Govora lidera Iran u povodu praznika poslanstva-Ajatollah Hamenei, lider Irana u povodu praznika poslaničke misije blagoslovljenog Poslanika, istakao je da su ciljevi ovog velikog božanskog uzdarja “Božija vladavina, napredak ljudskoga roda, uspostava pravde i uzornoga života”. On je ukazao na logičku nužnost uspostavljanja političkog sustava za postizanje ovih veoma velikih ciljeva, te dodao: “Islamska revolucija je inicijativom i hrabrošću velikoga Imama oživjela liniju poslaničke misije i to je bio razlog za iskazivanjem kontinuiranog neprijateljstva od strane svjetskih  zlobnika, ali će “ pronicljivost i istrajnost na pravome putu” onemogućiti ta neprijateljstva.

Ajetollah Hamenei je uputio čestitke povodom praznika poslanstva, te kazao: “U poslanstvima svih poslanika postojali su uzvišeni božanski ciljevi, a na vrhu te ljestvice jeste tevhid, potom pročišćenje i upućivanje ljudi, uspostava pravde i uzornoga života u značenju umskog i znanstvenog razvoja, duhovnoga mira, materijalnoga napretka, sigurnosti životnoga okruženja, prosperiteta i sreće, i važnije od svega duhovnog napredovanja čovječanstva.”

Lider je istakao da se ciljevi poslanstva ne mogu realizirati samo i jedino na temelju objašnjenja, te kazao kako su poslanici morali osigurati društvene odnose za realizaciju ovog veoma važnog pitanja koje naravno zahtijeva politički sustav i moć.

Ajetollah Hamenei pozivajući se na veliki broj kur’anskih ajeta istakao je da je cilj poslanika u stvaranju političkoga sistema upravljanje koje se temelji na Božijoj Knjizi i božanskim zakonima, te dodao: “Uspostavljanje kodeksa vladavine iziskuje liderstvo, rukovođenje i zapovijedanje, i ovu veoma tešku odgovornost je na svojim plećima nosio plemeniti Poslanik.

On je također kazao: “U monoteističkom svjetopogledu religija je sveobuhvatan program ljudskoga života u svim individualnim, društvenim i političkim dimenzijama i zbog toga, a temeljem kur’anske zapovjedi, zli, pokvarenjaci, arogantni, kolonijalisti i pljaškaši u svijetu, su u svim povijesnim razdobljima oponirali pravedoljubivom i antinasilnom božanskom kodeksu.”

On je osvrnuo se na neprijateljstvo svjetskih silnika prema Islamskoj revoluciji Iran i podsjetio da je i danas islamski sustav koji se u propagandi arogantne fronte naziva političkim islamom, meta svih vrsta napada i zavjera, jer je u svrhu realizacije božanske vladavine uspio formirati vlast i podariti velikoj iranskoj naciji vjerski i islamski identitet.

On je istakao da se generalna kur’anska definicija religije ne smije reducirati na obredoslovlje, te kazao: “Poslanikovo poslanstvo je u islamskome društvu s početka islama za sobom polučilo talase podsticaja, pokretanja i napora, i prema riječima Hazrete Ali. Pečatni Poslanik je imao lijek i mehlem za svaku bol i bolest kako pojedinaca, tako i društva, i na tom kursu – kada god je to bilo nužno – primjenjivao je islamske kazne.

Ajetollah Hamenei je u nastavku svoga izlaganja kazao kako je islamska revolucija ta koja oživljava poslanstvo u savremenome dobu. “Veliki Imam je inicijativom, hrabrošću, istaknutom misli i požrtvovanošću uspio učiniti vidljivom kontinuiranu liniju poslanstva i pokazati sveobuhvatnost i političko-društvene aspekte islama”, istakao je  ajetollah Hamenei.

On je istakao kako se islamska revolucija slijedeći vjerovjesničko poslanstvo, uvijek suprotstavljala nasilju, tiraniji, aroganciji i podržavala obespravljene te dodao da su se uspostavljanjem islamskoga sistema dogodili isti oni događaji koji su se dogodili poslanicima i da su zli i arogantni svijeta postrojili redove naspram iranskoga naroda.

