Rijad Ahmetović

PISjournalZanimljivo je čuti da pojedini politički analitičari i državni zvaničnici nazivaju Irsku anti-izraelskom državom, dok je drugi nazivaju najvećim prijateljom Palestine u Evropskoj Uniji.

Dok razlozi u irskoj podršci Palestini variraju, ove dvije države koje su otprilike 4,045 km udaljene najviše spaja kolonijalna opresija od strane britanskog agresora u njihovoj historiji. Iako dvije zemlje imaju malo sličnosti upravo zbog međusobne udaljenosti, solidarnost koju izkazuje Republika Irska i njen narod je od velikog značaja za Palestinu i njen narod.

S tim u vezi, postoje četiri propalestinske političke akcije u Irskoj za koje vjerovatno niste znali (naravno, postoje više političkih akcija koje sprovodi vlada Irske ali imat ćemo fokus na ove četiri zbog njihovog značaja za državu Palestinu) :

Irska je pokušala zabraniti svu robu porijeklom iz Izraela

2018. godine, irski senator je predstavio zakon pod nazivom „Zakon za okupiranu Teritoriju“ (The Occupied Territories Bill). Zakon je imao u cilju da zabrani import robe koja bi dolazila iz izraelskih ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali (West Bank). Novčane kazne od €250,000 (488,861.84 BAM) ili pet godina zatvora bi se dali svakoj osobi koja bi uvozila ili prodavala bilo kakvu robu ili uslugu koja ima porijeklo sa Golan visoravni ili iz Istočnog Jeruzalema ili ilegalnih naselja na Zapadnoj Obali. Zanimljivo je da je u 2019. godini, zakonodavna vlast iz Irske glasala za ovaj Zakon u prvoj od pet faza. Izraelska reakcija je bila da pozovu ambasadora Irske i da prozovu zakon kao „izraz potpunog neprijateljstva“. Od 2022. implementacija ovog zakona još nije dostigla fazu da postane formalno-pravno legitimna. No, sama tematika zakona je prouzrokovala veliku diskusiju koja je išla u korist Bojkot Oduzimanja i Sankcija (BDS) Pokreta.

Skup u Irskoj u znak podrške za Zakon i narod Palestine 2018. godine

Gradsko vijeće Dublina je podiglo zastavu Palestine.

2017. godine u znak pedeset godina izraelske okupacije, Gradsko vijeće Dublina je izglasalo dvotrećinsku većinu da se postavi zastava Palestine na gradskoj vijećnici na jedan mjesec- unatoč mnogim kritikama i žalbama koje je napravio izraelski ambasador u Irskoj.

Gradska Vijećnica u Dublinu na kojoj se nalaze zastava EU, Irske i Palestine, 2017. godina

Irska financira humanitarne projekte u Gazi.

Irska financira nekoliko razvojnih i humanitarnih projekata u Pojasu Gaze gdje su preko dva miliona Palestinaca pod opsadom – što se smatra najvećim „zatvoru na otvorenom“.

Ovi projekti obuhvataju desalinizacije voda, projekti solarne energije i financiranja bolnica. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Irske je organizovalo službene posjete u Gazu da se prate implementacije ovih projekata koji imaju za cilj da ublaže pogoršanje humanitarne situacije u Gazi.  

Većina stanovnika Irske su propalestinski nastrojeni.

Irska je vokalni podržavalac palestinskog pitanja. Historija Irske i njenog naroda sa britanskim kolonijalizmom je pomogla pri ovoj solidarnosti. 2004. godine, irska nevladina organizacija je pokrenula peticiju koju je poslije poslala vladi. Istu peticiju je potpisalo preko 12,000 građana i 52 političara gdje se poziva na bojkot Izraela. Krvave muke naroda Irske da ostvare svoju nezavisnost od britanske vlasti je inspirisalo emocionalnu konekciju sa narodom Palestine. Osjećajući paralelnost sa svojom historijom, narod Irske stoji čvrsto protiv izraelske okupacije Palestine. Politički i historijski narativi koji su spojili Irsku sa Palestinom nastavljaju biti inspiracija narodu Republike Irske da podržavaju kraj opresije kroz pravo na samoopredjeljenje naroda Palestine.

Mirovna šetnja u znak podrške narodu Palestine u Dublinu, 2019. godine
Prethodni članakKina poziva SAD da prestanu sa krađom sirijskih resursa
Naredni članakOsvrt na tekuća ratna dešavanja u Ukrajini

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime