Lili Bayer                                                                                                      Orban 

PISjournalNastupajuća 2022. godina bi mogla biti godina kada će mapa Evropske unije biti ponovo iscrtana.Godinama su desničarski populisti osvajali položaj u novijim zemljama članicama bloka, nadahnjivali ekstremno desničarske skupine širom kontinenta i izazivali strahove o demokratskoj budućnosti unije.

U Mađarskoj je premijer Viktor Orban učvrstio svoju moć nad medijima i pravosuđem. U Poljskoj je konzervativna stranka Pravo i pravda uvela široke promjene u pravosuđu u zemlji, podižući duboku uzbunu među sucima, sudovima i institucijama EU-a. A u Sloveniji je premijer Janez Janša izvršio pritisak na državnu novinsku agenciju koju financira javno i potkopao proces imenovanja tužitelja u novoosnovano Evropsko državno odvjetništvo.

Sada je, međutim, budućnost evropskih vlada koje stvaraju nevolje neizvjesnija nego što je bila godinama.

U Mađarskoj će se ovog proljeća održati parlamentarni izbori, a po prvi put se Orbnova opozicija ujedinila u nastojanju da predstavlja pravi izazov njegovoj moći. Dok se savez bori s unutrašnjim podjelama i nejednakim uslovima igre, premijerovi protivnici nadaju se da će iskoristiti zabrinutost zbog korupcije na visokoj razini i ekonomskih izazova kako bi došli do neodlučnih birača.

Pobjeda opozicije promijenila bi ne samo retoriku i politiku u Budimpešti nego i dinamiku u Vijeću Evropske unije, gdje je Mađarska često igrala ulogu pobunjenika. To bi također imalo geopolitičke implikacije za regiju: Orban je njegovao veze s Pekingom i Moskvom, a nova vlada vjerovatno bi napravila zaokret i bliže bi se uskladila s EU, Sjedinjenim Državama i NATO-om. Pobjeda Orbana, s druge strane, učvrstila bi moć vođe veterana i omogućila mu da nastavi graditi savez krajnje desnih i euroskeptičkih snaga širom kontinenta.

U Poljskoj bi 2022. godina mogla donijeti pojačano takmičenje između stranke Prava i pravde i njenih suparnika, posebno bivšeg premijera Donalda Tuska. S produbljivanjem napetosti između Varšave i Bruxellesa, suparnički tabori vjerovatno će se sukobiti i oko vladavine prava u zemlji i politike prema EU. Pravo i pravda koje, za razliku od svog mađarskog kolege, ovise o povremeno nepredvidljivim koalicijskim partnerima u vlasti – suočit će se s unutrašnjim i vanjskim pritiskom uoči izbora koji se očekuju 2023., ako se vladajući savez ne raspadne ranije.

A u Sloveniji će Janša biti testiran na izborima koji se očekuju u prvoj polovici 2022. godine. Njegova Slovenska demokratska stranka već se oslanja na koalicijske partnere da ga zadrže na vlasti. Istodobno, vladino postupanje s pandemijom – u kombinaciji s ponavljajućim skandalima – pokrenulo je pitanja o premijerovoj političkoj budućnosti.

Uz svo kršenje ruku EU-a oko degradacije demokratije i vladavine prava u srednjoj i istočnoj Evropi, ovaj problem nikada nije bio onaj koji će se riješiti u Bruxellesu. Sljedećih nekoliko mjeseci otkrit će hoće li se pronaći rješenje u regiji.

Poljska
Sa svojom velikom ekonomijom i visokim geopolitičkim značajem, političke bitke Varšave imaju implikacije daleko izvan granica Poljske.

Jarosław Kaczyński

72-godišnji čelnik Prava i pravde najmoćnija je osoba u Poljskoj unatoč nedostatku otmjene titule. Očekuje se da će iza kulisa političar veteran nastaviti igrati glavnu ulogu u donošenju odluka u Varšavi, uključujući način rješavanja zabrinutosti Bruxellesa u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Donald Tusk

Bivši premijer i bivši predsjednik Evropskog vijeća vratio se na čelo opozicione stranke Građanska platforma. I dok je poljska opozicija podijeljena, njegovi napori predstavljaju izazov za vladajuću stranku. Tusk vodi kampanju kako bi uvjerio Poljake , koji velikom većinom podržavaju članstvo u EU ,da vlada dovodi njihove snove u opasnost.

Mađarska
Mađarski izbori 2022. godine pomno će se pratiti u cijelom bloku. Ulozi su visoki i za vladajuću stranku Fidesz i za njezine protivnike, a očekuje se da će kampanja postati ružna.

Viktor Orban

Za svoje obožavatelje Viktor Orban je patriota sklon odbrani nacionalnih interesa Mađarske. Za njegove kritičare, on je željeni autokrat. Nadolazeći izbori mogli bi biti pravi trenutak za njegovu karijeru, ali postavljaju i egzistencijalna pitanja za premijera i poslovne ljude koji se stalno vuku za njim.

Peter Marki-Zay

Konzervativni gradonačelnik grada Hódmezővásárhelyja na jugu zemlje Orbanov je nevjerovatni protivnik na izborima 2022. godine. No gradonačelnik, koji se kandidira na antikorupcijskoj platformi, suočava se s teškom borbom dok vladajuća stranka mobilizira moć svojih resursa – od kampanja na bilbordima do državnih medija – protiv njega i opozicijskog saveza.

Slovenija
Dok se evropska zabrinutost oko vladavine prava često vrti oko Mađarske i Poljske, retorika slovenskog premijera Janeza Janše i statusi na Twitteru također su podigle obrve u evropskim prijestolnicama.

Janez Janša

Dugogodišnji političar blizak je Orbanov saveznik koji je stekao reputaciju zbog pisanja nedoličnih tweetova. Ali Janšina pozicija kod kuće daleko je od stabilne. Kritičari kažu da, iako postoji zabrinutost zbog poteza slovenske vlade, posebice njenih napada na medije, demokratske institucije u zemlji ostaju netaknute.

Tanja Fajon

Bivša novinarka i dopisnica za EU, Fajon predvodi slovenske opozivione socijaldemokrate. Trenutno je zastupnica u Evropskom parlamentu, gdje je radila na pitanjima poput odnosa sa zapadnim Balkanom.

Izvor