PISjournal  Nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana, jedno od vrlo važnih pitanja o budućnosti zemlje je prisustvo i aktivnost terorističke grupe ISIL. Afganistanska podružnica ISIL-a, koja se naziva ISIL iz Horasana, posljednjih je godina pokrenula ogromne napore za regrutiranje takfiri elemenata u Afganistanu, predstavljajući sigurnosni izazov ne samo za prethodnu vladu Kabula, već i za talibane koji su početkom ove godine preuzeli vlast u toj centralnoazijskoj zemlji. Gdje su koncentracijski centri terorističke grupe u Afganistanu?       Afganistan 

Koliko je jak ISIL u Horasanu? Kako su se talibani suprotstavili ISIL-u tokom njegove borbe protiv vlade Kabula i sada kada onI vlada zemljom?

Godine 2015., na vrhuncu teritorijalnog razvoja ISIS-a u Iraku i Siriji, teroristička grupa je objavila da je prihvatila novu zakletvu na  vjernost od podružnice u dijelovima Afganistana i Pakistana, koju naziva “regija Horasan”. U isto vrijeme, Abu Bakr al-Baghdadi, samozvani halifa, imenovao je Hafeza Khan Saeeda za prvog emira ISIL-a za regiju Horasan. Saeed je ranije bio priznat kao zapovjednik Tahreek-e-Taliban Pakistan (TTP), talibanske pakistanske podružnice. Nakon proglašenja ISIL-a, vođe grupe su zadužili nekoliko zapovjednika TTP-a da regrutiraju ljude iz plemenskih regija Pakistana. Uskoro su redovi ISIL-a postali puni militanata frustriranih talibanima. Grupa je također regrutirala militante iz Indije i bivših sovjetskih republika.

Iako je teško procijeniti broj militanata ISIL-a u Afganistanu, analitičari procjenjuju da je 2016. godine, godinu dana nakon uspostave, ogranak Horasan na svom vrhuncu imao između 3.000 i 4.000 boraca. Njegova glavna koncentracijska mjesta bile su istočne pokrajine Nangarhar i Kunar duž pakistanskih granica.

S obzirom na atentate, bombaške napade i samoubilačke napade, može se reći da ISIL ima značajne kapacitete da ugrozi sigurnost Afganistana i susjednih zemalja.

Prema podacima UN-a objavljenim u junu, ISIL je sa grupom od 1.5002.200 boraca u istočnom Afganistanu izveo 115 napada od aprila 2020. do marta 2021. godine.

U junu 2020., ISIL je imenovao Shahab al-Muhajira za novog emira u Horasanu nakon hapšenja Abdullaha Orakzaija, koji se zove Islam Faroki. Al-Muhajir je ranije planirao napade u urbanim područjima u Kabulu, a navodno je nekada bio komandant srednjeg nivoa u mreži Haqqani.

Iako je podružnica Horasan izgubila istovremeni rat protiv talibana i centralne vlade i nije mogla dugo održavati svoju bazu u Nangarharu i Kunaru, grupa je uspjela ojačati svoje uporište u urbanim područjima. Ovo je posebno istinito u gradovima kao što su Kabul i Kandahar, gdje su takfiristi dokazali da mogu izvesti napade bez potrebe za kontrolom teritorije. Tokom 2020. godine ISIL je uspješno izveo napade velikih razmjera unatoč kontroli malog područja, uključujući napad na porodilište u Kabulu u maju 2020. godine u kojem su poginule 24 osobe i napad na Univerzitet u Kabulu u novembru 2020. godine koji je odnio 22 života.

Do početka 2020. godine broj pripadnika ISIL-a u Afganistanu smanjen je od 1.500 do 2.200 boraca, ali nove operacije, poput napada u Jalalabadu i proboj iz zatvora koji je omogućio bijeg stotine terorista, pod novom komandom, dali su grupi novi život.

Grafikon prikaza napada u Afganistanu

Koji su izvori njenog finansiranja?

Sredstva su jedan od glavnih razloga zašto se ISIL proširio u Afganistanu i drugim kritičnim regijama. Hadži Abdulkhan, vođa plemena iz okruga Achin južno od Nangarhara, rekao je Reutersu 2015. godine da, za razliku od talibana, ISIL ne prisiljava seljane da im osiguraju hranu ili da ih utoče. “Umjesto toga, ISIL ima jako puno novca u džepovima i troši ga na hranu i navođenje mladih da im se pridruže”, nastavio je.

Procjene američke vlade o prikupljanju sredstava za ogranak u Horasanu pokazuju da prihod grupe dolazi od vađenja prirodnih resursa, uključujući talk, u plemenskim područjima na pakistansko-afganistanskoj granici.

Osim toga, grupa ima koristi od krijumčarenja, lokalnog prikupljanja sredstava, oporezivanja, iznuđivanja i neke vanjske finansijske podrške, posebno iz sredstava matične organizacije. Operativci grupe zarađuju na crnim tržnicama duhana u Afganistanu i Pakistanu, tvrdi izvještaj Wall Street Journala u septembru 2020.

Kako je nastao ISIL u Afganistanu?

Prije svoje smrti, Al-Baghdadi je svojim podređenima pružio dovoljno mogućnosti za akciju. ISIL je ohrabrivao svoje članove da djeluju sami ili u malim lokalnim grupama. Hassan Abu Haniyeh, jordanski istraživač ekstremističkih organizacija, rekao je za New York Times da je ISIL “stvorio novu strukturu koja je manje koncentrirana i koja će živjeti čak i bez Al-Bagdadija”.

Jezgro ISIL-a iz Horasana uspostavili su disidentski elementi TTP-a. TTP su manje ograničeni na lokalnu, etničku i plemensku ideologiju i fokusirani su na univerzalne ciljeve i uspostavljanje globalnog halifata. Ova misao čini da se radikalni elementi grupe lako privuku fundamentalističkoj ideologiji ISIL-a.

Međutim, važan dio prisutnosti ISIL-a u Afganistanu povezan je s američkim planovima za srednju Aziju, uključujući stvaranje sigurnosnih izazova u Afganistanu kako bi ugrozili interese rivala poput Kine, Rusije i Irana. SAD imaju dugogodišnje iskustvo u planiranju takve politike. Talibani su, na primjer, proizvod Sjedinjenih Država tokom Hladnog rata, mobilizirajući vojne potencijale militantnih boraca protiv sovjetske Crvene armije u Afganistanu.

Mnogi vjeruju da se iznenadno povlačenje SAD-a iz Afganistana temelji na takvom scenariju. Posljednjih godina ISIL iz Horasana fokusirao se na izvođenje terorističkih napada na šiitsku manjinu Hazara kako bi potaknuo sektaški rat. Hazara škole i džamije u Kabulu bile su glavna meta. Ova operativna orijentacija nosi znakove pokušaja stvaranja sektaškog rata u regiji.

Talibani pred ISIL-om: prošlost i budućnost

Rivalstvo između talibana i ISIL-a u Afganistanu je sasvim očigledno. Lideri ISIL-a osudili su preuzimanje vlasti od strane talibana u Afganistanu, rekavši da “verzija Islamske države” grupe nije dovoljno stroga da bi se pridržavala vjerskih principa.

Talibani slijede hanefijsku školu sunitskog islama, od kojih mnogi prakticiraju sufijske obrede. Nasuprot tome, ISIL prihvaća čisto selefističku ideologiju koja se ukorijenila u nekim dijelovima istočnog Afganistana, poput Nangarhara, kao rezultat arapskih džihadista koji su propagirali svoju misao 1980-ih i 1990-ih.

