Iranski novoizabrani predsjednik Reisi poziva SAD da poštuju JCPOA sporazum- Izabrani predsjednik Irana Ebrahim Reisi podsjetio je SAD na odgovornost za provedbu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekavši da Washington također mora ukinuti sve sankcije Iranu.

Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za tisak nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Reisi je prozvao SAD zbog kršenja Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana i europske države jer nisu ispunile svoje obveze prema nuklearnom sporazumu.

“Amerikanci su trebali ukinuti sve sankcije prema JCPOA-i, ali to nisu uspjeli učiniti. Savjetujem Amerikancima da se vrate svojim obvezama, a Europa ne bi trebala biti pod pritiskom SAD-a i (trebala bi) ispuniti svoje obveze ”, rekao je.

“SAD je dužan ukinuti sve sankcije protiv iranske nacije. Ono što sam više puta naglasio je ukidanje sankcija i provjera ”, izjavio je Reisi.

SAD moraju objasniti zašto odugovlače s ispunjavanjem obveza JCPOA-e, rekao je izabrani predsjednik.

Reisi je jasno stavio do znanja da regionalna pitanja ili iranski raketni program nikada neće biti predmet pregovora, pitajući se kako bi SAD mogli tražiti razgovore o novoj temi, iako nisu ispunili svoje prethodne obveze.
Iranski novoizabrani predsjednik također je dao čvrst negativan odgovor na pitanje o mogućnosti sastanka s predsjednikom SAD-a u budućnosti.

Dalje je napomenuo da će jedan od glavnih prioriteta njegove administracije biti odnosi sa susjednim državama.

Reisi je rekao da njegova administracija neće vidjeti prepreku za ponovno otvaranje iranskog i saudijskog veleposlanstva, jer ne postoji prepreka za odnose i dijalog sa Saudijskom Arabijom i svim ostalim zemljama u regiji.

Ebrahim Reisi, dosadašnji šef pravosuđa Irana, velikim brojem glasova pobijedio je na predsjedničkim izborima 18. juna.

Izvor: pisjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime