo učiniti zajedno”, rekao je al-Rumhi.

Otvaranje tržišta od Indije do Jemena

Izvoz plina susjedima je iranski prioritet za budućnost. Izvoz nafte i plina Irana susjedima pomaže regionalnim državama da riješe svoje probleme i ojačaju mir i stabilnost u regionu.

Dok se plan ekonomskog razvoja Omana zasniva na oslanjanju na energiju, postoje neka politička i geopolitička razmatranja u njegovom ekonomskom planiranju. Iranski gasovod može poslužiti za premošćivanje jaza između Irana i arapskih monarhija Perzijskog zaliva. Takođe, Teheran i Muscat pokušavaju da od gasovoda naprave most koji prenosi gas u druge zemlje.

Tokom 2017. godine, nekoliko sastanaka na kojima su se okupili indijski, iranski i omanski zvaničnici razgovaralo se o transferu iranskog gasa u Indiju putem gasovoda Iran-Oman.

Gasovod se također može produžiti do Jemena, na što su ukazali omanski zvaničnici.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakKraj unipolarnosti na svjetskoj političkoj sceni
Naredni članakMože li Evropska politička zajednica biti odgovor na evropske probleme?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime