Iran kaže da podržava mirno rješenje za okončanje jemenskog rata- Iransko Ministarstvo vanjskih poslova izražava “gađenje” nad saudijskom kampanjom u Jemenu, ali kaže da podržava mirovni plan koji bi okončao blokadu i nasilje

Iransko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je podršku političkom rješenju za okončanje sukoba u Jemenu u izjavi objavljenoj u utorak u kojoj se također kritizira uloga Saudijske Arabije u nasilju i poziva na ukidanje blokade ratom zahvaćene zemlje.

Iranske primjedba uslijedile su dan nakon što je Rijad najavio inicijativu kojom se traži prekid vatre koji nadzire UN i djelimično ponovno otvaranje aerodroma Sana. Podržavajući napore za okončanju rata, Teheran nije posebno komentirao saudijski prijedlog.

“Od početka ovog rata, Islamska Republika Iran naglasila je da jemenska kriza nema vojno rješenje”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, i da Iran podržava bilo koji mirovni plan usmjeren na okončanje agresije, proglašenje prekida vatre širom zemlje, okončanje okupacije, ukidanje ekonomske opsade, započinjanje političkog dijaloga i konačno puštanje Jemenaca da preuzmu kormilo oblikovanja svoje političke budućnosti bez ikakvog stranog uplitanja. “

Huti su u ponedjeljak odbili saudijsku inicijativu, pozivajući na bezuvjetno ukidanje zračne, kopnene i pomorske blokade Jemena.

Saudijska Arabija i Sjedinjene Države optužuju Iran za podsticanje plamena sukoba podržavajući pobunjenike Huta u zemlji, koji su posljednjih sedmica povećali svoje raketne i bespilotne napade na kraljevinu.

Teheran, međutim, poriče pružanje materijalne podrške Hutima.

Iran izražava “odvratnost”

U utorak je iranska vlada izrekla oštar prijekor zbog rata koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu.

“Kako vojna agresija Saudijske Arabije i drugih država članica takozvane koalicije protiv Jemena ulazi u sedmu godinu, Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike Iran izražava odvratnost  zbog nastavka ovog velikog zločina nad nedužnim narodom Jemena”, pisalo je.

Saudijska Arabija i njezini regionalni saveznici, uglavnom Ujedinjeni Arapski Emirati, započeli su bombašku kampanju protiv Huta u martu 2015. godine kako bi obnovili vladu predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadija.

 

Rat je usmrtio više od 230.000 ljudi , izazvao je izbijanje bolesti i doveo Jemen na ivicu gladi, u Ujedinjenim nacijama nazvanom najgorom humanitarnom krizom na svijetu.

U veljači je američki predsjednik Joe Biden najavio zaustavljanje američke podrške “ofanzivnim operacijama” koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu, ali Washington je više puta potvrdio posvećenost sigurnosti kraljevine.

U utorak je iransko Ministarstvo vanjskih poslova implicitno napalo američki stav o ratu protiv Jemena.

“Uprkos brojnim tvrdnjama o prestanku podrške agresiji, različito oružje i dalje se prodaje agresivnoj koaliciji, pa čak se pruža i tehnička podrška potrebna za njegovo rukovanje”, navodi se u tekstu.

“Vojni stručnjaci određenih zemalja koje služe Saudijcima saučesnici su u zločinima i pokoljima protiv jemenske nacije.”

 

Blokada

Washington je odobrio saudijsku inicijativu za prekid vatre jer se njegov specijalni izaslanik za Jemen Tim Lenderking nastavlja angažovati u diplomatskim naporima da okonča sukob.

“Sjedinjene Države pozdravljaju predanost vlade Saudijske Arabije i Republike Jemen prekidu vatre i političkom procesu u Jemenu … Pozivamo sve strane da se ozbiljno obavežu na prekid vatre i uključe se u pregovore pod pokroviteljstvom UN-a”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jalina Porter novinarima u ponedjeljak.

Ali američki naprednjaci koji su kritizirali američku umiješanost u sukob i dalje pozivaju na okončanje opsade Jemena.

Kongresmen Ro Khanna, vodeći američki kritičar rata, rekao je u ponedjeljak da Saudijska Arabija mora ukinuti blokadu, a Huti moraju prekinuti neprijateljstva protiv kraljevine, kao i svoje vojne kampanje u jemenskim Marib i Taizu.

“Svojim prijedlogom za prekid vatre Saudijci pokušavaju pokazati da žele mir nakon šest godina ratovanja protiv Jemena. Ali ako su zainteresirani za mir, povući će blokadu koja izgladnjuje Jemen i ne poduzima ništa da spriječi Hute da nabave oružje “, napisala je Khanna na Twitteru .

Prethodni članakBidenov kompromis između ideologije i pragmatizma
Naredni članakVelika igra žutoga zmaja na Bliskom Istoku

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime