Haririjeva ostavka: Kako će se popraviti komplicirana libanonska politička situacija?-Nakon višemjesečnog odgađanja formiranja novog kabineta, premijer Saad Hariri iz Libanona u petak je najavio ostavku što je drugi takav neuspjeh u godinu dana.

Tvrdio je da je ostavka odgovor na zahtjev predsjednika Michela Aouna za “bitne promjene” u sastavu vlade. Objašnjavajući kako su izabrani članovi kabineta, Hariri je rekao da se formula usvojena za kvotu radnih mjesta temelji na francuskom planu i formuli koju je predložio Nabih Berri, predsjednik parlamenta.

Berri je ranije predložio jednaku podjelu radnih mjesta u tri dijela, tako da nijedan spektar ne bi mogao kontrolirati “garanciju jedne trećine” i sposobnost samog raspuštanja vlade.Nema sumnje da se kritični ekonomski uvjeti u Libanonu pogoršavaju s nepatriotskim stajalištem i oportunizmom političkih grupa da iskoriste trenutnu situaciju da zbace rivale i preuzmu vlast i unaprijede stranu intervencionističku agendu.

Kašnjenje u formiranju nove vlade ne bi bilo dobra vijest za ljude koji su čekali poteze političara dok se zemlja klati na ivici ponora.

“Ne možete tražiti od mene da učinim sve što mogu dok postoji još jedan koji ne želi ništa žrtvovati. Bog pomaže zemlji”, rekao je Hariri u televizijskom obraćanju nekoliko sati nakon ostavke. 

Sad je pitanje koje bi poteze Hariri mogao povući u zemlji, posebno kada je u pitanju formiranje vlade?

 Haririjeva igra iza kulisa

Pregled Haririjevog učinka od protesta 2019. i njegove tadašnje ostavke otkriva da njegova Stranka Budućnosti nastoji iskoristiti kritične okolnosti u zemlji kako bi rivale stjerala u ćošak, posebno Hezbolah, pod navalom napora da formira tehnokratsku i nestranačku vladu.

Postavljajući prepreke na putu ispred procesa formiranja vlade, oni optužuju rivale za neuspjeh u njihovim naporima u nastojanju da se javno mnijenje suoči s Hezbolahom i njegovim saveznicima.Hariri ponovo ide istim putem. Znajući da će njegovo odsustvo i savezništvo 14. marta onemogućiti napore formiranja vlade, Hariri je dao ostavku kako bi rivale stavio na klimavo tlo u budućim pregovorima, a takođe smanjio sve veće unutrašnje i vanjske pritiske na njega u znak protesta zbog njegove političke nesposobnosti , pogotovo jer je prije nekoliko tjedana evropska delegacija posjetila Bejrut i zaprijetila da Europska unija planira sankcionirati političare koji ometaju novu vladu.

U televizijskom intervjuu rekao je da njegova stranka neće sudjelovati u procesu formiranja buduće vlade kako bi suparnicima poslala poruku da neće poduzimati učinkovite mjere za rješavanje libanonske političke, a zatim i ekonomske krize, a da ne oduzme ustupke suprotne strane. U tu svrhu čak je spreman destabilizirati zemlju.

Neposredno nakon njegove ostavke, u dobro organizovanoj zavjeri izgrednici u ime podrške Haririju izašli su na ulice, narušavajući javni red i oštećujući javnu imovinu. Plan za destabilizaciju Libanona i njegovo uvlačenje u haos, sektaške sukobe i građanski rat plan je koji je za Libanon dizajniran davno iz inostranstva, ali je propao budnošću naroda, političkih partija, posebno Hezbolaha. 

Ostavka Haririja i šansa za nacionalni sporazum

Iako će Haririjev bojkot sljedećeg kabineta otežati put ka novoj vladi, političke frakcije, posebno suniti, znaju da će nastavak trenutne situacije koristiti neprijateljima Libanona i naštetiti interesima arapske zemlje. Hariri pokušava javnosti nagovijestiti da će strane strane ponuditi Libanonu zajmove i pomoć za rješavanje teške financijske krize samo njegovim prisustvom.

Ali činjenica je da strani kreditori ne pomažu određenoj osobi već reformisanoj ekonomiji u kojoj postoje mjere štednje i monetarna disciplina. Nakon što je nova vlada formirana 2019. godine nakon ostavke Haririja, premijer Hassan Diab započeo je pregovore s međunarodnim povjeriocima.

S druge strane, može se reći da neke od zemalja koje polažu pokroviteljstvo nad Libanonom, poput Saudijske Arabije i SAD-a, smatraju ekonomsku turbulenciju najboljim scenarijem ometanja unutarnjih poslova zemlje, pa stoga njihova obećanja o pomoći daleko su od pouzdanih.

S obzirom na ovu činjenicu, s odlaskom Haririja s funkcije, razlozi za odlazak iz višemjesečnog pakla postaju još čvršći. Zapravo, političke stvarnosti formiranja vlade mogu se razmatrati još efikasnije.     

Pisjournal