Ray Hanania izborima 

Autor je nagrađivani bivši politički reporter i kolumnista.

PISjournalZa većinu kandidata koji žele da postanu predsjednici SAD-a, debata o Izraelu će se gotovo isključivo fokusirati na to ko ga najagresivnije podržava.

Kandidati koji prihvate međunarodnu vladavinu prava, istinsku demokratiju i kompromis zasnovan na pravičnosti – što znači da podržavaju i prava Palestinaca -bbit će ili odbačeni kao “krajnji” igrači koji nemaju šanse za pobjedu ili će, ako njihova kampanja bude imala neku supstancu, bit proglašeni antisemitima.

Moćni proizraelski lobi i njegovi utjecajni prijatelji će uliti novac u demoniziranje tih kandidata i jačanje svakog rivala koji slijepo širi ruke ka Izraelu i ignorira njegova kršenja građanskih prava.

Međutim, ti kandidati će se povremeno izdići iznad prozivanja i blaćenja kako bi američke interese i principe demokratije stavili iznad izraelskog maltretiranja.

Dakle, vjerovatno možete zamisliti pro-izraelski cunami koji se suočio s republikanskim kandidatom za nominaciju Vivekom Ramaswamyjem, koji zagovara ono što bi normalni umovi mogli opisati kao razuman pristup ovom pitanju: Kako Izrael postaje sve više prihvaćen u arapskom svijetu, zašto mu i dalje treba finansijska podrška američkih poreskih obveznika?

Ramaswamy je smatran jednim od iznenađujućih pobjednika prve republikanske predsjedničke debate prošlog mjeseca u svom prvom pojavljivanju na nacionalnoj televiziji. Ramaswamy, koji je Indijanac, jasno je stavio do znanja da podržava SAD iznad svih stranih zemalja, uključujući Izrael, koji se često tretira kao da je nezvanična 51. država Amerike.

Od Drugog svjetskog rata, Izrael je dobio više američkih sredstava nego bilo koja druga strana nacija. Svaki predsjednik je odobrio financiranje Izraela, dijelom zbog toga što je lobi u zemlji bio toliko efikasan u finansiranju kampanja političkih kandidata za Kongres da mali broj nosilaca funkcija – zapravo vrlo malo – osporava tu američku velikodušnost.

SAD ne šalju samo novac Izraelu. Takođe pružaju i određene pogodnosti, uključujući i to što Izrael postaje prva strana zemlja koja je dobila najnapredniji borbeni avion na svijetu, F-35, petu generaciju stelt aviona.

Izrael je od 1948. primio više od 158 milijardi dolara finansijske pomoći. Sada se mnogi izabrani zvaničnici, zajedno s Ramaswamijem, pitaju treba li nastaviti davati ova sredstva usred današnje teške ekonomske klime. Ramaswamy je prošlog mjeseca objasnio svoj stav da bi SAD trebale prekinuti finansijsku pomoć Izraelu kada trenutni sporazum istekne 2028. godine, jer bi do tada Izrael trebao sklopiti svoje mirovne sporazume sa arapskim zemljama. Rekao je: “Do 2028. godine, ta dodatna pomoć neće biti potrebna kako bismo i dalje imali stabilnost kakvu bismo zapravo imali na Bliskom istoku ako bi Izrael bio više integriran sa svojim partnerima.”

Međutim, nakon reakcije američkih pro-izraelskih mejnstrim medija, Ramaswamy je naknadno rekao da će nastaviti da pruža sredstva “sve dok nam Izrael to kaže”.

Očigledno su ga proizraelski aktivisti ,koji su osporavali njegov stav-koji je bio neortodoksan za republikanca, stavili u defanzivu. Bio je prisiljen naglasiti da podržava Izrael i da ga neće spriječiti da se brani.

Naravno, da bi postao predsjednik, Ramaswamy će morati pobijediti na republikanskim predizborima, a zatim pobijediti predsjednika Joea Bidena, koji traži drugi mandat, na izborima sljedeće godine.

Ali sama činjenica da je Ramaswamy predložio krajnji datum velike američke finansijske donacije Izraelu stvorila je val podrške birača, koji vjeruju da ovo finansiranje treba prvo iskoristiti za pomoć potrebitim Amerikancima. Ova debata je posebno važna jer mnogi republikanci počinju da dovode u pitanje milijarde dolara koje se šalju Ukrajini kako bi joj se pomoglo da se suoči s vojnom agresijom Rusije.

Ramaswamy je privukao toliko pažnje svojim komentarima o Izraelu i svojim odličnim učinkom tokom prve republikanske predsjedničke debate da su mnogi drugi kandidati veliki dio svojih napada preusmjerili na njega.

Ramaswamy, sin imigranata iz Indije, imat će samo 39 godina kada u SAD 2024. godine budu izbori, što znači da će biti najmlađi američki predsjednik ikada ako bude pobijedio. Ta mladost se vidi kao prednost u ovoj predsjedničkoj utrci, jer se Biden i dalje suočava sa kritikama na račun svojih godina.Biden, najstarija osoba koja je izabrana za predsjednika a imao je 78 godina na svojoj inauguraciji.

Arapi i američki muslimani mogu se povezati s Ramaswamyjem na mnogim nivoima, uključujući i kao sin prve generacije imigranata u naciji koja ponekad teško razlikuje Palestince i Pakistance. Ramaswamyja čak napadaju isti ljudi koji su napali Arape u Americi, poput bivše ambasadorke UN-a Nikki Haley, koja je kćerka indijskih roditelja Sika, ali je kasnije prešla na kršćanstvo.

Haley je žestoko pro-izraelski i bila je pokretačka snaga uzastopnih neuspjelih pokušaja Trumpove administracije da progura rezolucije UN-a koje su osudile navodno palestinsko nasilje kao “terorizam”, dok je zatvarala oči pred izraelskim nasiljem.

Činjenica je da Amerikanci arapskog porijekla uglavnom ne prolaze dobro u američkoj politici, posebno na nacionalnim izborima, uprkos ponekoj pobjedi tu i tamo. Nedostaje im snažan glas da se zalažu za pravdu i, kada kritikuju Izrael, osuđeni su kao antisemiti.

Iako je Biden pružio podršku Arapima i američkim muslimanima,njegov vrlo snažan pro-izraelski stav zasjenio je tu podršku. Gotovo svi Amerikanci arapskog porijekla koje je imenovao na položaje u Bijeloj kući i State Departmentu su efektivno ušuškani, vjerojatno kako bi ih spriječili da kažu bilo šta što bi moglo izazvati bijes Izraela.

Ali svaki kandidat, posebno republikanac, koji se usuđuje da ospori milijarde dolara pomoći date Izraelu, zaslužuje pažnju Arapa i muslimana. Sada da vidimo da li će se Ramaswamy još više povući pred Izraelom po ovom pitanju.

Izvor

 

Prethodni članakMit o “američkom snu”
Naredni članakAbaja ili čega se Francuska ustvari boji?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime