Ragip Soylu                                                                                  investicije   

PISjournal – Nakon 10 godina regionalnog nadmetanja i optužbi za planiranje svrgavanja turske vlade, prijestolonasljednik Abu Dhabija Mohammed bin Zayed al-Nahyan posjetit će Ankaru u srijedu.

Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su obnavljati odnose tokom prošle godine naglom brzinom, nakon niza političkih i proxy sukoba (posrednički rat) u mjestima kao što su Libija, Egipat i Rog Afrike. To je navelo mnoge da se zapitaju šta svaka strana dobiva smirivanjem tenzija.

Turski dužnosnici, koji su govorili anonimno zbog vladinog protokola, rekli su za Middle East Eye da je izjava UAE o spremnosti na približavanje iza zatvorenih vrata ranije ove godine započela proces.

“U vanjskoj politici nema prostora za emocije”, rekao je jedan turski dužnosnik. “Svi su svjesni da vanjska politika zasnovana na sukobima nikome ne koristi.”

Turski dužnosnici žele ponoviti stav da se Turska nije pomjerila ni s jedne svoje pozicije kako bi poboljšala odnose s Mohammedom bin Zayedom, najmoćnijom osobom Ujedinjenih Arapskih Emirata također poznatom kao MBZ.

“Još smo u Libiji, još uvijek u Rogu Afrike”, rekao je drugi dužnosnik. “I dalje radimo ono što radimo.”

Dužnosnici vjeruju da su neki potezi Emirata koji su UAE doveli u sukob s Turskom, poput Libije, gdje su navodno finansirali Wagnerove ruske plaćenike u pokušaju rušenja vlade Tripolija, obilo im se o glavu i naljutili su Sjedinjene Države.

“Njihova prijašnja strategija mnogo je koštala”, rekao je drugi dužnosnik. “Sada s administracijom Joea Bidena u SAD-u, trebaju im saveznici kako bi imali ravnotežu s Iranom.”

Osjećaj mogućnosti

Cinzia Bianco, stručnjak za Zaljev u think tanku Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), se slaže da su UAE morali napraviti promjene u politici zbog jasnih doprinosa Bidenove administracije i unutarnjih čimbenika, kao što je potreba za smanjenjem skupa i neučinkovita agresivna vanjska politika usredotočena na oporavak nakon Covida.

“Međutim, postoji i jasan osjećaj prilike u vezi Turske”, rekla je Bianco za MEE. “Iako Ankara možda nije promijenila svoju regionalnu politiku, percepcija je da je turska vlada sada mnogo otvorenija za kompromise.”

Jedan primjer za to je novi pristup Turske egipatskim oporbenim TV kanalima sa sjedištem u Istanbulu.

Ranije ove godine turski dužnosnici zatražili su od nekih kanala, uključujući one koji pripadaju neprijatelju UAE, Muslimanskom bratstvu, da prekinu dio svog političkog programa. Iako nisu protjerani iz zemlje, taj potez je bio otvorena izjava da se Ankara distancira od Bratstva i otvara za bliske veze sa zemljama kao što su UAE i Egipat.

Jedno dugotrajno pitanje je da je turska vlada prilično otvoreno optužila Abu Dhabi da je finansijski pomogao zavjeru državnog udara 2016. godine, uglavnom okrivljujući palestinskog operatera Mohammeda Dahlana da je posrednik.

Čini se da je Ankara izgubila interes za ovo pitanje. Ipak, turski dužnosnici primjećuju da Dahlan više nije tako vidljiv kao što je bio. Neki se pozivaju na nedokazane tvrdnje da je Dahlan stavljen u kućni pritvor, ali on i dalje tvita putem svog službenog Twitter računa o palestinskim pitanjima.

Zaseban izvor, koji je upoznat s kontaktima između UAE i Turske, rekao je da obje strane sada razmjenjuju mišljenja o regionalnim pitanjima i da su se složile da se ne slažu u nekim područjima. Naprimjer, Turska je prenijela svoje protivljenje koracima UAE ovog mjeseca prema normalizaciji odnosa sa sirijskom vladom.

Investicija Emirata

Jedan od poticaja koji je navodno koristio Mohammed bin Zayed kako bi ublažio stav turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana bilo je obećanje velikih ulaganja u Tursku.

Dobro pozicionirani izvor rekao je za MEE da je prijestolonasljednik rekao Erdoğanu u telefonskom pozivu ranije ove godine da je spreman uložiti čak 100 milijardi dolara. Drugi su rekli da se radi o najmanje 10 milijardi dolara. Obje velike brojke koje bi potaknule tursku ekonomiju.

Abu Dhabi Investment Authority i tvrtke bliske kraljevskoj porodici Abu Dhabija već su javno izrazile interes za zdravstvo, ciljeve finansijske tehnologije i druge industrije, očekujući ulaganja od 3 do 4 milijarde dolara.

Visoko izaslanstvo Ankare predvođeno ministrima trgovine i ekonomije, u pratnji turskih biznismena, također je danas u Abu Dhabiju kako bi razgovarali o mogućnostima ulaganja.

Ponude Emirata dolaze u trenutku kada Turska pati od rastuće valutne krize, potkopavajući vladu uoči predsjedničkih izbora 2023. godine. Erdoğanova popularnost pala je na 38% prema anketi provedenoj u oktobru.

Vjeruje se da je uglavnom vođen Erdoğanovim stavovima protiv kamatnih stopa, američki dolar je od početka januara aprecirao u odnosu na tursku liru za gotovo 55%. Inflacija je također znatno iznad službenih 20%.

Na privatnom sastanku ranije ovog mjeseca s turskim političarem, Erdoğan je navodno naveo moguća velika ulaganja Emirata kao nešto što bi mu pomoglo stabilizirati ekonomiju.

Turski dužnosnici kažu da bi investicija bila dobitna za obje strane, budući da UAE traže nove zemlje u koje bi ulagale, a Turska je unosno tržište.

“Bit će postupnih koraka Emirata za deeskalaciju u regiji”, rekao je drugi turski dužnosnik. “A gledajući u horizont, ove velike investicije neće stići za godinu dana, već za nekoliko godina, što bi ojačalo bilateralne odnose.” 

Bianco, stručnjak za Zaljev, kaže da Abu Dhabi vjeruje da su regionalno slaganje s Turskom na istočnom Mediteranu, zajedno s ekonomskim i finansijskim poteškoćama i Erdoğanovom razočaravajućom izvedbom u anketama, učinili vladu Ankare otvorenijom za mijenjanje regionalne politike u zamjenu za podršku Emirata.

“Posebno ulaganja, ali i recipročno ublažavanje maksimalističkih ciljeva kao što je u Libiji”, rekla je Bianco. “Povrh toga, njihova ulaganja u Tursku imaju i ekonomsku motivaciju – postoji nekoliko stvarnih dogovora s lirom koja je  tako devalvirala.”

No, stalna deprecijacija lire, koja je u novembru izgubila 20% svoje vrijednosti, također komplicira potencijalnu emiratsku investiciju.

Izvor sa sjedištem u Abu Dhabiju rekao je da fluktuacije stvaraju nelagodu ulagačima iz Emirata jer sve što su planirali kupiti ili u što su planirali ulagati stalno postaje jeftinije.

Izvor