PISjournal – Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović oglasio se povodom poruka iz ureda mađarskog premijera Viktora Orbana o tome kako je “izazov sa Bosnom i Hercegovinom kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana” u Evropsku uniju, ocijenivši da one sugeriraju “monstruoznu neistinu”.

Novinska agencija MINA podsjeća da je mađarski premijer Viktor Orban u utorak održao konferenciju za novinare u kojoj je, između ostalog, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio kako je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

Na ovu izjavu reagovao je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, kazavši:

“Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna, onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu. Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavni pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari evropski narod i zajedno sa druga dva bosanskohercegovačka naroda određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena. Navedena izjava premijera Orbana sugerira monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su pretežnoj većini muslimani”, poručio je Kavazović.

Reis je dodao da “ukoliko ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se temelje politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, onda nas to vraća u neka ne tako davna vremena naše prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina”.

Reis-ul-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je poručio da s pravom očekuju od premijera Orbana da objasni šta je to tačno mislio s ovakvom izjavom, koja je “unijela nemir među pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope i svijeta.”

“Negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namjere. Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminisati, a ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizovati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje apartheida u njen politički i društveni život”, kazao je Kavazović.

Na kraju je dodao da Bošnjaci i Mađari, kao i svi drugi evropski narodi, imaju burnu historiju.

“Mi pamtimo nasrtaje mađarskih kraljeva na srednjovjekovnu bosansku državu, kao i ulogu Bošnjaka i dugih naroda Balkana u osmanskim osvajanjima Mađarske. Isto tako, pamtimo kolonijalnu politiku Austro-Ugarske prema Bosni, kao i mnogo toga dobrog što smo kroz tu historiju zajedno stvarali, od zajedničkih elemenata naše srednjoevropske kulture do mezara Bošnjaka koji su i sada širom Mađarske da svjedoče o vremenu kada smo bili zajedno u istim rovovima. To je historija koja je iza nas, sa svim svojim gorkim i ugodnim periodima, a na nama je, kao odgovornim ljudima, da vidimo kakvu Evropu želimo ostaviti našim potomcima. Nadam se da to nije Evropa u kojoj će bošnjački narod ponovo biti izložen genocidu i raseljavanju kao devedesetih i to samo zato što ispovijeda vjeru u samo Jednog Boga i što sebe nazivaju muslimanima”, poručio je Kavazović.

Istakao je da je bio uvjeren nakon posjete premijeru Orbanu 2016. godine i razgovora koje su imali da je vrijeme ovakvih šovinističkih izjava iza njih.

“Utoliko je moje razočarenje veće, ali nadam se da ove izjave i politike neće trajno narušiti naše prijateljske odnose sa dobrim narodom Mađarske”, kazao je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Izvor

Prethodni članakGazprom zaustavio plin za Njemačku, američki LNG se vraća
Naredni članakZa i protiv referenduma o promjeni Ustava Srbije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime