Iranski pregovarač otkrio je “najveću” prepreku napretka u nuklearnim pregovorima- Iranski diplomata, koji je vodio iranski pregovarački tim u pregovorima u Beču, pozvao je Sjedinjene Države da ukinu sve sankcije, opisujući sankcije kao glavnu prepreku za napredak.

“Najveća prepreka je želja Washingtona da zadrži sankcije”, rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Seyed Abbas Araghchi, citirao je japanski emiter NHK.

Također je rekao da SAD moraju ukinuti sve sankcije uvedene za vrijeme Donalda Trumpa, ne samo one povezane s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, službeno poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

“Naš je stav zapravo da, ako su SAD zainteresirane za povratak u JCPOA, ne bi trebale ukinuti samo sve sankcije povezane s JCPOA-om, već i sankcije nametnute ili ponovno nametnute ili ponovo označene u toku Trumpove administracije”, rekao je iranski nuklearni pregovarač.

Prema NHK-u, Araghchi je rekao da bi najbolji rezultat bio zaključak u roku od pet ili šest sedmica, pozivajući se na spremnost Irana do kraja maja dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da donekle pregleda nuklearna postrojenja.

Izjave diplomate uslijedile su usred tekućih pregovora između Irana i P4 + 1 oko toga kako vratiti Teheran i Washington u potpunosti u skladu sa JCPOA.

Posljednji sastanak Zajedničke komisije JCPOA, grupe koju čine Iran i P4 + 1 odgovorni za nadzor nad provedbom sporazuma, održan je u petak.

Tokom sastanka, učesnici su dobili izvještaj dviju novoosnovanih stručnih grupa, koje su sastavljene u srijedu kako bi vodile tehničke razgovore o tome kako oživjeti JCPOA i koje mjere u tom pogledu trebaju poduzeti Iran i SAD. Jedna od grupa ima zadatak da precizira sankcije koje bi SAD trebale ukinuti kako bi oživjele sporazum, dok druga raspravlja o tome kako preokrenuti nuklearne mjere koje je Iran poduzeo kao odgovor na povlačenje SAD-a iz JCPOA.

Primanje izvještaja o tehničkim razgovorima ovih grupa bio je najvažniji dnevni red sastanka u petak, objavilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi u petak nedugo nakon završetka sastanka.

Araghchi je tokom sastanka naglasio spremnost Irana da nastavi “ozbiljne interakcije”, ali je rekao da to ovisi od svjedočenja “političke volje i ozbiljnosti” kod drugih strana. “U suprotnom neće biti razloga za nastavak pregovora”, upozorio je.

Araghchi je ponovio da je ukidanje svih američkih sankcija nametnutih za vrijeme prethodne američke administracije nužan korak u oživljavanju JCPOA i da će tek nakon provjere ukidanja tih sankcija Iran biti spreman da obustavi svoje korektivne mjere i u potpunosti se vrati JCPOA.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se sljedeći sastanak Komisije na nivou zamjenika i političkih direktora održi sljedeće srijede u Beču. Iransko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će nakon sastanka u srijedu odmah uslijediti tehnički i specijalizirani intenzivni pregovori u okviru stručnih grupa za pripremu liste nuklearnih i sankcionih mjera koje bi sve stranke trebale poduzeti kako bi oživjele JCPOA.

 

“Sankcije uvedene nakon maja 2018. nuklearne su i njihove ‘oznake’ nemaju nikakvu važnost”

U tvitu u nedjelju, 11. aprila, iranska misija pri Europskoj uniji rekla je da su sve sankcije uvedene nakon 8. maja 2018. JEDINSTVENE i da njihove “oznake” nemaju nikakvu važnost.”

Misija sa sjedištem u Briselu dodala je: “Nekad su bili korišteni da ‘pokvare dogovor’, a sada da bi ga oživjeli, SVI SE MORAJU UKLONITI uz sankcije koje će biti uklonjene u dogovoru sa JCPOA.”

U nedjelju je izvor blizak bečkim raspravama rekao za Press TV da moguće američko uklanjanje sankcija samo povezanih sa sporazumom s Iranom iz 2015. godine nije dovoljno i da su sve sankcije, uključujući one koje su ponovo označene pod upravom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, morat će se prekinuti.

„Nije dovoljno samo ukloniti sankcije povezane sa JCPOA. Treba ukloniti i Trumpove sankcije uvedene pod drugim etiketama”, rekao je izvor dodajući da će antiiranske sankcije koje je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame uvela takozvani Zakon o sankcijama Irana (ISA) i program viza moraju biti prekinuti, dodao je izvor.

“Pored sankcija iz Trumpove ere, Sjedinjene Države moraju ukloniti i sankcije iz Obamine ere koje krše JCPOA.”

Iran je također rekao da će trebati provjeriti ukidanje sankcija od strane SAD-a. Izvor je, govoreći za Press TV u nedjelju, precizirao da je minimalno vrijeme potrebno za provjeru ukidanja sankcija tri do šest mjeseci i da Iran neće pristati na privremeno ukidanje sankcija ili njihovo ukidanje.

U detaljnom izvještaju Istraživačkog centra iranskog parlamenta također se navodi da će za provjeru bilo kakvog američkog uklanjanja sankcija Teheranu biti potrebna najmanje tri mjeseca.

„Očito je da stvarni test ukidanja sankcija i ispunjavanje mjerljivih indeksa koje je Iran iznio nije moguć za nekoliko sati ili dana, a trajao bi najmanje 3 do 6 mjeseci. Također je potrebno provjeriti u određenim intervalima (na primjer svakih šest mjeseci) da iranska ekonomija ima koristi od ukidanja sankcija”, navodi se u izvještaju, prenosi Press TV.

Izvor Press TV naglasio je potrebu za “definitivnim” uklanjanjem prinudnih mjera, rekavši da će se američki izaslanik vratiti u Washington praznih ruku iz sljedeće runde bečkih pregovora predviđenih za sljedeću srijedu ako Amerika odbije prihvatiti iranske uvjete.

U međuvremenu, Press TV je putem iranskih izvora bliskih bečkim pregovorima neovisno potvrdio da Iran ni na koji način neće dati pristanak na suspenziju, prestanak ili privremeno odricanje od sankcija na period od 120 ili 180 dana.

U četvrtak je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif iznio iranski prijedlog da SAD postignu učešće u nuklearnom sporazumu.

„Iran predlaže logičan put do potpune usklađenosti sa JCPOA: -US – koji je izazvao ovu krizu – prvo bi se trebao potpuno uskladiti; -Iran će uzvratiti nakon brze provjere; -Sve Trumpove sankcije bile su protiv JCPOA i moraju se ukloniti – bez razlike između proizvoljnih imenovanja, rekao je glavni iranski diplomata na Twitteru.

Iran i SAD su u žestokom sporu oko načina postizanja razumijevanja o JCPOA. Iako Iran kaže da SAD moraju ukinuti sve sankcije iz Trumpove ere, administracija Bidena sugerirala je da možda neće ukinuti sve ove sankcije. Američki zvaničnici nagovijestili su zastoj ako Iran nastavi zahtijevati ukidanje svih sankcija.