PISjournalGrčka vlada je cijelu zemlju pretvorila u “ogromnu američku bazu”, upozorio je lokalni političar u utorak, usred pokušaja Washingtona da proširi svoj pristup vojnim zonama širom Evrope.

Kleon Grigoriadis, u govoru u grčkom parlamentu u utorak, osudio je vladu premijera Kyriakosa Micotakisa zbog njene vanjske politike jer je dozvolila Sjedinjenim Državama da cijelu Grčku pretvore u ogromnu američku bazu.

“U ovom trenutku američki vojnici, a ne turski, šetaju Kritom, Aleksandropolisom, Larisom i drugim područjima koje su stari drugovi iz Sirize (ljevičarska partija) ostavili Sjedinjenim Državama. Da budemo jasni: Grčka se sada pretvorila u ogromnu američku bazu”, rekao je Grigoriadis, koji je poslanik ljevičarske stranke MeRA25.

Grigoriadis je upozorio da je u štampi stvorena atmosfera rata sa Turskom. On je rekao da su grčki građani zastrašeni takvom percepcijom u pokušaju da se pretvaranje Grčke u američku vojnu bazu učini prihvatljivim.

Ovaj političar je rekao da grčki narod treba da uči iz prošlosti kako se njihova zemlja ne bi pretvorila u oruđe velikih sila.

“Istorija pokazuje da velike sile koriste male sile kao oruđe i koriste ih za svoje interese bez obzira na bol koji mogu uzrokovati, kao što je to bio slučaj 1922. godine”, rekao je Grigoriadis.

Grigoriadisovi komentari gotovo su ponovili prošlosedmične izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se protivio prisustvu američkih baza u Grčkoj.

“Trenutno je u Grčkoj uspostavljeno devet američkih vojnih baza. Protiv koga su raspoređeni? Kažu da je to protiv Rusije. Ali mi nećemo pasti na tu priču,” rekao je tada Erdogan.

Turska i Grčka su godinama u zavadi oko resursa ugljikovodika i pomorskog utjecaja u istočnom Mediteranu.

Erdogan je u maju rekao da u Grčkoj ima skoro deset američkih baza, upitavši: „Kome ​​se prijeti ovim bazama? Zašto se ove baze osnivaju u Grčkoj?”

Još u novembru 2021. upozorio je da je sama Grčka postala američka vojna baza. “U ovom trenutku ne mogu nabrojati sve američke baze u Grčkoj, toliko ih ima. Gotovo da izgleda kao da je sama Grčka američka baza.”

Grčke vlasti su nedavno pod pritiskom SAD zaplijenile tanker koji je prevozio iransku naftu u svojim teritorijalnim vodama. Naftni teret je kasnije prebačen u SAD, što je Iran proglasio “činom piraterije”.

U utorak je Iranska organizacija za luke i pomorstvo (PMO) u saopćenju navela da su grčke vlasti pustili tanker pod iranskom zastavom koji je zaplijenjen u aprilu.

“Grčka vlada je konačno izdala naredbu i sada smo svjedoci ukidanja zapljene broda i vraćanja njegovog tereta vlasniku”, navodi se.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je neprihvatljivu predaju Grčke nezakonitom pritisku Washingtona i ponovilo da je zapljena primjer međunarodne piraterije.

Zapljena iranskog naftnog tankera dogodila se u vrijeme kada američka administracija tvrdi da radi na oživljavanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), poznatog kao Iranski nuklearni sporazum. Do sada su razgovori za oživljavanje sporazuma iz 2015. u zastoju.

Nekoliko dana nakon zapljene, iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) zaplijenio je dva grčka naftna tankera u Perzijskom zaljevu zbog kršenja propisa.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakEvropska podrška terorističkoj organizaciji PKK
Naredni članakCilj posjete predsjednika Bidena Saudijskoj Arabiji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime