Vrhovni lider Islamske Republike Iran, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, jučer je nakon osam godina predvodio džuma-namaz u Teheranu, a obratio se na perzijskom i arapskom jeziku.

On je rekao : U ovim danima, ubijeni su jedan veliki i hrabri iranski general, i požrtvovani i iskreni irački borac, rukama američkih vojnih plaćenika na naredbu terorističkog predsjednika SAD. Taj zločin počinjen je sasvim kukavički, a ne u direktnom sukobu“ – bile su riječi kojima je vrhovni lider započeo svoje izlaganje.

U nastavku je kazao da je general Sulejmani bio u prvim redovima opasne borbe i borio se hrabro, te je bio jedan od najuticajnijih faktora poraza terorista ISIL-a i njima sličnih u Siriji i Iraku.

„Amerikanci se nisu usudili direktno sukobiti s njim u borbi, nego su ga kukavički napali letjelicom, dok se na aerodromu u Bagdadu nalazio na poziv Iraka. Tako je proljevena njegova čista krv, i krv njegovih saboraca. Po ko zna koji put, pomiješala se krv sinova Irana i Iraka, i prosula se po zemlji na Božijem putu“ – nastavio je ajatullah Hamenei.

On je zatim govorio o odgovoru Revolucionarne garde Irana, koji je ubrzo nastupio, u kojem je srušena američka vojna baza iranskim raketama.

„Pogaženi su grandioznost i obraz te nasilničke i arogantne vlade, ali je njihova glavna kazna odlazak iz regiona“ – odlučno je rekao iranski lider i podsjetio na milionske ispraćaje koji su za iranske i iračke borce organizovani i u Iraku, i u Iranu i saosjećanje koje su iskazali građani drugih zemalja.

On je naglasio da je ubistvo iranskog generala i iračkih boraca dovelo do poništenja zavjera o razjedinjavanju i udaljavanju Irana i Iraka, za koje su potrošene ogromne svote novce i uposlene brojne osobe.

U vezi s nesrećom ukrajinskog aviona u blizini Teherana, ajatullah Hamenei je kazao da ga je ona istinski potresla i zaboljela, ali da zapadni mediji nju pokušavaju iskoristiti za zaboravljanje milionske dženaze generalu Sulejmaniju i teškog udarca kojeg su američkoj vojsci nanijele iranske snage, te uspijevaju prevariti jedan dio omladine, koja je emotivna.

„Onoliko koliko smo ja i iranski narod tugovali zbog te bolne nesreće, neprijatelji su se radovali, jer su pronašli izgovor da u pitanje dovedu iranske oružane snage“ – rekao je Hamenei ponovo izražavajući saučešće porodicama žrtava i zahvalio se onima koji su u nesreći izgubili svoje najmilije, ali su ostali privrženi Islamskoj Republici i čak i u javnosti govorili protiv neprijateljskih zavjera.

Nuklearni sporazum

U nastavku svog govora, iranski lider se osvrnuo i na odluku tri evropske zemlje, Francuske, Njemačke i Britanije da pokrene spor protiv Irana zbog navodnog kršenja nuklearnog sporazuma i kazao da iranski narod dobro zna kako su te tri zemlje služile Sadam Huseinu dok je on vodio agresiju nad Iranom punih osam godina.

„Ja sam od samog početka govorio da ne vjerujemo riječima evropskih zvaničnika nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma i da oni neće učiniti ništa i da služe Americi. Sada se pokazalo da su oni u pravom smislu riječi američki potrčci i da žele iranski narod oboriti na koljena. Ali, ni njihov veliki gazda – Amerika, to dosad nije uspjela, a kamoli oni. Gospoda koja sjedi iza pregovaračkih stolova su, zapravo, isti oni teroristi na aerodromu u Bagdadu, samo u drugoj odjeći“ – rekao je on i istakao da Iran ne bježi od pregovora, osim sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Jačanje Irana

Iranski lider kazao je da je jedino rješenje za Iran to da jača i napreduje, uz Božiju pomoć, u svim poljima, vojnom, ekonomskom i naučnom, što se može postići zajedničkim naporima državnika i naroda.

„Božijom pomoći, ovaj narod i zemlja u bliskoj budućnosti će stići do tačke gdje im neprijatelji neće smjeti ni prijetiti“ – istakao je on.

U drugom dijelu hutbe, ajatullah Hamenei govorio je na arapskom jeziku i obraćao se svim muslimanima.

On je podsjetio na snažni udarac iranske Revolucionarne garde nasilničkoj i arogantnoj američkoj vladi i kazao da je glavna kazna njihov odlazak iz regiona.

Iranski lider podsjetio je na borbu osovine otpora u regionu, u Palestini, Iraku, Jemenu i drugim zemljama.

Iranski vrhovni lider je pozvao islamski svijet da otvori novu stranicu, da probudi samopouzdanje u narodu i da zna da je jedini put spasa istrajnost, mudro djelovanje i nemanje straha od neprijatelja.

 

Izvor

Prethodni članakTrump nema vanjsku politiku. Ima niz impulsa.
Naredni članakBitka za budućnost globalne ekonomije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime