Zapovjednik zrakoplovnih snaga Čuvara revolucije preuzeo je “punu odgovornost” za rušenje ukrajinskog aviona objasnivši da je vojnik avion zamijenio za krstareću raketu i tako izazvao pad ukrajinskog Boeinga 737 pri čemu je poginulo svih 176 osoba.

General Salami je bio pozvan svjedočiti u parlamentu nakon što su iranske oružane snage u subotu priznale da su greškom srušile ukrajinski civilni zrakoplov u srijedu, samo nekoliko sati nakon iranskih raketiranja baza u Iraku.

Iran je pozvao strane stručnjake, posebice iz Kanade, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Francuske na sudjelovanje u istrazi. “Ništa nismo dirali, ni premiještali ostatke zrakoplova”, jamčio je general Salami zastupnicima.

Iran je u subotu objavio kako je bez namjere, ljudskom pogreškom, srušio ukrajinski zrakoplov u kojem je poginulo 176 ljudi.Mnoge žrtve u zrakoplovu bili su iranski državljan.

Iranski predsjednik Hasan Rohani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje “duboko” žali što je srušila ukrajinski zrakoplov te se, po njegovim riječima, “dogodila velika tragedija i neoprostiva pogreška”.

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif naveo je na Twitteru da je istraga u sklopu oružanih snaga pokazala da je pad ukrajinskog Boeinga 737-800 rezultat “ljudske pogreške u trenutku krize izazvane američkim avanturizmom koji je doveo do katastrofe”.

Zapovjednik Čuvara revolucije, iranske vojske također je izjavio je u nedjelju da svrha napada 8. janovara na američke ciljeve u Iraku nije bila ubiti neprijateljske vojnike.

“Naš cilj nije bio ubiti neprijateljske vojnike, to nije bilo važno”, rekao je general bojnik Hosein Salami na zatvorenoj sjednici iranskog parlamenta, prema video isječku koji je prikazala državna televizija.

“Cilj je bio materijalno uništenje izazvano ispaljivanjem raketa, jer smo željeli pokazati da smo nadmoćniji od neprijatelja i da možemo napasti bilo koju točku koju izaberemo”, dodao je glavni zapovjednik Čuvara revolucije.

Osmog siječnja rakete su bile ispaljene na dvije baze kojima se koriste američke snage na zapadu i sjeveru Iraka u znak odmazde za likvidaciju generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u američkom zračnom napadu 3. siječnja u Bagdadu.U tim napadima nije bilo žrtava.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime