Intervju za AP: Bivši predsjednik kaže da SAD nisu uspjele u Afganistanu- KABUL, AFGANISTAN – Bivši predsjednik Afganistana rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države došle u njegovu zemlju da se bore protiv ekstremizma i da donesu stabilnost njegovom narodu izmučenom u ratu, a odlazi gotovo 20 godina kasnije podbacivši u oba slučaja.

U intervjuu za Associated Press samo nekoliko tjedana prije nego što posljednje američke i NATO trupe napuste Afganistan, završavajući svoj “zauvijek rat”, Hamid Karzai rekao je da je ekstremizam na “najvišoj tački”, a odlazeće trupe iza sebe ostavljaju katastrofu.

„Međunarodna zajednica je ovdje došla prije 20 godina s ovim jasnim ciljem borbe protiv ekstremizma i donošenja stabilnosti … ali ekstremizam je danas na najvišoj tački. Dakle, nisu uspjeli ”, rekao je Karzai.

Njihova ostavština je ratom razorena nacija u “totalnoj sramoti i katastrofi”.

„Mi kao Afganistanci prepoznajemo sve svoje neuspjehe, ali što je sa većim snagama i silama koje su ovdje došle upravo u tu svrhu? Gdje nas sada ostavljaju? ” pitao je i odgovorio: “Potpuna sramota i katastrofa.

Ipak, Karzai, koji je tokom 13-godišnje vladavine imao konfliktne odnose sa Sjedinjenim Državama, želio je da trupe odu, rekavši da su Afganistanci ujedinjeni iza silne želje za mirom i da sada trebaju preuzeti odgovornost za svoju budućnost.”Bit će nam bolje bez njihovog vojnog prisustva,” rekao je.

„Mislim da bismo trebali braniti vlastitu zemlju i paziti na vlastiti život. … Njihovo prisustvo (dalo nam je) ovo što imamo sada. … Ne želimo nastaviti s ovom bijedom i uvredom s kojom se suočavamo. Za Afganistan je bolje da odu.”

Karzaijeva vladavina uslijedila je nakon svrgavanja talibana 2001. godine od strane koalicije predvođene SAD-om koja je započela invaziju kako bi lovila i uništila mrežu al-Qaide, a njezin čelnik Osama bin Laden, kriv za napade 11. septembra na Ameriku.Za vrijeme Karzaijeve vladavine žene su došle do izražaja, djevojke su ponovo pohađale školu, pojavilo se živo, mlado civilno društvo, podigle se nove visokogradnje u glavnom gradu Kabulu i izgradili putevi i infrastruktura. Ali njegovu vladavinu karakterizirali su i navodi o široko rasprostranjenoj korupciji, procvatu trgovine drogom i posljednjih godina neumornih svađa s Washingtonom koje traju i danas.

„Kampanja (američka / NATO vojska) nije bila protiv ekstremizma ili terorizma, kampanja je bila više protiv afganistanskih sela i nada; stavljanje Afganistanaca u zatvore, osnivanje zatvora u našoj zemlji i bombardiranje svih sela. To je bilo jako pogrešno. “

U aprilu, kada je predsjednik Joe Biden najavio konačno povlačenje preostalih 2.500-3.500 vojnika, rekao je da Amerika odlazi postigavši ​​svoje ciljeve. Al-Qaida je bila znatno umanjena, a bin Laden je mrtav. Amerika više nije potebna na  terenu za borbu protiv terorističkih prijetnji koje bi mogle dolaziti iz Afganistana, rekao je Biden.

Potpisali su sporazum s talibanima u februaru 2020. o povlačenju svojih trupa u zamjenu za talibansko obećanje da će osuditi terorističke skupine i spriječiti Afganistan da ponovo bude pozornica za napade na Ameriku.

Malo je dokaza da talibani ispunjavaju svoj dio dogovora. Ujedinjene nacije tvrde da su talibani i al-Qaida i dalje povezani.

Arhitekta američkog sporazuma i trenutni američki izaslanik za mir Zalmay Khalilzad kaže da je postignut određeni napredak, ali bez davanja bilo kakvih detalja.

Karzai je u posljednje dvije decenije u Afganistanu imao oštru retoriku i beskompromisne kritike američke ratne taktike.

Ipak, postao je svojevrsna poveznica u zajedničkom naporu koji su pokrenule Sjedinjene Države i Britanija kako bi se postiglo to da zavađeno afganistansko rukovodstvo u Kabulu ujedinjeno razgovara o miru s talibanima.

Pobunjenička grupa pokazala je malo interesa za pregovore i umjesto toga pojačala je napade na vladine pozicije.

Talibani su napravili znatne korake od početka povlačenja SAD-a i NATO-a 1. maja. Preplavili su desetine okruga, često pregovarajući o predaji afganistanskih snagama nacionalne sigurnosti.

Ali u mnogim slučajevima borbe su bile intenzivne. Samo prošle sedmice u brutalnom napadu talibana u sjevernoj provinciji Faryab ubijeno je 22 afganistanska elitna komandosa, predvođena lokalnim herojem pukovnikom Sohrabom Azimijem, koji je također ubijen.

“Želja afganistanskog naroda, velikom većinom, u cijeloj zemlji je mir”, rekao je Karzai, koji je unatoč tome što je izvan vlasti od 2014. izgubio malo svog političkog utjecaja i najčešće je u središtu političkih dešavanja u zemlji.

Diplomate, zapadni zvaničnici, generali, plemenske starješine i političari na svim krajevima afganistanskog političkog spektra redovito odlaze do Karzaijevih vrata u srcu afganistanske prijestolnice.

Kako je konačno vojno povlačenje već gotovo više od 50%, čini se da potreba za političkim rješenjem poprima sve veću hitnost čak i dok hiljade Afganistanaca traže izlaz. Kažu da ih frustrira neumoljiva korupcija, pljačka kriminalnih bandi –  od kojih su neki povezani sa moćnim gospodarima rata u Kabulu – i pogoršavajuća nesigurnost. Rijetki vide budućnost bez nasilja.

Karzai je za obje strane u sukobu imao poruku: “Nijedna od dvije strane u Afganistanu se ne bi trebala boriti.”

Optužujući i Pakistan, gdje je sjedište talibanskog vodstva, i Sjedinjene Države za poticanje borbi, Karzai je rekao da je na Afganistancima da okončaju decenije rata.

Karzai je rekao pakistanskom vojnom i civilnom vodstvu  da Afganistan želi “civilizirani odnos … ukoliko  Pakistan zauzme stav protiv ekstremizma u Afganistanu, taj odnos može prerasti u lijep odnos, u vrlo plodan odnos za obje strane. ”

Karzai je zaraćenim stranama u Afganistanu rekao: “Vrlo sam odlučan i jasan u vezi s tim, obje strane bi trebale razmišljati o životu afganistanskog naroda i imovini … borba je uništavanje.”

„Jedini odgovor su ujedinjeni Afganistanci.Moramo prepoznati da je ovo naša zemlja i moramo prestati ubijati jedni druge.“ 

Izvor: pisjournal