James M. Dorsey

Indonezija bi potencijalno trebala preuzeti Kinu i zatražiti vođstvo “umjerenog islama”- Nedavna rekonstrukcija kabineta predsjednika Joko Widodo   sugerira da bi Indonezija mogla zauzeti kritičniji stav prema Kini i ojačati vladinu podršku naporima Nahdlatul Ulame (NU), najvećeg svjetskog muslimanskog pokreta, na reformi islama i pozicioniranju države jugoistočne Azije kao ključnog igrača u a  bitku sa Bliskog istokom rivala za dušu islama .

Gospodin Widodo nagovijestio je svoje potencijalne poteze politikom imenovanjem ambasadora u Sjedinjenim Državama Muhammada Lutfija za ministra trgovine i istaknutog zvaničnika Nahdlatul Ulame Yaqut Cholila Qoumasa za ministra vjerskih poslova.

Imenovanje gospodina Lutfija uslijedilo je dva mjeseca nakon posjeta Mikea Pompea Jakarti u oktobru na poziv Nahdlatul Ulame tijekom kojeg je državni tajnik proširio pristup Indonezije  preferencijalnom carinskom aranžmanu  i otvorio vrata sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama .

Gospodin Pompeo naglasio je u razgovorima s gospodinom Widodom i u obraćanju konferenciji Nahdlatul Ulama potrebu  osporavanja teritorijalnih zahtjeva Kine u Južnom kineskom moru, kao i njezino brutalno suzbijanje turskih muslimana u sjeverozapadnoj provinciji Narodne Republike iz Xinjianga.

Indonezija, najveća svjetska demokratija sa većinskim muslimanskim stanovništvom,  izručila je Kini tri Ujgura , dominantnu tursku etničku grupu u Sinđang, samo nekoliko dana prije dolaska gospodina Pompea.

Imenovanje gospodina Qoumasa važno je ne samo zbog njegove istaknute pozadine Nahdlatul Ulame, već i s obzirom na činjenicu da je jedan od lidera najuticajnijeg krila pokreta koji je zauzeo oštar stav o kineskoj represiji nad Ujgurima.

Indonezija je do danas nastojala  proći tanku granicu  u eskalaciji napetosti između Sjedinjenih Država i Kine, uključujući odbijanje da se izjasni o nevolji Ujgura. Indonezija je nadalje pokušala uravnotežiti odbijanje kineskih pomorskih zahtjeva u indonezijskim vodama sa željom da privuče kineske investicije.

Islamski učenjak i vođa Omladinskog pokreta GP Ansor Nahdlatula Ulame, gospodin Qoumas, zajedno sa svojim bratom, Yahya Cholil Staqufom, generalnim sekretarom NU, bio je pokretačka snaga u promociji koncepta pokreta  humanitarnog islama , zasnovanog na principima tolerancije , pluralizam i zagrljaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Nahdlatul Ulama, podržana od vlade, promocijom koncepta, stavila ga je u direktnu konkurenciju velikim naporima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Irana da stekne vjersku meku moć propagirajući statističko tumačenje vjere.

To je tumačenje koje u slučaju kraljevine i UAE ispovijeda privrženost toleranciji i međuvjerskom dijalogu, ali zahtijeva apsolutnu poslušnost vladara. Turska i Iran forsiraju tumačenja vjere koja obuhvaća elemente političkog islama, kao i autoritarno upravljanje.

U jednoj od svojih ranih izjava na mjestu ministra, čini se da gospodin Qoumas izaziva tradicionalnija krila Nahdlatul Ulame izjavivši u primjedbama tijekom posjeta protestantskoj crkvi da će štititi  prava šiita i Ahmadija , dvije manjine koje su bile na odbrambeni usred zabrinutosti zbog rastuće netolerancije u Indoneziji.

Visoke ličnosti unutar Nahdlatul Ulame i dalje gledaju na šiite, koji čine tek 1,2 posto indonežanskog stanovništva, kao na jednu od  najvažnijih domaćih prijetnji indonežanskoj nacionalnoj sigurnosti  i na iranski sedmi kotač. Slično tome, mnogi u Nahdlatul Ulami odbacuju Ahmadije koji su se identificirali kao muslimani, jer sekta odbija priznati konačnost proroka Mohammeda.

„Ne želim da se pripadnici šiija i Ahmadije rasele iz svojih domova zbog svojih uvjerenja. Oni su građani (čija prava) moraju biti zaštićena. Vjersko ministarstvo omogućit će intenzivniji dijalog kako bi se premostile razlike “, rekao je gospodin Qoumas, misleći na napade na manjine.

Omladinsko krilo gospodina Qoumasa Nahdlatul Ulama, zajedno sa svojih pet miliona jake milicije, odigralo je ključnu ulogu u sučeljavanju militantnih islamskih grupa, poput Hizb ut-Tahrira i Islamskog fronta branitelja (FDI).

Zvaničnici GP Ansor ponosni su što su stvorili situacije koje su 2017. dovele do zabrane Hizb ut-Tahrira, kontroverznog globalnog pokreta koji poziva na obnovu Kalifata.

Vlada je prošlog mjeseca  zabranila SDI , uspostavljenu kao budna skupina koja je bila glavni organizator masovnih protesta 2016. godine koji su doveli do poraza Basukija Tjahaja Purname, kršćanina kineskog porijekla poznatijeg kao Ahok, na izborima za gradonačelnika u Džakarti i njegovim kasnijim izricanje presude po optužbama za bogohuljenje.

Zabrana je uslijedila nekoliko tjedana nakon povratka lidera izravnih stranih ulaganja Rizieq Shahib u Indoneziju iz samoizgnanstva u Saudijskoj Arabiji. Gospodin Shahib uhapšen je zbog navodnog kršenja ograničenja koronavirusa.

Zabrana Hizb ut-Tahrira i SDI na osnovu predsjedničke uredbe koja omogućava vladi da zaobiđe zakonske procedure i ubrza zabranu grupa koje smatra sigurnosnim prijetnjama potaknula je grupe za zaštitu ljudskih prava da upozore da Indonezija  podriva prava na slobodu udruživanje i izražavanje .

Zamjenik ministra pravde , Edward Omar Sharif Hiariej , rekao je novinarima da je FPI zabranjen jer je oko 30 članova grupe osuđeno zbog optužbi za terorizam i zato što je grupa prkosila državnoj ideologiji Indonezije Pancasila, koja naglašava jedinstvo i različitost.

Zabrana izravnih stranih ulaganja uslijedila je nakon izbora u novembru Miftachula Akhyara, duhovnika Nahdlatul Ulame, za šefa utjecajnog indonežanskog Vijeća Ulama (MUI) koji će zamijeniti Ma’rufa Amina, potpredsjednika gospodina Widodoa koji je u prošlosti založio za manjina i zagovarali su pravoslavne sunitske muslimanske stavove. Gospodin Akhyar je duhovni vodič Nahdlatula Ulame.

Izbori su dalje uklonili iz rukovodstva vijeća nekoliko sveštenika koji su podržali demonstracije protiv Ahoka. Zamijenio ih je barem jedan pobornik humanitarnog islama, Masdar Masudi, kao i učenjaci iz Muhamadije, drugog po veličini indonezijskog muslimanskog pokreta, koji se smatra naprednjakom.

Ipak, neki analitičari sugeriraju da vijeće, u očitoj suprotnosti s gospodinom Qoumasom, neće slomiti svoj diskriminatorni stav prema manjinama.

Said  Alexander R Arifianto , što je Indonezija učenjak u S. Rajaratnam škole u Singapuru za međunarodne studije: “Kada je u pitanju marginalizirane manjine, možemo očekivati nove MUI rukovodstvo da zadrže svoje konzervativne položaj. Uobičajeni islamski svećenici – uključujući one unutar MUI – imaju tendenciju da dijele konzervativnu ortodoksiju u svojoj vjerskoj interpretaciji prema tim grupama. 

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime