PISjournalBorbeno i sklono otporu razmišljanje Hamasa toliko je ukorijenjeno među stanovnicima Gaze da je svaki pokušaj SAD-a i njegovih saveznika da upravljanje ovom regijom povjere organizaciji Palestinske samouprave ili bilo kojoj međunarodnoj koaliciji osuđen na propast. Gazom

Dok traju žestoki sukobi između vojske cionističkog režima i palestinskih skupina otpora u Pojasu Gaze i nema jasne perspektive za kraj rata i moguću pobjedu cionista, međunarodni pokreti na čelu sa Sjedinjenim Državama raspravljaju o budućnost Pojasa Gaze nakon onoga što nazivaju “eliminacijom pokreta Hamas.”S tim u vezi, Washington je započeo razgovore sa cionističkim i arapskim vlastima o budućnosti Pojasa Gaze bez vladavine Hamasa. Iako još nije predstavljen detaljan i koherentan plan, američki državni sekretar Anthony Blinken nedavno je dao najopsežniju izjavu o tom pitanju, iscrtavajući crvene linije i očekivanja Washingtona u vezi s obalnom enklavom.

Na jednoj press konferenciji u Tokiju Blinken je izjavio: “Nakon završetka sukoba, Gaza više neće biti okupirana i neće biti pokušaja da se Gaza ograniči ili stavi u okruženje”. Blinken je primijetio da će možda biti potrebno prijelazno razdoblje na kraju sukoba, ali upravljanje nakon Gaze mora uključivati glas Palestinaca. Glas Palestinaca i prijelazno razdoblje o kojem je govorio Blinken bilo je prepuštanje uprave Gaze Palestinskim vlastima, na čijem konceptu dužnosnici Bijele kuće rade.

S druge strane, neki su izvori nedavno objavili da je u Ženevi održan tajni sastanak američkih i evropskih dužnosnika s nekim Arapima na kojem se razgovaralo o budućnosti Gaze. Prema izvještaju “Khalij Online”, na temelju prijedloga Njemačke, planira se stvaranje međunarodne koalicije koja će osigurati sigurnost Gaze nakon rata, demontirati tunele i spriječiti krijumčarenje oružja u Gazu te presušiti finansijske izvorei političku potporu pokretu Hamas, a neki članovi američkog Kongresa također su pristali na ovaj plan.Međutim, “NBC News” je izvijestio, pozivajući se na obaviještene izvore, da zbog toga što Tel Aviv ima jasan plan tko će vladati Gazom ukoliko Hamas bude protjeran, zabrinutost Washingtona je povećana.

Palestinska samouprava nema sposobnost da upravlja Gazom

Sjedinjene Države, kao i čelnici Tel Aviva, zadovoljne su Palestinskom samoupravom i osiguranjem interesa cionista na Zapadnoj obali, te pokušavaju prepustiti upravu nad Gazom Mahmoudu Abbasu, predsjedniku palestinske samouprave, i njegovom timu, kako bi mogli biti spokojni zbog sigurnosnih problema iz Gaze. Ali treba vidjeti, da li uprkos američkom insistiranju palestinska samouprava ima potrebne sposobnosti da upravlja Gazom.

Možda bi cionistički režim mogao postići dogovor s Palestinskom samoupravom o kontroli Gaze u saradnji s izraelskom vojskom kako bi se osiguralo da Hamas više ne može uspostaviti vojno krilo, ali ovaj scenarij je malo vjerovatan.Zato što je Palestinska samouprava na Zapadnoj obali izazvala bijes i nezadovoljstvo zbog korupcije i neefikasnosti i nije popularna. Samouprava ima lošu povijest u Gazi i vladala je kratko vrijeme od 2005. do 2007. prije nego što je Hamas preuzeo vlast, ali je narod Gaze protjerao samoupravu iz ovog područja na lokalnim izborima. Drugo pitanje je kapacitet i sposobnost Palestinske samouprave da zaštiti civile u Gazi.

Iskustvo iz posljednje dvije decenije pokazalo je da Samouprava nije uspjela zaštititi civile od napada doseljenika na Zapadnoj obali, a njezino finansiranje, koje je osigurao Tel Aviv, svedeno je na nulu jer je Izrael ukinuo dotok miliona dolara prikupljenih poreznih prihoda namijenjenih Palestincima.Zbog toga samouprava nema neophodnu finansijsku o vojnu sposobnost da upravlja Gazom.

S druge strane, dok Amerikanci žele da Samouprava upravlja u Gazi, posljednjih je godina doveden u pitanje opstanak te Samouprave, a kamoli da ima sposobnost da nakon rata kontroliše 2 miliona stanovnika Gaze. Sabost i neefikansost Samouprave uvidio je i Mahmoud Abbas, koji zbog toga prije tri godine u posljednji trenutak nije dozvolio održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora na Zapadnoj obali, jer je postojala mogućnost da će Hamas osvojiti vlast i na Zapadnoj obali kao što je slučaj u Gazi.

Smanjenje legitimiteta Palestinske samouprave i njezina neefikasnost može se jasno uočiti kroz osnivanje grupa otpora na Zapadnoj obali u posljednje dvije godine, kada su se mnoge sigurnosne snage Samouprave odvojile od baze i pridružile se grupama otpora. Znajući sve ovo, Samouprava koja nije u stanju upravljati Zapadnom obalom, ne može preuzeti upravljanje Gazom, jer stanovnici ovog područja neće dopustiti da nad njima vladaju sigurnosne snage ove organizacije, jer smatraju da je Samouprava marioneta cionista koja namjerava neutraliziratisigurnosne prijetnje Gaze tako da cionisti mogu u miru nastaviti svoju okupacionu politiku.

Američki izazovi u Gazi

Iako su neke arapske zemlje u regiji usklađene s politikom Washingtona na ovom polju, ali put za postizanje ovog cilja je veoma vijugav, što Bijeloj kući otežava posao. Dok Amerikanci upravu nad Gazom žele prepustiti Palestinskoj samoupravi, stanovnici Gaze se oštro protive politici ove Samouprave i Mahmouda Abbasa smatraju popustljivom osobom koja služi interesima okupatora. Narod Gaze, poput Hamasa i Islamskog džihada, počeo je vjerovati da je jedini način da oslobode svoje izgubljene zemlje oružana borba, cilj koji je u sukobu s politikom Samouprave.

Iako je prema dužnosnicima Bijele kuće povjeravanje sigurnosti Gaze Palestinskoj samoupravi najbolja moguća opcija u trenutnim uslovima, ali na tom polju postoje razlike između Washingtona i Tel Aviva. U prošlosedmičnom govoru Netanyahu je ustvrdio da će Izrael biti odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme, a čini se da njegove izjave oponiraju američkim dužnosnicima koji su rekli da Izrael ne želi vladati Pojasom Gaze nakon uništenja Hamasa. Netanyahu je čak rekao u nedjeljnoj izjavi da nakon preuzimanja potpune kontrole nad Gazom, neće je dati Samoupravi, jer Mahmoud Abbas još uvijek nije osudio napad Hamasa na izraelska naselja.

Prema tome, ako izraelska vojska uspije okupirati Gazu i uništiti Hamas i Islamski džihad, suočit će se s ozbiljnim izazovom sa SAD-om, pa čak i arapskim zemljama u regiji, vezano za način upravljanja ovim područjem.

Drugo važno pitanje je da čak ukoliko Hamas i bude uništen, ali borbene ideje ove grupe su se ukorijenile među stanovnicima Gaze, a te borbene ideje je veoma teško uništiti, što je potvrdio i Ehud Barak, bivši cionistički premijer, u svojoj nedavnoj izjavi.

Posljednjih sedmica filmovi objavljeni od strane stanovnika Gaze pokazuju da uprkos svim stradanjima i patnjama i dalje podržavaju grupe otpora, a parole podrške ljudima spašenim iz ruševina okupacijskih bombardovanjaukazuju na činjenicu da je otpor pomiješan s krvlju stanovnika Gaze i da se oni neće povratiti s puta kojim su krenuli, pogotovo nakon nedavnog rata, kada su zločini i brutalnost okupatora učinili Palestince odlučnijima u borbi protiv neprijatelja. Jer znaju da će ih svako popuštanje i tolerancija prema cionističkom režimu učiniti razuđenijim za nastavak okupacije.

