Hajrudin Somun
Novinar i diplomata

 

Hajrudin Somun; Međunarodne posljedice atentata na Kasema Soleimanija- Selamim i pozdravim sve drage prijatelje koji nas slušaju i gledaju.
Drago mi je da sam u društvu sa novim ambasadorom Irana u Bosni i Hercegovini i gospodinom Hodžićem. Drago mi je da sam došao u ovu kuću, kuću kulture i islamskog duha – Institut „Ibn Sina“, gdje uvijek s radošću dođem da se nadišem te kulture i civilizacije. Zahvaljujem direktoru, gospodinu Baraniju koji je organizovao ovaj naš susret.

Kako je već spomenuto u prethodnom izlaganju: ….da nisu mogli da se usude da napadnu na Iran. Ovom prilikom podsjećam, kao što već najmanje deset godina govorim, da Amerika ni Izrael nikada neće smjeti napasti na Iran. Sad je sve drugačije, drugo je sav svijet na Bliskom istoku, drugo su arapske zemlje kad ih na jednu stranu stavite, a drugo je Iran. Još prije trideset-četrdeset godina kada su izbijali ratovi između Izraela i arapskog svijeta, naš se svijet ovdje u Bosni i Hercegovini, nekada u Jugostaviji pitao: Kako da 2-3 miliona Izraelaca može protiv stotinu miliona Arapa. Potpuno drugo je bilo ono vrijeme, ali je drugo imati i na jednoj strani rata Arape, arapske zemlje, a na drugoj strani Iran.
Prethodni izlagači su spominjali i ubistvo naučnika Mohsena Fakhrizadea, htio bih spomenuti nešto što mi je naumpalo upravo kad sam čuo za to ubistvo u blizini Teherana. Ustvari, tu su podijeljene uloge u prostoru protiv nezavisnog, snažnog Irana. Uloge su podijelili Amerika, američka snažna administracija predsjednika Trumpa i izraelska administracija premijera Netanyahua. Tako je jedan od njih na početku godine naredio da se ubije general Soleimani, a drugi je, po svoj prilici, šefu svog Mosada rekao da se pokrene, ubistvo (atentat) na profesora Mohsena Fakhrizadea. Jer, najmanje dvije godine premijer Netanyahu sanja dan kada će čuti da je profesor Fakhrizade likvidiran. Na kraju mu je to i uspjelo, putem izraelskih agenata u samom Iranu. Dakle, svijet i američka administracija, posebno ova Donalda Trumpa i Izraelska vlada koju vodi već preko dvanaest godina Netanyahu, oni se svim sredstvima trude da slome iranski sistem, iranski režim, a to im nikako ne uspijeva. Znači, na kraju pribjegavaju i otvaraju se međunarodnom terorizmu. Zato se pitam, kako može američka administracija, odnosno predsjednik Trump, govoriti da je ubistvo generala Soleimanija učinjeno zato što se on smatrao prijetnjom za SAD? Kako može biti general Soleimani na teritoriji, Iraka, Sirije pa i Irana biti prijetnja Americi? Da je možda na Kubi, pa možda, ali negdje tamo u Iraku i Siriji? Drugo, kako je mogao reći da je on terorista? Da je vođa terorističke organizacije, ako je general Soleimani vršio bolju ulogu, kako smo čuli od ambasadora danas, a to je da se ništa na Srednjem istoku ne može dogoditi bez Irana i da je Iran, ustvari, uključen u sve krize na Srednjem istoku, te je zbog toga i takav sistem s pravom imenovao i poslao jednog takvog uspješnog svog člana i čovjeka kao što je bio general Soleimani, da ide u Siriju, u Irak, i na kraju on tamo ne može biti međunarodni terorista ako je tamo legalno pozvan. Ako je pozvan od sistema u Damasku i od vlade u Bagdadu. Znači, on ni u kom slučaju nije mogao biti međunarodni terorista. Još bi htio ponoviti da je nada i volja, a ja se nadam i mojih prijatelja ovdje u Institutu „Ibn Sina“, pa i naših slušalaca i naravno, svih građana Bosne i Hercegovine da će se sa promjenom američke administracije ipak, nešto promijeniti. Ne samo u Americi, nego u i svijetu i na Srednjem istoku. Zato se nadam da ćemo iduću godinu imati mnogo mirniju, da neće biti ovakvih ispada američke administracije kao što se to dogodilo prošle godine, na početku i na kraju 2020. godine.