Hamas i Palestinska uprava oštro kritikovali Njemačku zbog protivljenja istrazi MKS-a  o izraelskim ratnim zločinima-Palestinski pokret otpora Hamas i Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika Palestine osudili su primjedbe njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera da Međunarodni krivični sud (ICC) nema nadležnost nad istragom izraelskih ratnih zločina protiv Palestinaca.

„Komentar njemačkog predsjednika o nedostatku nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda da drži okupaciju (Izrael) odgovornom za svoje zločine predstavlja kršenje međunarodnog prava i flagrantnu pristranost u korist režima i njegove agresivne politike prema našoj palestinskoj naciji, , rekao je u izjavi objavljenoj u četvrtak glasnogovornik Hamasa, Hazem Qassem.

 Dodao je da Stajnmajerov stav “ohrabruje okupaciju da nastavi svoje zločine i agresiju i postavlja [izraelski] režim iznad međunarodnog prava”.

Na drugom mjestu, palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je primjedbe njemačkog predsjednika kao „odstupanje od pravila međunarodnog prava i miješanje u rad MKS-a kao i njegovih presuda, kao i odluku glavnog tužitelja Fatoua Bensoude da pokrene formalnu istragu o izraelskim ratnim zločinima na okupiranim palestinskim teritorijama pod njegovom jurisdikcijom. “

MKS je izvršio svoju nadležnost i ovlasti za istraživanje zločina koje su počinili izraelski zvaničnici na okupiranim palestinskim teritorijama. Država Palestina uživa sva prava i dužnosti na međunarodnom nivou, a takva prava nisu predmetom mišljenja njemačkog predsjednika ili berlinske vlade. Palestinski narod ima pravo na samoopredeljenje. Palestina je dobila status države promatrača u Ujedinjenim nacijama i aktivna je članica međunarodnih institucija ”, navodi se u izjavi.

Ministarstvo je dalje pozvalo Steinmeiera i njemačku vladu “da zaustave njihov pristran stav, koji je Izraelu dao imunitet od odgovornosti i kazne, i stavio ga iznad zakona.”

“Takve pristrane pozicije potiču Izrael da počini zločine, pokreće svoje kolonijalne projekte i učvršćuje svoj režim aparthejda, kao i rasnu diskriminaciju, dok sve zajedno lišavaju Palestince njihovih osnovnih prava”, zaključuje se u izjavi.

Ranije ove sedmice, Steinmeier je rekao izraelskim novinama Haaretz da se snažno protivi istrazi izraelskih ratnih zločina protiv Palestinaca. Tvrdio je da MKS nema nadležnost nad režimom u Tel Avivu.”Stav njemačke vlade je da Međunarodni krivični sud nije nadležan po ovom pitanju zbog odsustva palestinske državnosti”, tvrdio je.

Početkom marta Bensouda je u izjavi najavila pokretanje istrage ratnih zločina na palestinskim teritorijama, koje su pod izraelskom okupacijom od 1967. godine.

Rekla je da će se njena istraga provoditi “neovisno, nepristrasno i objektivno, bez straha i naklonosti”. Palestinska uprava (PA) pozdravila je najavu tužioca.

To je “dugo očekivani korak koji služi neumornoj Palestini u potrazi za pravdom i odgovornošću, koji su nezamjenjivi stupovi mira koji palestinski narod traži i zaslužuje”, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Palestinske uprave.

 

Pokret otpora Hamas također je pohvalio potez MKS-a. 

„Pozdravljamo odluku Međunarodnog krivičnog suda da istraži ratne zločine izraelske okupacije protiv našeg naroda. To je korak naprijed na putu postizanja pravde za žrtve našeg naroda ”, rekao je glasnogovornik Hamasa Qassem. 

Pisjournal

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime