“Grozno“:Grupe za ljudska prava kritikovale sastanak Borisa Johnsona sa bahreinskim prijestolonasljednikom –  Britanski premijer kritiziran je zbog toga što nikako nije spomenuo ljudska prava u  javnim izjavama o sastanku.

Grupe za ljudska prava izrazile su u četvrtak bijes zbog sastanka premijera Borisa Johnsona s prijestolonasljednikom Bahreina, za kojeg kažu da je na čelu “sistematskog”mučenja neistomišljenika ove države Zaljeva.

Johnson se sastao sa Salmanom bin Hamadom Al Khalifom, koji je imenovan za premijera u novembru, u Downing Streetu na jednosatnom sastanku na kojem su razgovarali o nizu pitanja – uključujući trgovinu, sigurnost, ekonomiju, putničke koridore Covid-19 i Iran.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da su se dvojica čelnika također “osvrnula i na blisko i povijesno partnerstvo između Velike Britanije i Bahreina”.

“Čelnici su razgovarali o globalnim naporima protiv Covid-19 i podršci međunarodnim inicijativama za borbu protiv pandemije, uključujući Covax. Govorili su i o regionalnim sigurnosnim pitanjima i odbrambenoj saradnji, a premijer je pohvalio korake vlade Bahreini za normalizaciju odnosa s Izraelom, “navodi se u izjavi.

Međutim, grupe za zaštitu prava napale su premijera jer u javnim izjavama o sastanku nije “spomenuo ljudska prava”.

Ranije ove godine, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava optužio je Bahrein da “krši međunarodno pravo” zbog postupanja sa zatvorenicima, od kojih je za neke dokumentovano da imaju i po 13 godina.

Krajnje sramno

Kao odgovor na sastanak u četvrtak, Bahreinski institut za prava i demokratiju (Bird) poslao je pismo Johnsonu i ministru vanjskih poslova Velike Britanije Dominicu Raabu, osuđujući neuspjeh u spominjanju ljudskih prava tokom njegovog sastanka i pozivajući ih obojicu “da u budućnosti,u središte razgovora s prijestolonasljednikom i bilo kakvih budućih odnosa između Velike Britanije i Bahreina postave ljudska prava”.

Sayed Ahmed Alwadaei, direktor Bird-a, rekao je za Middle East Eye da bi Johnsonu trebalo “biti neugodno održavati sastanke s režimom koji drži političke zatvorenike kao taoce, muči djecu i baca kritičare u zatvor, a nema hrabrosti da spomene ljudska prava “.

“Potpuno je sramotno da se u izjavi Downing Streeta  ne spominju brojne povrede ljudskih prava koje su počinili njihovi saveznici iz Bahreina”, rekao je Alwadaei.

Poslanik Brendan O’Hara i Lord Scriven također su poslali pismo, i to u ime APPG-a o demokratiji i ljudskim pravima u Zaljevu, u kojem su izrazili duboku zabrinutost zbog “izrazito pogoršanog stanja demokratije i ljudskih prava u Bahreinu”.

U pismu se također navodi i “suzbijanje” bahreinskog pro demokratskog pokreta koji je ugušen prije deset godina, uprkos tome što je vlada Velike Britanije potrošila milione funti javnih sredstava za pružanje tehničke pomoći toj zemlji.

“Zgrožen sam, ali nažalost nisam iznenađen što je premijer danas u svom sastanku s prijestolonasljednikom odmotao crveni tepih i stavio trgovinu iznad mučenja”, rekao je Lord Scriven.

“Čak ni u službenom saopćenju za javnost ne spominju se kršenja ljudskih prava,” nastavio je. “Ova vlada dozvolila je liderima Bahreina da godinama nekažnjeno gaze prava svojih građana, jer su mnogo više zabrinuti za sklapanja trgovinskih sporazuma nego za promicanja demokratije i ljudskih prava širom svijeta.”

Podrivanje branitelja ljudskih prava

Jeed Basyouni, iz organizacije za ljudska prava Reprieve, kritizirao je premijera što nije najavio posjetu prije nego što se ona dogodila, sugerirajući da je Johnson pokušao taj sastanak zadržati u tajnosti.

“Vlada Velike Britanije često govori kako je ponosna na svoje partnerstvo s Bahreinom. Pa zašto ubacuje bahreinskog prijestolonasljednika kroz stražnja vrata bez najave posjete?” Pitao je Basyouni.

“Istina je da britanski vladini službenici znaju da vlasti Bahreina sistematski koriste metode mučenja i smrtne kazne za suzbijanje nezadovoljstva, i unatoč tome, Velika Britanija pruža izdašnu podršku upravo onima koji su umiješani u ovo nasilje,” nastavio je Basyouni.

“Ova podrška se ne slaže sa britanskim vrijednostima i treba je povući sve dok vlada Bahreina prestane koristiti priznanja dobijena mučenjem kako bi osudila političke zatvorenike na smrt”.

Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT) također je spomenula britansku prodaju oružja Bahreinu.

Od pobune 2011.godine, Velika Britanija je Bahreinu prodala oružje vrijedno 167 miliona dolara, uključujući avionsku opremu vrijednu 68,2 miliona američkih dolara i malokalibarsko oružje i municiju vrijednu gotovo 55,6 miliona američkih dolara.”

Bahreinski režim ima dugu i sramotnu historiju zločina i zlostavljanja. Slike Borisa Johnsona koji dočekuje jednog od najstarijih članova režima u Downing Streetu su grozne. To će se smatrati jasnim i nedvosmislenim znakom podrške diktaturi, dok podrivaju rad branitelja ljudskih prava, “rekao je Andrew Smith, glasnogovornik CAAT-a.

“Pro demokratski borci pretrpjeli su dugogodišnje zlostavljanje od strane vlasti Bahreina. Bez obzira na mučenje i nasilje, Johnson i njegovi prethodnici pružili su nekritičnu, političku i vojnu podršku kraljevskoj porodici Bahreina.“

“Ugodni sastanci i fotografiranja na stepenicama Downing Streeta ključni su dio te podrške.”

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime