PISjournalGrađani Poljske su 15. oktobra izašli na birališta na jedne od najvažnijih izbora u svojoj zemlji, pa može se reći i Evropi, te ostvarili najveći historijski odziv u ovoj zemlji, sa 74 % izlaznosti.  Poljskoj

Historijsko učešće od nezavisnosti Poljske 1919., i čak više od glasanja o izlasku iz Sovjetskog Saveza 1989. godine.Rezultati izbora ukazuju na krhku nadmoć vladajuće stranke Pravo i pravda (Suverenitet i pravo) s 35% glasova i 194 mandata u sadašnjem sazivu parlamenta, ali je ova stranka na izborima za Vrhovnu skupštinu ili Senat zauzela drugo mjesto s 34 mandata, a nakon trostranačkog saveza liberala, zelenih i konzervativaca koji su osvojili 41 mandat.

U Donjem domu za većinu je potrebno najmanje 231 mjesto, au gornjem domu 51 mjesto za većinu.Trostranački savez na čelu s g-dinom Donaldom Tuskom uspio je izboriti više od 250 mjesta u parlamentu, što znači da imaju potrebnu većinu za formiranje vlade.

Zašto je Poljska važna?

Poljska koja je najveća zemlja na istočnom krilu NATO-a, brzo postaje ekonomska i vojna sila. Razvoj ove zemlje od svrgavanja komunizma 1989. bio je zapanjujući. Poljskaekonomija se širila brže od mnogih država članica EU-a, što je čini šestom najvećom ekonomijom u EU-u s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti.

Ova zemlja je također postala veliki tehnološki centar: ove godine je Intel najavio da će uložiti 4,6 milijardi dolara u tvornicu čipova u blizini Wroclawa.U 2022. Google je najavio da će ojačati svoju prisutnost u Varšavi s ulaganjem od 700 miliona dolara, dvostruko više nego prethodne godine, i nastoji se proširiti u ovoj državi.Poljska je igrala aktivnu i važnu ulogu u ratu u Ukrajini i poznata je kao važna i ključna podrška ovoj zemlji, što joj daje punu relevantnost da postane glavni akter u budućnosti Evrope. Ova država se nada da će s novom vladom usklađenom s Evropskom unijom imati potreban prostor za ulogu istočnog lidera Evropske unije, pa čak i NATO-a.

Dok postoje razne napetosti i neslaganja između Pariza i Berlina i Bruxellesa za upravljanje unijom i očit je vakuum jedinstvenog liderstva za Evropu, Poljska i gospodin Tusk nadaju se iskoristiti ovo neslaganje za poboljšanje položaja svoje zemlje i da postanu lider Evropske unije.

U čemu je važnost izbora u ovoj zemlji?

Dok su mnogi bili zabrinuti za demokratiju u Poljskoj i bojali se da će vladajuća stranka upotrijebiti različite instrumente koji joj stoje na raspolaganju kako bi uticala na javno mnijenje, te da s ovom superiornošću može uticati na mišljenje ljudi, poljski narod, posebno žene i mladi, s prisutnošću izvan svih očekivanja, ustali su protiv ove vladine propagande. Zapravo, slogani i populistički instrumenti vlasti ove zemlje nisu mogli nadvladati spas demokratije.

Entuzijastično prisustvo mladih s više od 65% učešća i uz njih velikaparticipacijažena na ovim izborima, kojih je po prvi puta bilo više od muškaraca, veoma dobro je pokazalo važnost ovog kruga izbora za građane ove zemlje.Zapravo, polarizacija koju je vlast napravila i nadala se da će to okončati u svoju korist, nije uspjela i izazvala je veliku prisutnost sivog sloja, a to se završilo na štetu vladajuće vlasti.

S idejom da je demokratija u Poljskoj ugrožena i da je to nacionalno i važno pitanje, stranke opozicione vladi uspjele su usmjeriti velik dio javnog mnijenja i dovesti ih na birališta. Strah od gubitka demokratije veliki je strah za Poljake, ljude koji traže napredak na raznim poljima, ekonomskim, kulturnim i političkim.

Uz široku participaciju žena i mladih, treba spomenuti značaj civilnih organizacija u ovoj zemlji i njihovu dinamičnost. Vlada je bila svjesna tog kapaciteta i pokušala je smanjiti upliv civilnih organizacija slijedeći primjer Mađarske i gospodina Orbana, ali u tome nije bilo previše uspjeha jer je struktura civilnih organizacija u Poljskoj jaka i opsežna.

Te su institucije mogle nastaviti svoje postojanje i usmjeravati svoje djelovanje uprkos ograničenjima vlasti i njezinim brojnim otežavanjima, a konačno rezultat toga je bio vidljiv na izborima. Zbog toga je velika lekcijaEvropi, vezano za izbore u Poljskoj bila da čak i ako neka nedemokratska vlada pokuša uništiti demokratske institucije, ako civilne organizacije u toj zemlji imaju potrebnu moć i prihvaćenost, možemo se nadati povratku demokratije.

Poraz populista i ekstremne desnice bio je još jedan veliki uspjeh ovih izbora ne samo za Poljsku nego i za cijelu Evropu. Evropa je suočena s prijetnjom ekstremno desničarskog vala i populizma više nego sa svojim mirom i ovo glasanje Poljaka bilo je lijek za rane Evropske unije.Sada Evropska unija i Poljska imaju priliku dobrim i korisnim djelovanjem umanjiti prisutnost ekstremne desnice u Evropskom parlamentu za nadolazeće izbore za Evropski parlament.

Kako god, to će biti težak put za Poljsku, gdje je Stranka pravde i prava imala dubok uticaj na institucionalnu strukturu zemlje u posljednjih 8 godina.Ovoj je stranci blizak i predsjednik Duda koji svojom moći veta može stvoriti izazove za Vladu i novog premijera. Stoga je pred novom poljskom vladom težak put u cilju napredovanja na raznim poljima, a koliko će uspjeha imati u tome, ostaje da se vidi.

Ekskluzivno PISjournal