PISjournalZbog rata u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusija je svoj fokus usmjerila prema Aziji i Africi i prvi put je eksperimentalno poslala teretni voz u Perzijski zaljev kroz južni željeznički koridor preko Irana. željeznice

Koridor Sjever – Jug koji je pokrenut prošle godine trebao bi igrati važnu ulogu u ruskoj i centralnoazijskoj trgovini sa drugim dijelovima svijeta, a ulazak prvog stranog voza iz Rusije u Perzijski zaljev označava novo poglavlje u regionalnoj trgovini.

Miad Salehi, šef Željeznica Islamske Republike Iran (RAI) u nedjelju je rekao da je uz željezničku transportnu diplomatiju administracije sadašnjeg predsjednika Sejjida Ibrahima Raisija, tranzitni voz sa 36 kontejnera po prvi put ušao u Iran sa granice Incheh Borun iz Rusije i da je nastavio prema Saudijskoj Arabiji.

Nakon carinskih dogovora, ova pošiljka je prebačena u Bandar Abbas na svom putu do luke Jeddah.

Važno je napomenuti da je ruski ambasador u Rijadu u februaru najavio da će dvije zemlje povećati trgovinsku razmjenu na 5 milijardi dolara, a čini se da će najveći dio njihove trgovine ići preko Irana.

Shahriar Shahriari, šef carine provincije Golestan, najavio je kretanje prvog ruskog kontejnerskog voza za Saudijsku Arabiju i dodao da nova ruta pruža mogućnost smanjenja vremena isporuke za nekoliko dana i da omogućava transportnim vozovima koji kreću sa željezničkih stanica Južnog Urala da stignu u luku Bandar Abbas preko Incheh Boruna i Sarakhsa. Još jedna bitna stvar je da je smanjenjem carinske tarife trošak slanja robe koridorom Sjever-Jug smanjen skoro za polovicu.

Koridor Sjever – Jug, vitalna ruska arterija

Koridor Sjever – Jug pokrenut je u maju prošle godine nakon dvodecenijskog zastoja, a prva pošiljka je iz Rusije prebačena u Indijski okean.

Oko 160 kilometara ove željezničke trase od Astare do Rašta u Iranu još nije završeno, a prema bilateralnim sporazumima, Rusija se obavezuje da će ovaj projekat završiti u naredne četiri godine.

Ekonomisti kažu da Iran cilja na prihod od 11 milijardi dolara od projekta kada bude završen. Očekuje se da će se putem ove rute godišnje prebaciti 250 milijardi dolara indijske, kineske i istočnoazijske robe u Evropu, a predviđa se da će udio Irana u tranzitu biti oko 4 posto, a proizvodnja oko 15 posto.

Transfer ruske robe u Saudijsku Arabiju preko iranskih željeznica smatra se prekretnicom u regionalnoj trgovini i može biti uvod u razvoj željezničke infrastrukture zemalja regiona.

Rusija je neke svoje robe izvozila preko Crnog mora do Mediterana, a odatle preko Sueckog kanala do Crvenog mora i potom do Indijskog okeana, što je duga ruta i potrebni su mjeseci da ruski trgovački brodovi stignu do Indije, ali ova ruta od 3000 kilometara može biti dobra alternativa za Rusiju da posluje sa Indijom i zemljama Perzijskog zaljeva u najkraćem mogućem roku i po nižoj cijeni.

Posljednjih godina Iran je pokušao da postane komercijalno središte regije razvijajući željezničku infrastrukturu i ohrabrujući druge zemlje u regiji da koriste koridor Sjever – Jug. Ukoliko se pruga Astara – Rašt završi u narednim godinama, tranzit robe će dostići značajan nivo i zemlje istočne Azije, centralne Azije i Rusija moći će da koriste ovu rutu za prebacivanje svoje robe u Indijski okean, Perzijski zaljev, pa čak i u Evropu.

Trgovina preko iranskih željeznica

U današnjem svijetu, željeznice se smatraju vitalnom infrastrukturom u međunarodnoj trgovinskoj mreži zbog opipljivog smanjenja tranzitnih troškova, većih transportnih mogućnosti i veće sigurnosti u odnosu na druge tranzitne rute.