Lider islamske revolucije osvrnuo se na lažne izjave arogantne fronte te kazao: “Oni iznose laži u svojoj propagandi i kažu kako je Islamska republika u disharmoniji i konfliktu s cijelim svijetom, dočim islamski sistem, a pozivajući se na Kur’an, suprotstavlja se samo onima koji se neprijateljski odnose prema iranskome narodu, dok sa  ostalim narodima izemljama, bez obzira na religiju i rasu, njeguje prijateljske odnose.”
Ajetollah Hamenei se osvrnuo na kontinuitet neprijateljstva prema islamskome sistemu te kazao da su za suočavanje s aktivnim neprijateljem nužna dva važna elementa: “promatranje” i “strpljivost i istrajnost”.

On je dodao: “Promatranje” znači da ljudi ne čine pogreške u spoznaji pravoga puta, a “strpljenje” znači ustrajnost i insistiranje na koračanju pravim putem. i ako ova dva elementa postoje, neprijatelj ne može ostvariti svoje ciljeve.”

On je nužnost očuvanja ove dvije važne odrednice okarakterisao kao postojanje “kohezione struje” u društvu, te kazao da ukoliko se među ljudima uspostavi lanac preporuke za strpljivost i ispravnost, u društvu se neće pojaviti osjećaj beznađa, usamljenosti i slabljenja motivacije, i neće se imati hrabrosti odstupiti od ovoga.

Lider islamske revolucije istakao je da su glavni ciljevi neprijatelja u mehkome ratu uništavanje lanca preporuke, te podsjetio kako je prekidanje lanca preporuke veoma pogubno, a mladi kao predvodnici mehkoga rata ne smiju dopustiti da se tako nešto dogodi.

Ajetollah Hamenei je rekao: “U ovome mehkome ratu mladi trebaju, koristeći se internetskim prostorom ulijevati društvenu nadu i preporučivati istrajnost i promatranje.”

Vrhovni lider islamske revolucije je iskrivljavanje činjenica nazvao još jednom taktikom neprijatelja u mehkom ratu, i ukazao na primjere otvorenih laži, te dodao: “Potlačeni narod Jemena već šest godina je, uz zeleno svjetlo Amerike, izložen bombardovanju, ekonomskoj opsadi i nedostatku hrane i lijekova, od strane nasilne i bešćutne saudijske vlade, a niti jedna međunarodna Organizacija niti zapadna vlada nisu digle svoj glas protiv ovoga. Ali sada kada jemenski narod koji je proizveo ili se opskrbio nekim odbrambenim sredstvima odgovara na neprijateljske napade, čuju se protesti pa čak i od strane UN-a, i ovakav korak UN-a je nedoličniji od američkih koraka.

Posjedovanje najvećeg nuklearnog arsenala, ubistvo 220 hiljada osoba atomskom bombom, a pri tome iznoseći tvrdnje o neslaganju sa oružjem za masovno uništenje, “potpora saudijskoj vladi koja sve one koji joj se suprotstave sječe na komadiće”, a tvrdeći da se podržavaju “ljudska prava”, “formiranje i potpora terorističkim skupinama, kao što je ISIS i njihovo podupiranje novcem i pružanje moderne medijske potpore te pružiti im mogućnost prodaje sirijske nafte”, a iznoseći tvrdnje o borbi sa terorizmom, sve su to primjeri izvrtanja američke administracije, na koje je ukazao lider revolucije.

Ajetollah Hamenei osvrnuo se na američku zlobu zbog regionalnog prisustva Irana, te kazao: “Islamska Republika Iran je ušla na svaki prostor regije, kako u Siriju, tako i u Irak, a s ciljem odbrane zakonite vlade te zemlje, i na zahtjev i uz suglasnost te zemlje, i to u savjetodavnoj formi, dok su Amerikanci nasilno ušli na teritoriju Iraka i Sirije i tamo uspostavili vojne baze.

“Naravno, Amerika se mora evakuirati iz Iraka jer je to volja i zakon Iračana, a također i trebaju se što hitnije evakuirati iz Sirije”, istakao je lider islamske revolucije.

On je istakao  kako je dužnost svih u čuvanju dragocjenog emaneta revolucije preporučivanje ispravnosti i strpljenja, prepoznavanje neprijatelja, otpor i nepokoravanje neprijatelju i neimanje povjerenja u njega. Na kraju svoga obraćanja lider islamske revolucije, ajetollah Hamenei, se osvrnuo na više od jedne godine napora i borbe zdravstvenog sistema sa epidemijom korone, te kazao: “Potrebno je da u svoje ime, a i svi Vi pojedinačno, od srca zahvalimo svim zdravstvenim radnicima i da uputimo dovu za njih.”