PISjournal – Komandant ruskih snaga za zaštitu od biologije, hemikalija i radijacije rekao je da Pentagon u “najkraćem mogućem roku” planira preseliti biološke programe iz Ukrajine u postsovjetske republike, istočnu Evropu i baltičke države kako bi bili bliže ruskim granicama.                                                                                     bioloških

Igor Krylov, šef ruskih snaga za zaštitu od biološke, hemijske i radijacijske zaštite, je izjavio: “Pentagon je spreman u najskorije vrijeme prebaciti nedovršene biološke programe u Ukrajini u postsovjetske zemlje, kao i u zemlje istočne Evrope, kao što su Bugarska, Češka i baltičke zemlje.”

On je dodao: “Širenje mreže bioloških eksperimenata, koji bi se eventualno mogli koristiti za razvoj i skladištenje komponenti biološkog oružja, razumijeva se kao prijetnja po vojnu sigurnost Ruske Federacije. Za razliku od nuklearnog oružja koje Sjedinjene Države postavljaju na teritorije NATO saveznika, politika ovog saveza o biološkom pitanju dopušta mu mogućnost da se približi našim granicama na nekontrolisan način.”

U nastavku je Igor Krylov istakao da je Kijev od turskog proizvođača dronova “Birkadar” zatražio da njihove dronove opremi uređajem za raspršivanje hemikalija kapaciteta više od 20 litara. Šef ruskih snaga za zaštitu od biološke, hemijske i radijacijske zaštite je dodao: “Zahtjev Ukrajine u vezi ovoga i korištenje biološkog oružja u ovoj zemlji povlači za sobom veliku zabrinutost.” Krylov je rekao: “Sjedinjene Države su zainteresirane za koleru i kugu, korištenje ovih patogenih elemenata može se predstaviti kao prirodno izbijanje. Ti su patogeni elementi proučavani u okviru tzv., ukrajinskih projekata “U-Pi” i “Tep”.

Američki vojni biolozi su zainteresirani zbog toga što ovi patogeni imaju prirodna žarišta i na ukrajinskom i na ruskom tlu, a njihova se upotreba može prikriti kao prirodno izbijanje bolesti. Aktivnosti bioloških laboratorija i tzv., program reforme ukrajinskog zdravstvenog sistema koji provode Sjedinjene Države doveli su do nekontrolisanog porasta pojave opasnih i u ekonomskom smislu važnih infekcija.”

Prema riječima Krylova, u Ukrajini je zabilježen porast broja oboljelih od ospica, difterije i tuberkuloze, a učestalost ospica porasla je više od 100 puta. Osim toga, situacija s afričkom svinjskom kugom uočljivo se pogoršala te ukupni gubici poljoprivredne industrije u istočnoj Evropi od ove bolesti iznose više od 2,4 milijarde eura. On je, također rekao: “U okviru borbe protiv zaraznih bolesti u Ukrajini koju je objavilo američko Ministarstvo vojske i osiguravanja zdravstvenog i epidemijskog prosperiteta, ne pruža se humanitarna pomoć, ne poduzimaju se mjere za vakcinisanje stanovništva i liječenje pacijenata.”

Još jedna vijest je da je šef ruske odbrane od hemijskog, biološkog i radioaktivnog oružja objavio prijeteći plan ukrajinske vojske vezano za opremanje dronova turske proizvodnje hemijskim raspršivačima.

Još jedna vijest je da rezultati ankete “Levada centra” pokazuju da je do kraja avgusta 2022. godine 76% Rusa podržavalo “specijalne vojne operacije” ove zemlje u Ukrajini. Ovaj anketni centar je objavio: “Nivo podrške akcijama ruskih oružanih snaga u Ukrajini nije se promijenio u ljetnim mjesecima; 46% “kategorično” podržavaju akcije ruskih oružanih snaga, a još 30% ih podržava “u izvjesnoj mjeri”. Također, 17% anketiranih ne podržavaju ove akcije.”

U međuvremenu, u nastavku ratnohuškačkih pristupa Bijela kuća je nastavljajući ratnohuškačko djelovanje, zatražila od američkog Kongresa da odobri još jednu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od oko 12 milijardi dolara. Navedeni iznos uključen je u budžetski zahtjev Bidenove administracije od 47,1 milijarde dolara; iznos za koji Bijela kuća tvrdi da je potreban za borbu protiv Covid-19 i majmunskih boginja, kao i za pomoć žrtvama katastrofa. Prema izvještaju Russia Today, ova pomoć od 11,7 milijardi dolara uključuje 4,5 milijardi dolara za vojnu opremu i obnavljanje Pentagonovih zaliha oružja, 2,7 milijardi dolara za odbrambenu i obavještajnu pomoć Ukrajini i 4,5 milijardi dolara za budžetsku potporu kijevskoj vladi.

U međuvremenu, Njemačka sigurnosno-obavještajna organizacija, koja je zbog rata u Ukrajini kadrovski i tehnološki unaprijedila svoj ruski odjel, objavila je da ne raspolaže nikakvim dokazima o slabljenju Putinove moći tokom ovog rata i u doglednoj budućnosti. U međuvremenu, prema podacima nekoliko zapadnih tajnih agencija, u ratu u Ukrajini, koji traje više od šest mjeseci, ubijeno je do 20.000 ruskih vojnika, a više od 50.000 ih je ranjeno. Naravno, ovaj se broj drastično razlikuje od posljednjeg službenog saopćenja Kremlja od marta, u kojem se govorilo o 1.351 poginulom vojniku.

Još jedna vijest je da je glasnogovornik Kremlja smatrao obaveznim preispitivanje sigurnosnih uvjeta za prisustvovanje Vladimira Putina sastanku G20. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u televizijskom programu je rekao da je neophodno preispitati sigurnosne uvjete prije dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina na sastanak G20 u Indoneziji. On je rekao: “Rusija će razmotriti sve elemente, uključujući i sigurnosna pitanja, prije nego što donese konačnu odluku o tome na koji način će ruski predsjednik Vladimir Putin učestvovati na samitu G20 u Indoneziji.” Način na koji će ruski predsjednik učestvovati na predstojećem samitu G20 još nije određen, istakao je u srijedu glasnogovornik Kremlja.

bioloških bioloških bioloških bioloških

Ekskluzivno PISjournal

 

Prethodni članakMože li NATO očuvati klimavi mir u Bosni i Hercegovini?
Naredni članakBog spasi kralja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime