Iranski veleposlanik u Karakasu, Hajjatullah Sultani, objavio je da je iranski naftni tanker Fortune uspješno iskrcao svoj teret u luci El Palito, dok su preostala tri tankera još uvijek na putu za Venecuelu.

Sultani je u izjavi za Al-Alam TV u ponedjeljak navečer rekao da dva iranska naftna tankera, koja su stigla u Venecuelu, nisu izložena značajnim neprilikama, napomenuvši da iranski tankeri prevoze gorivo i materijale za sanaciju venecuelanskih rafinerija i posluju u okviru međunarodnih protokola. Sultani je dan dolaska iranskog tankera opisao kao veliki i povijesni dan za venecuelanski i iranski narod i pobjedu za međunarodnu zajednicu, naglasivši da su se Sjedinjene Države pridržavale svoje obveze međunarodnih sporazuma, uključujući slobodu trgovine i plovidbe i da bi dolazak iranskih naftnih tankera u Venecuelu pokazao da je Amerika trebala poštovati međunarodne sporazume.

Sultani je rekao da su američke sankcije Venezueli jednostrane, te da Iran i još nekoliko zemalja ne podržqvq tqkvu odluku, te da su američke sankcije izgubile svoju svrhu i da ne utiču kao ranije. Naglasio je da je izlazak SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom natjerao zemlje da to ne priznaju čak i ako su izjave date i pokušavale ih je zaobići.

Na vijest o prijevozu 9 tona zlata koje je Venecuela poslala u Iran u zamjenu za gorivo, rekao je da je to 100% lažna vijest i da zlobni mediji promoviraju lažne vijesti o razmjeni venecuelanskog zlata za iransko gorivo. Sultani je zaključio rekavši da centri za odlučivanje u Sjedinjenim Državama i dalje imaju saznanja da ono što je učinio Iran nije u suprotnosti s međunarodnim zakonima.

Izvor