S obzirom da se glavne ekonomske sile više fokusiraju na željeznički sektor i ulažu u njega kako bi razvile svoju međunarodnu trgovinsku mrežu, napori drugih zemalja da unaprijede željezničke kapacitete su prioritet za veći udio u globalnoj trgovini.

Trenutno ne postoji željeznička ruta za transfer ruske robe u Perzijski zaljev, a posebno u Saudijsku Arabiju, i ona se mora prebacivati ​​u arapsku zemlju brodovima iz Bandar Abbasa. Ali, posljednjih mjeseci Iran i neke arapske zemlje razmjenjuju prijedloge za razvoj željezničke infrastrukture kroz Irak. Ako dvije strane postignu konačan dogovor, u narednim godinama tranzitni putevi će procvjetati.

U junu je održan sastanak između saudijskih i iračkih predstavnika na kojima se razgovaralo o razvoju željezničke infrastrukture. Prema izvorima koji poznaju ovu materiju, jedan od najvažnijih planova o kojima se razgovaralo i projektovanih u okviru Saudijske vizije 2030 je izgradnja zajedničke saudijsko-iračke željeznice od obala Crvenog mora do Iraka.

Iran i Irak složili su se prije deset godina da dovrše željezničku rutu “Khorramshah r- Shalemcheh – Basra” i razviju trgovinu između dvije nacije. Veliki dio ove pruge je izgrađen, a ako iračka vlada pokaže odlučnost, ona će biti završena u najkraćem mogućem roku i efektivno će unaprijediti regionalnu trgovinu.

Ako se ova pruga poveže sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama, to će Rusima, Indijcima i Kinezima uštedjeti novac i vrijeme. U isto vrijeme, države Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva pokušavaju iskoristiti iranske kapacitete za trgovinu sa centralnom Azijom.

Ekonomske koristi za Iran

Važno je napomenuti da su se Iran i Saudijska Arabija nedavno pridružili BRICS-u i njihova trgovina sa Rusijom i Kinom će u budućnosti doživjeti ogroman rast.

Posljednjih godina Iran je uložio mnogo napora da bude tranzitna veza između Istoka i Zapada širenjem svoje željezničke mreže, a u međuvremenu je završetak željeznica s Afganistanom, Centralnom Azijom i Irakom, a zatim i izvan Mediterana dio aktivnosti administracije predsjednika Raisija za veće korištenje kapaciteta željeznice, a zemlje regiona su također svjesne važnosti ovog pitanja.

Izvještaji iranske vlade pokazuju da je u tranzitnom sektoru prošle godine prevezeno 9,3 miliona tona robe putem cesta. U prvom kvartalu godine (od marta do jula) to je bilo 3,6 miliona tona, što pokazuje rast drumskog tranzita od 3 posto.

U saradnji s Indijom i Armenijom, Iran je posljednjih mjeseci čak stavio na dnevni red izgradnju nove željeznice koja će povezati Indijski okean sa Crnim morem, a zatim i Evropom. Prema procjenama, godišnje će se ovim putem prevoziti robu u vrijednosti nekoliko desetina milijardi dolara.

U prošloj deceniji Indijci su investirali u iransku luku Chabahar kao prvu stanicu svog željezničkog i pomorskog koridora, ali su nedavno pogledali i druge transportne rute kako bi ih diverzifikovali. 

Uprkos svim ovim opcijama, Chabahar i iranski željeznički koridori ostaju najbolja opcija za Indiju da svoje proizvode prenese u Evropu, Perzijski zaljev, Centralnu Aziju i Rusiju. Indijci dobro znaju da će njihovi rivali Kinezi koristiti iranske željeznice u okviru svoje Inicijative za put i pojas, a dalje odugovlačenje Indije omogućit će Kini da preuzme kontrolu nad regionalnom trgovinom.

Općenito, može se reći da će iranska strategija za razvoj željezničke infrastrukture i proširenje trgovine s drugim zemljama unaprijediti iranski trgovinski rang na globalnom nivou, a to znači da je američka politika izolacije Teherana doživjela neuspjeh, a svjetske sile posebno računaju na iranski tranzit rute za unapređenje svojih glavnih trgovinskih planova.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakPolitička drama u Danskoj
Naredni članakEkonomski potencijali za saradnju Zapadnog Balkana i Irana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime