ISIS želi iskoristiti zaokupljenost Iraka pandemijom koronavirusa i obustavu vojnih operacija globalne koalicije protiv nje, na tom tlu.

U skladu s tim, iračke snage su pokrenule preventivnu akciju kako bi presjekle izvore snabdjevanja Islamske države i oslabile njene borbene sposobnosti.

„Uprkos obustavljanju operacija globalne koalicije, iračke snage vode operacije u cilju pronalaska terorističke organizacije na granici sa Sirijom,“ rekla je glasnogovornica iračkog ministarstva odbrane Yahya Rasoul za „Al-Monitor“. „Islamska država je posljednjih dana pretrpjela velike gubitke dok je pokušavala iskoristiti koronavirusnu krizu za širenje svojih terorističkih operacija.“

Globalna koalicija objavila je u martu da je zaustavila svoje borbene, logističke i vježbene operacije u Iraku. Francusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su se njihovi vojnici povukli u skladu sa sporazumima s iračkom vladom. U međuvremenu, Washington je povukao američko osoblje iz nekih vojnih baza, ponajviše iz zračne baze Qayyarah na sjeveru Iraka, i predao ih na upravu iračkoj strani.

Povlačenje koalicije opisano je kao privremeno i „taktičko“ nakon izveštaja da bi se obuka iračkih snaga za lociranje ostataka IS-a mogla nastaviti nakon što pandemija bude pod kontrolom. Međutim, neke iračke stranke upozorile su da bi u međuvremenu, IS opet mogao preuzeti kontrolu nad velikim dijelovima sjeverozapada zemlje.

Najveća prijetnja dolazi s područja Jazire i Badije, koja se nalaze uz iračko-sirijsku granicu – posebno imajući u vidu da su iračke Popular Mobilization Units (PMU) nadzirale naoružane grupe Islamske države koje u Irak ulaze iz Sirije. Grupe su pobjegle 30. marta iz zatvora u Hasaki. Ovome dodajte eskalirajuću aktivnost ćelija IS-a u planinama Hamrin u provinciji Diyala, kao i na jugozapadu Salahudin.

Rasoul je priznao da je odsustvo koalicione tehnološke podrške imalo uticaja na iračke snage, ali je rekao da to neće dovesti do velike promjene u Bagdadovoj potrazi za IS-om.

„Prava bitka je informacijska bitka, a obavještajne službe u Iraku su mnogo uznapredovale. IS nije u mogućnosti da nanese veliku štetu u zemlji kao što je to činio prije“, dodao je.

Upitan o kurdskim zabrinutostima zbog pokreta IS-a, Rasoul je istaknuo da IS iskorištava „vojna područja“ između mjesta koja kontroliraju iračke i onih koja kontroliraju kurdske snage, kako bi se infiltrirala i izvela neke napade. Ali, rekao je, „postoji koordinacija između dvije strane kako bi se izbjegla ta neravnoteža.“

U međuvremenu, neke vlasti u iračkom Kurdistanu vjeruju da bi moglo doći do ponavljanja scenarija iz 2014. godine koji je doveo do toga da IS dominira velikim dijelom zemlje.

Jabar Yaro, generalni sekretar Ministarstva za pitanja Peshmerga, u vladi iračkog Kurdistana, rekao je 1. aprila ruskoj novinskoj agenciji Sputnik: „Povlačenje SAD u takvim okolnostima uticat će na bezbjedonosne uslove i borbenu i odbrambenu sposobnost savezne i regionalnih kurdistanskih snaga i dovest će do toga da IS ponovno jača u regiji.“ Zabilježeni su brojni sukobi, od kojih je nedavni od 7. aprila u kojem su snajperskom vatrom IS-a u Kolajou u regiji Garmiyan ubijena dva člana peshmerga, navodi reporter Rudaw-a u tom području.

Gradonačelnik Sinjara Mahma Khalil rekao je da će IS vjerovatno preuzeti kontrolu nad planinom Sinjar i okolicom, „ako snage sigurnosti ne budu poduzimale preventivne napade na organizaciju, posebno imajući u vidu da granica između Iraka i Sirije tamo nije pod kontrolom.“

Rekao je: „Sigurnosni uslovi u Sinjaru i njegovim rubnim dijelovima su krhki zbog prisustva (naoružanih grupa), nekontroliranog širenja oružja i neuspjeha snaga sigurnosti da odigraju svoju ulogu u održavanju sigurnosti. Ti faktori dovode do toga da IS koristi situaciju i reorganizuje svoje redove.“

Izgledi za snažan povratak IS-a povezani su s njegovom sve većom sposobnošću krijumčarenja više zatočenika iz Iraka i Sirije. Unatoč pooštrenim mjerama sigurnosti u iračkim zatvorima, neki sudovi odlučuju evakuirati zatvorenike optužene za terorizam zbog straha od izbijanja koronavirusa. Postoje zahtjevi za puštanje više zatvorenika, ali iračke vlasti tek treba da objave plan kontrole i praćenja oslobođenih osoba.

Kate ‘al-Rikabi, članica parlamentarnog Odbora za sigurnost i odbranu, rekla je za Al-Monitor da izvještaji o snazi Islamske države i mogućnosti njenih članova da pobjegnu iz zatvora u Iraku potiču iz „medijskog rata“ kojeg je vodio Washington u cilju postizanja određenih političkih ciljeva nakon što se njegove snage povuku iz nekih vojnih baza. Glavni među tim ciljevima, kaže, ukazuje na važnost ostanka američkih snaga u Iraku.

„Povlačenje nekih međunarodnih koalicionih snaga bio je odgovor na odluku iračkog parlamenta iz januara da okonča prisustvo stranih snaga, ali se podudarilo sa širenjem pandemije koronavirusa, što je ubrzalo proces povlačenja“, rekao je Rikabi.

„Iračke snage i Popular Mobilization Units sposobne su pružiti sigurnost nakon iskustva stečenog tokom proteklih godina, a IS neće zauzeti područja zemlje“, dodao je.

Međutim, priznao je da je u nekim planinskim područjima, poput Sinjara, došlo do promjena zbog odsustva vojne zračne podrške koju je osiguravala globalna koalicija.

Početkom ove godine irački parlament donio je rezoluciju kojom poziva vladu da protjera strane trupe iz Iraka u znak protesta protiv američkog ubijanja (na iračkom tlu) zapovjednika iranskih snaga Quds Qasema Soleimanija i zamjenika šefa PMU-a Abu Mahdija al-Muhandisa.

Odluka je stvorila široku političku podjelu, budući da su kurdske i sunitske stranke naglasile potrebu zemlje za pomoći američkih snaga u borbi protiv terorizma.

U tom kontekstu, djelomično povlačenje ovih snaga i obustava operacija globalne koalicije zbog krize s koronavirusom mogu otkriti u kojoj mjeri je Irak sposoban suočiti se sa svojim sigurnosnim izazovima bez traženja strane podrške.

Izvor

 

Prethodni članak Ublažavanje sankcija Iranu je u korist Amerike
Naredni članakPutinov dugi rat protiv američke znanosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime