Iran je demantirao izvještaj da je lider militantne grupe Al Kaida ubijen u svom glavnom gradu Teheranu u augustu.

List New York Times izvijestio je da je Abdullah Ahmed Abdullah, drugi zapovjednik Al Kaide, ubijen na ulici od strane izraelskih agenata nakon zahtjeva SAD-a.

Iran je rekao da u svojoj zemlji nema “terorista” al Kaide.

Abdulah je optužen da je planirao smrtonosne napade na američke ambasade u Africi 1998.

Abdullaha, koji je poznatiji po svom pseudonimu Abu Muhammad al-Masri, ubijen je zajedno sa svojom kćerkom od strane dvojice ubica na motoru 7. augusta, javlja New York Times, citirajući anonimne zvaničnike obavještajne službe SAD.

U izvještaju se tvrdi da je Iran u početku pokušavao prikriti smrt Al-Masrija, a iranski i libanonski mediji su u izvještajima u koje su žrtve pucnjave 7. augusta opisivane kao profesor libanske istorije i njegova kćerka.

Međutim, iransko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je izvještaj u subotu, u kojoj se kaže: “S vremena na vrijeme, Washington i Tel Aviv pokušavaju vezati Iran s takvim grupama lažući i odajući lažne informacije medijima kako bi izbjegli odgovornost za kriminalne aktivnosti ove grupe i drugih terorističkih grupa u regionu.”

Nije bilo neposrednog komentara ni od zvaničnika SAD-a ni izraelaca.

Al-Masri je bio jedan od osnivača džihadistike grupe koja je razorila Bliski istok i dijelove Afrike i izvršila napade u SAD 11. septembra 2001.

Optužen je da stoji iza bombaških napada na sad-ove embasije u Keniji i Tanzaniji, u kojima su 1998. godine poginule 224 osobe.

On je bio u Iranu od 2003. godine, u početku u kućnom pritvoru, ali kasnije živi slobodno, izjavili su američki obaveštajni zvaničnici, preneli su u Njujork tajmsu.

Svaka veza između Irana i Al Kaide bila bi vrlo neobična – dvije strane su se međusobno borile u sukobima, i predstavljaju dvije glavne i ponekad suprotstavljene grupe islama – Iran je uglavnom šija musliman, dok je Al Kaida sunitska džihadistička grupa.

Al-Masri se još uvijek pojavljuje na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista, gdje se nudi nagrada od 10 miliona dolara za informacije koje vode do njegovog hapšenja.

Izvor

Prethodni članakSirijska međunarodna konferencija o povratku izbjeglica. Zakon o strateškom balansiranju
Naredni članakPosle Trampa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime