Saša. F.
Krajem svibnja izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je datum 1. srpnja kao datum naveden u novootvorenom koalicijskom sporazumu zemlje za pokretanje postupka proširenja suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

Palestinski pokret Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, upozorio je Izrael zbog poduzimanja planova za proširenje suvereniteta nad područjima na Zapadnoj obali, uključujući stratešku dolinu Jordana.

Hamsasov jeruzalemski ured unutarnje poslove rekao je u nedjelju da će “Jeruzalem ostati palestinski, arapski i islamski grad i vječna prijestolnica palestinske države. Sve sile na ovom planetu neće moći promijeniti identitet, adresu i povijest”.

U priopćenju se dodaje da će “okupacija i zavjere protiv Jeruzalema i Palestine biti osuđene na propast te da planovi okupacije neće osigurati budućnost za njeno postojanje na palestinskoj zemlji”.

Hamas se također obrušio na ono što je opisao kao “zloslutni dogovor stoljeća” vezan za palestinsko-izraelsko mirovno rješenje, rekavši da su neke zemlje već ušle u “flagrantnu fazu normalizacije odnosa” s Tel Avivom “političkim, gospodarskim, kulturnim, sportskim i umjetničkim putanjama koje su u suprotnosti dostojanstvu i volji arapskog i muslimanskog naroda, koji su dugo podržavali palestinski narod u njegovoj dugoj borbi s cionističkim neprijateljem”.

Militantna skupina također je pozvala Palestinsku upravu da se povuče iz “katastrofalnog” sporazuma iz Osla, potpisanog 1990.-ih i koji ima za cilj rješenje izraelsko-palestinskog sukoba usklađeno s rezolucijama 242 i 33 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kralj Jordana upozorava na posljedice u slučaju izraelskog poduzimanja akcija na Zapadnoj obali. Izjava dolazi nakon što je jordanski kralj Abdulla II upozorio Izrael sredinom svibnja na “masovni sukob” s Hašemitskim kraljevstvom ako židovska država nastavi s proširenjem suvereniteta nad područjima Zapadne obale.

“Čelnici koji zagovaraju rješenje jedne države ne razumiju što bi to značilo. Što bi se dogodilo ako bi se Palestinska nacionalna uprava srušila? U regiji bi bilo više kaosa i ekstremizma”, rekao je u intervjuu za časopis DerSpiegel.

Kralj se očitovao o takozvanom rješenju dviju država koje podrazumijeva uspostavljanje dviju država, Izraela i jedne za Palestince na spornim teritorijima Zapadne obale, uključujući Istočni Jeruzalem, i pojas Gaze.

Jasno je pojasnio da, iako ne želi “iznositi prijetnje i stvarati napetu atmosferu”, Jordan “razmatra sve mogućnosti”.

Tome je prethodio događaj s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim glavnim političkim suparnikom Bennyjem Gantzom, i sklapanje koalicijskom sporazuma iz travnja, koji predviđa da izraelska vlada može početi razmatrati provedbu proširenja suvereniteta vezanog uz Zapadnu obalu od 1. srpnja, u skladu s planom američkog predsjednika Donalda Trumpa vezanog za Bliski Istok.

Ranije je američki veleposlanik u Izraelu, David Friedman najavio da je Trumpova administracija spremna priznati proširenje suvereniteta Izraela na 30 posto Zapadne obale.

POTUS OTKRIVA ”DOGOVOR STOLJEĆA”

Trump je svoj mirovni plan za Bliski Istok otkrio krajem siječnja, označivši ga kao “ugovor stoljeća”.

Nacrt predlaže stvaranje palestinske države uz Izrael, ali s glavnim gradom na periferiji Istočnog Jeruzalema, a ne unutar njega. Prema planu, raspršena palestinska područja ujedinila bi se kroz sustav autocesta, mostova i tunela.

Plan je odmah odbio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je rekao da Jeruzalem “nije na prodaju”, a da će dogovor Palestinci baciti u “kantu za smeće povijesti”.

Prošlog mjeseca Abbas je za Al Jazeeru rekao kako su “Organizacija za oslobađanje Palestine i Palestinska država izvršili sve obveze iz svih sporazuma s vladama Sjedinjenih Država i Izraela, uključujući i one povezane sa sigurnošću”.

Izvor