Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je u subotu Izrael za ubistvo najvećeg nuklearnog naučnika u zemlji, za kojeg Zapad vjeruje da je arhitekta teheranskog tajnog vojnog nuklearnog programa.

Iranski klerikalni i vojni vladari zaprijetili su osvetom zbog ubojstva Mohsena Fakhrizadeha u petak, što bi moglo dodatno povećati tenzije u regiji Bliskog Istoka i šire.

“Naš narod je mudriji nego da padne u zamku cionističkog režima (Izraela) … Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg naučnika u odgovarajuće vrijeme”, rekao je Rouhani na televizijskom sastanku kabineta.

“Još jednom su zle ruke Globalne arogancije i cionističkih (izraelskih) plaćenika zamrljane krvlju iranskog sina”, rekao je Rouhani u izjavi ranije u subotu, dodajući da Fakhrizadehova smrt neće usporiti iranski nuklearni rad.

 

Izrael je odbio kBBC: Ubijen iranski otac nuklearne bombe | Raport.baomentirati ubistvo.

Smrt Fakhrizadeha mogla bi izazvati sukob između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama američkog predsjedništva Donalda Trumpa. To bi moglo zakomplicirati bilo kakav napor novoizabranog predsjednika Joea Bidena da oživi praksu predsjedništva Baracka Obame nakon što on preuzme dužnost u januaru.

Bijela kuća, Pentagon, američki Stejt department i CIA odbili su davati komentare, kao i Bajdenov tranzicijski tim.

Najmanje četvero naučnika ubijeno je između 2010. i 2012. u, kako je rekao Teheranu, programu atentata čiji je cilj sabotaža njegovog nuklearnog energetskog programa. Iran je uvijek poricao da se bavio nuklearnim oružjem.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim izvijestila je da je nakon što je eksplodirani automobil nabijen eksplozijom u blizini Fakhrizadehovog vozila oko 14:30 po lokalnom vremenu, jedan od atentatora počeo prskati metke na svoj automobil.

U njemu se navodi da je jedan od tjelohranitelja Fakhrizadeha upucan četiri puta, a Fakhrizadeh je helikopterom prevezen u bolnicu u gradu Absard u okrugu Damavand nekih 70 km (44 milje) istočno od Teherana. Umro je u bolnici.

Jedan svedok rekao je za državnu TV da su se ponavljali pucnjevi, a telohranitelji Fakhrizadeha sukobili su se sa atentatorima.

Izvor