ISIL koristi višestranu strategiju za diskreditaciju talibana. Prvo, grupa nastoji da se razlikuje od talibana izvođenjem nasilnih napada, posebno protiv šiitske manjine Hazara, i da izazove sposobnost novih vladara da vode državu. “Što više ustupaka novoformirana talibanska vlada nudi dijelovima afganistanskog društva, ISIL ima više mogućnosti za novu propagandu protiv njih”, rekao je Ricardo Vale, nezavisni istraživač tekfiri grupa iz Venecije.

Dodaje da bi se oni članovi talibana koji su skeptični prema pomirljivim odlukama Talibana u zemlji i u inostranstvu mogli pridružiti ISIL-u, koji danas tvrdi da je pravi nasljednik Osame bin Ladena i Mulla Omera, pokojnog osnivača talibana.”

ISIL je također pokušao narušiti vjerski imidž Talibana optužujući ih da su “američki saveznici” u sklopu svoje pokušaje da regrutira nesložne članove Talibana. Sigurnosni stručnjaci vjeruju da nastoji diskreditirati Talibane na bilo koji način.

U martu 2020. godine, propagandni organ ISIL-a Al-Naba nazvao je Talibane “saveznicima križara”, pozivajući se na dvovjekovne kršćansko-muslimanske ratove. ISIL također odbija priznati Talibane kao legitimno islamsko vodeće tijelo i naziva njegove članove “prljavim nacionalistima” jer umjesto borbe za globalnu islamsku vlast, svoju borbu ograničavaju na stjecanje nacionalističke i sektaške baze.

Osim toga, nakon povlačenja SAD-a, Al-Naba je ismijavala pobjedu talibana i tvrdila da se grupa nije borila u “pravom džihadu” i da svoje preuzimanje zahvaljuje “globalnoj zavjeri”.

Talibani kažu da žele prijateljske odnose sa svim zemljama, uključujući i SAD, a nedavno su imenovali izaslanika UN-a. ISIL, međutim, ne priznaje ideju moderne nacionalne države i traži globalni halifat. Ima dugu povijest propagande, optužujući talibane da su “marionete” Pakistana i SAD-a.

Neki sugeriraju da je Talibanima teško uvjeriti svoje elemente koji su se decenijama borili protiv Zapada da promijene svoje mišljenje, a ISIL je spreman iskoristiti ovu situaciju.

Vođeni ovim sukobom stavova, Talibani su dugo potiskivali elemente ISIL-a i njihove pristalice u istočnim afganistanskim provincijama. Mula Neda Mohammad, talibanskI guverner u provinciji Nangarhar, nedavno je rekao medijima da je više od 80 ljudi uhapšeno u provinciji Nangarhar pod optužbom da imaju veze s ISIL-om. Talibani su također ubili Farooka Bangalzija, vođu ISIL-a u pakistanskoj provinciji Beludžistan, dok je boravio u afganistanskoj provinciji Nimruz. Talibani su navodno ubili i Abu Omara Horasanija, bivšeg komandanta ISil-a. Talibani su također zatvorili većinu džamija koje podržavaju ISIL i vjerske škole u cijeloj zemlji.

Iako su talibanski pokušaji borbe protiv ISIL-a umanjili sfere utjecaja terorističke organizacije, nedostaje im iskustva u borbi protiv terorizma za neutraliziranje ćelija ISIL-a u cijeloj zemlji. Trenutna nestabilnost stvara neophodni vakuum za operacije ISIL-a. Također, malo je vjerovatno da bi talibani mogli kratkoročno presjeći finansijske arterije ISIL-a. Štaviše, sposobnosti i spremnost talibana za upravljanje ostaju nepoznati. Oni sada kontrolišu centralnu banku i Finansijsko obavještajnu jedinicu (FIU) u Kabulu, ali nije jasno koliko snažno suzbijaju linije ISIL-a, posebno zbog toga što su talibani do kraja 2020.godine koristili isti način koji je ISIL koristio za plaćanje svojim militantima.

Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan Afganistan

Ekskluzivno PISjournal