Čak i ako Izrael uspije postići uspjehu svojim tvrdnjama o ubistvu pripadnika Hamasa i uništenju njihovog arsenala i mreže tunela, što mu nije pošlo za rukom u posljednjedvije sedmice, oni nemaju nikakav plan u pismenom obliku za budućnost ove regije. Ali, Pojas Gaze i otpor njegovih stanovnika i gerilski rat svim sredstvima je realnost koja će i dalje postojati, a Gaza će čak i usred ratnih razaranja imati razornu snagu za svakoga ko hoće gaziti krv šehida, ranjenika i djece.

Zato, ako Palestinska samouprava želi preuzeti upravljanje Gazom, gledat će u nju kroz uperene oči Amerike i Izraela i nikada neće sarađivati s njihovom politikom, a postoji mogućnost da će se nesigurnost pojačati u tom pojasu. Magazin Time u izvještaju o izazovima Amerike i Izraela u vezi s budućnošću Gaze, piše: “Ako Izrael ponovo želi preuzeti sigurnost Gaze, kao što je učinio 1967.-2005., to će izazvati još veću ljutnju Palestinaca prema Izraelu i stvoriti novu generaciju boraca.Ovo stvara opasnost šire regionalne nestabilnosti i potencijalno uvlačenje SAD-a u rat a Izrael će se naći u dubokoj moralnoj i vojnoj krizi.

Također, svaka nada u konačno oživljavanje sporazuma o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije uz posredovanje SAD bit će ugašena.”
Prema riječima stručnjaka, pitanje obnove Gaze, za šta je potrebno na desetke milijardi dolara, još je jedan izazov s kojim će se Amerika suočiti dan nakon moguće pobjede cionista. Jer dužnosnici Tel Aviva neće trošiti novac za obnovu Gaze sve dok se ne uvjere da je Gaza očišćena od skupina otpora i da je upravljanje njome povjereno pouzdanom partneru, a arapske zemlje Perzijskog zaljeva nemaju želju obnoviti i Gazu, I zato Amerika sama mora pronaći način da riješi ovaj problem.

S druge strane, američki napor da upravljanje Gazom izvuče iz ruku Hamasa suočit će se s važnim izazovom u budućnosti koji se zove skupine otpora u regionu, koje su posljednjih sedmica pokazale da neće dopustiti Washingtonu da odlučuje u ime regijeipripremile suse za svaki eventualni scenarij s Amerikom.

Ali, s druge strane američkog plana za budućnost Gaze, najveći izazov je upravo prvi izazov, odnosno, prije svega pobjeda u ratu i povratcionističkih snaga iz perioda sučeljavanja sa elitnim snagama grupa otpora u Gazi i osovine otpora. Iako do sada cionistička vojska, uprkos svim svojim tvrdnjama, nije uspjela značajnije napredovati na terenu, a pretrpjela je i velike gubitke u tenkovima i vojnoj opremi, i čak i u slučaju kopnenog napredovanja, realnost Hamasove vojne strategije je gerila i partizansko ratovanje koje u osnovi ne znači poraz gubitkom teritorije, nego je čak i u mnogim slučajevima odvlačenje neprijatelja u njegovo teritorijalno okruženje svojevrsna vojna strategija radi rastakanja procesa rata i uzrokovanjaštoviše gubitakakod agresorskih snaga.

S druge strane, Amerika optimistično gleda na etapu nakon uništenja Hamasa, dok je Seyyed Hassan Nasrallah, glavni sekretar Hezbollaha, u svom prvom govoru nakon operacije Oluja al-Aqsa upozorio da Hezbollah neće dopustiti da Hamas bude uništen. Ovo je bilo jasno upozorenje Izraelu i Amerikancima da je Hezbollah, ako Hamas bude uništen, spreman ući u sveobuhvatni rat s okupatorima, a Nasrallah je rekao da su grupe otpora pripremile potrebneinstrumente za sučeljavanje s Amerikom. U tom smislu su Iran i drugiuglovi osovine otpora također zauzeli slične pozicije, što pokazuje da su te snage spremne za scenarij širenja opsega rata.

Iskustvo u prethodne dvije godine pokazalo je da je hegemonija Amerike u regiji i svijetu opala i da ova zemlja nije u stanju uključiti se u regionalne sukobe.Amerika je sada uključena u sukob s Rusijom na ukrajinskom frontu i potrošila je desetke milijardi dolara na ovaj rat, a nema jasneperspektive za kraj sukoba. U takvoj situaciji ulazak u sukob sa skupinama otpora u zapadnoj Aziji skupo bi koštao Washington.

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime