Islamska nacija mora se oduprijeti uplitanju i zlu zapadnih sila

U svojoj poruci za hadž 2021. godine, Vođa islamske revolucije naglasio je da su u posljednjih 150 godina muslimanski narodi uglavnom bili izloženi pohlepi, uplitanju i zlonamjernosti agresivnih zapadnih zemalja. Imam Hamnei je takođe naglasio da islamska nacija mora nadoknaditi prošlost i “oduprijeti se” protiv takve agresije. Slijedi puni tekst poruke imama Hamneija povodom hadža 2021. godine:

U ime Allaha Milostivog Svemilosnog

Hvala Allahu Gospodaru svih Svjetova! Neka je salavat na Muhammeda, njegovu čistu porodicu, na njegove odabrane ashabe i sve koji ih slijede do Dana Sudnjega!

Braćo i sestre muslimani diljem svijeta!

Nastavak uskraćivanja hadža muslimanskome ummetu i neophodnost pažnje i usredsređenosti na poruke toga

I ove godine će islamski ummet biti uskraćen za veliku blagodat hadža, a srca puna čežnje će uzdisati žaleći što ne mogu biti ugošćena u Kući vrijednoj poštovanja koju je plemeniti i mudri Bog sagradio za njih.

Ovo je druga godina kako je obred radosti i duhovnosti – hadž postao obred rastanka i tuge, i zbog pandemije, a možda i zbog politika koje vladaju nad Haremom, oči vjernika su ostale uskraćene da gledaju simbol jedinstva, grandioznosti i duhovnosti islamskoga svijeta, i ovaj veličanstveni uzvišeni vrh su pokrili prašinom.

Ovo je još jedan ispit poput mnogih koje je prošla povijest islamskoga ummeta, a iza kojeg će doći svijetlo sutra. Ono što je važno jeste da hadž, u svojoj autentičnoj formi, nastavi živjeti u srcima i dušama svakog pojedinačnog muslimana, i sada kada, privremeno, nema svoju obredoslovnu ceremoniju, da njegova uzvišena poruka zadrži svoju snagu.

Funkcije i karakteristike hadža

Hadž je ibadet pun simbolike. Ljepota konstrukcije i strukture kretanja i tišine, gradi identitet muslimanske osobe ali i muslimanskog društva, i pokazuje svu njegovu ljepotu pred očima svijeta.

Sa druge strane, svakome srcu kroz zikr, skrušenost i poniznost daruje duhovno uzdizanje i približava ga Bogu, a sa druge, jednoobraznim odijevanjem i dinamikom, usklađenim pokretima, međusobno povezuje braću koja su došla sa sve četiri strane svijeta. I, također, pred očima svijeta pokazuje se kao najljepši simbol islamskoga ummeta sa svim njegovim obredima punim značenja i skrivene simbolike i zasijava sjeme veličine i grandioznost ummeta pred licem zlonamjernih.

Neophodnost pažnje muslimana prema njihovoj stalnoj dužnosti u odsustvu hadža

Ove godine ne može se obaviti hadž Uzvišenoj kući, ali se može usmjeriti pažnja na Gospodara kuće, na zikr, poniznost, skrušenost, činjenje istigfara. Nije moguće prisustvo na Arefatu, ali je moguće na Dan Arefata učiti dove i moliti Gospodara za uvećanje spoznaje.

Kamenovanje šejtana na Mini nije moguće, ali je na svakome mjestu moguće odbacivanje šejtana koji žude za moći. Ujedinjeno prisustvo tijela oko Ka’be nije moguće, ali je ujedinjeno prisustvo srca oko jasnih kur’anskih ajeta i čvrsto držanje za Allahovo uže stalna dužnost.

Muslimani i potreba za nadoknađivanjem svoje prošlosti oslanjajući se na ljudske i prirodne potencijale

Mi sljedbenici islama koji činimo veliku populaciju na velikoj teritoriji, imamo nebrojena prirodna bogatstva, budne i osviještene narode, trebamo obilježiti budućnost sa onim što imamo i sa svojim mogućnostima.

Muslimanski narodi, tokom posljednjih 10 godina, nisu imali nikakvu ulogu u kreiranju svoje zemlje i svojih vlada, i osim malog broja izuzetaka, svima njima su upravljale politike agresorskih zapadnih vlada i bili su žrtve njihove pohlepe, uplitanja i zala. Znanstvena zaostalost i današnja politička ovisnost velikog broja zemalja produkt je te inertnosti i nedostatnosti.

Naši narodi, naša omladina, naši znanstvenici, vjerska ulema, naši građanski intelektualci, političari, stranke, naše populacije, danas trebaju nadoknaditi svoju neslavnu i sramnu prošlost; trebaju stati i ‘usprotiviti’ se jeziku sile, uplitanju i zlima zapadnih sila.

Poziv na otpor; faktor zabrinutosti arogantnoga svijeta prema Islamskoj Republici

Svi govori Islamske republike Iran koji izazivaju zabrinutost i ljutnju arogantnoga svijeta jeste poziv na ovaj otpor; otpor protiv američkog uplitanja i američkog zla, kao i uplitanja ostalih agresorskih sila, i poziv da islamski svijet uzme budućnost u svoje ruke oslanjajući se na islamska naučavanja.

Prirodno je da su Amerika i njeni saveznici veoma osjetljivi na ono što se naziva ‘otpor’ i da su spremni na svaki vid neprijateljstva prema ‘islamskom frontu otpora’. Partnerstvo nekih regionalnih vlada s njima jeste gorka realnost u pravcu kontinuiteta tih zala.

Funkcije obreda hadža

Pravi put na koji nam ukazuju obredi hadža, saj’ i tavaf i stojanje na Arefatu, džemre, i ostali veličanstveni obredi, jeste pouzdanje u Boga, usredsređenost na neprolaznu Božiju svemoć, nacionalno povjerenje, vjerovanje u trud i zalaganje, snažna odlučnost za kretanjem i duboka nada u pobjedu.

Znaci nade za pobjedu islamskoga ummeta

Dešavanja na sceni islamskoga regiona povećavaju ovu nadu i snaže ovu odlučnost. S jedne strane, neugodnosti islamskoga svijeta, znanstvena zaostalost, politička ovisnost i društveno-ekonomska previranja, stavljaju nas pred veliku obavezu i neumornu borbu. Uzurpirana Palestina treba našu pomoć; obespravljeni i krvavi Jemen izaziva bol u našim srcima; afganistanske patnje izazivaju zabrinutost svih; svjedočimo gorkim dešavanjima u Iraku, Siriji i Libanu, kao i nekim drugim muslimanskim zemljama u koje se uplela američka ruka zla skupa s njenim saveznicima.

Sve to podstiče revnost i zalaganja naše omladine. Sa druge strane, podizanje elemenata otpora u svim ovim osjetljivim područijima, budnost nacija, motivacija mlade i aktivne generacije ispunjava srca nadom. Palestina u svim svojim dijelovima ‘mač Qudsa’ izvlači iz korica.

Quds, i Gaza i Zapadna obala i regioni iz ’48’ ulaze i ponekad se svi dižu i vidiš kako za 12 dana agresora sravne sa zemljom. Izolirani i usamljeni Jemen, sedam godina trpi rat i stradanja i nasilje zlog i bešćutnog neprijatelja i uprkos lišenosti hrane i lijekova i elementarnih uvjeta života ne potčinjava se onima koji govore jezikom sile i zbunjuje ih i začuđuje svojim autoritetom i inicijativom.

U Iraku, elementi otpora jasnim izražajnim jezikom potiskuju unatrag okupatorsku Ameriku i njihovu marionetu ISIS i bez ustezanja iskazuju svoju čvrstu namjeru pružanja otpora svakom vidu uplitanja i zla od strane Amerike i njenih pratilaca. Napori američke propagande s ciljem skrnavljenja odlučnosti, zahtjeva i djelovanja gorljive omladine i elemenata ‘otpora’ u Iraku, Siriji, Libanu i ostalim zemljama i njihovo povezivanje sa Iranom ili bilo kojom drugom institucijom predstavlja uvredu te hrabre i osviještene omladine a koja je produkt nerazumijevanja i neispravnog američkog poimanja naoda ovog regiona.

Upravo ovo pogrešno poimanje dovelo je do toga da Amerika bude ponižena u Afganistanu i nakon pompeznog ulaska u ovu zemlju prije 20 godina i nakon sveg onog oružja i bombi ispaljenih na narod bez ikakve zaštite i na civile, osjećaju se kao u močvari i povlače svoje snage i vojna sredstva iz Afganistana.

Naravno, osviješteni narod Afganistana treba nadgledati i američka obavještajna sredstva i oružja mehkoga rata u svojoj zemlji i inteligentno se oduprijeti tome.

Odijeljenost u pristupu muslimanskih naroda u regionu s njihovim vladama u pitanju uzurpacije Palestine

Regionalne nacije su pokazale da su budne i osviještene i njihov pristup je odijeljen od pristupa nekih vlada koje zarad američkog zadovoljstva čak i na njihov zahtjev se povinuju pitanju opstanka Palestine; vlada koje tajno i javno prijateljuju sa uzurpatorskim cionističkim režimom, odnosno koje negiraju pravo palestinskog naroda u njihovoj povijesnoj kolijevci.

Ovo je pljačka palestinskog bogatstva. Oni se nisu zadovoljili pljačkom prirodnih resursa svojih zemalja i sada pljačkaju resurse palestinskoga naroda.

Naš region je izložba lekcija, pouka, otpora i predaje

Braćo i sestre! Naš region i brzi i razni događaji izložba su lekcija i pouka. S jedne strane, moć proistekla iz truda i otpora naspram jezika sile agresora, a sa druge uniženost proistekla iz predaje i iskazivanja slabosti i podnošenja njenog nametanja.

Istinsko obećanje Boga je, pobjeda je uz one koji se bore na stazi Boga. „O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti.” Prvi trag ove borbe jeste spriječavanje Amerike i ostalih međunarodnih sudionika koji govore jezikom sile od uplitanja i činjenja zla u islamskim zemljama, ako Bog da. Od Uzvišenog Boga molim pobjedu muslimanskih naroda i šaljem selame imamu Mehdiju i molim dragog Boga da podari najuzvišenije dženetske stupnjeve imamu Homeiniju i uzvišenim šehidima.

I neka je selam na sve čestite božije robove.

Seyyed Ali Khamenei

17. 07. 2021. / 6 zul-hidždže 1442.