Izrael: Američke židovske skupine promovišu desničarski režim Naftalija Bennetta-Uprkos optimističnim izjavama, nova izraelska vlada nudi samo kozmetičke promjene, zadržavajući istu rasističku politiku prema Palestincima.

Nakon 12 godina neprekidne vladavine premijera Benjamina Netanyahua, Izrael je dočekao novu vladu na čelu s Naftalijem Bennettom, čelnikom krajnje desničarske stranke Yamina.

Nova koalicija obuhvaća široko polje s krajnje desnice na lijevo – razvoj koji nikada ranije nije viđen u izraelskoj politici. Uključuje i stranku islamista Raam, što je prvi put da je palestinska stranka sjedila za kabinetom u takvoj vladi.

Izraelci su u desetinama hiljada izašli na ulice slaveći Netanyahuov odlazak, u onome što je New York Times nazvao “plesnom zabavom”. Njihova radost označava oslobađanje zaostalih tenzija, izgrađenih tokom višemjesečnih protesta “Crne zastave” protiv ličnosti popularno zvane “ministar kriminala”.

Trenutno mu se sudi, suočen je s tri tačke optužnice; ako bude osuđen, mogao bi biti zatvoren, što se dogodilo samo jednom izraelskom premijeru u prošlosti.

Jevrejske grupe u dijaspori pridružile su se proslavi, objavljujući izjave olakšanja i nade zbog promjene vlasti. Ali sve ovo je obilježeno temeljnim nerazumijevanjem prirode novih lidera zemlje.

Vodeća izraelska lobistička grupa u SAD-u, AIPAC, rekla je da “pozdravlja novu, raznoliku izraelsku vladu” koju vodi Bennett. Pojam “različitost” pokušava stvoriti vrlinu iz činjenice da ova koalicija uključuje premijera koji je jednom rekao: “Ubio sam puno Arapa u svom životu – i s tim nema problema.” Uključuje i palestinsku stranku udruženu s Muslimanskom braćom, čiji je vođa u svom prvom govoru u Knesetu obećao biračima da će povratiti zemlju koju je Izrael izuzeo od Palestinaca.

Sjevernoamerički reformni jevrejski pokret izgledao je najodvojenije od izraelske stvarnosti: „Nadamo se da će se ova nova vlada, bez presedana u ideološkoj raznolikosti svojih članova, … obvezati na unapređenje pluralističke agende, borbu protiv ekstremizma … i biti vlada za sve izraelske građane. Takođe se nadamo da će ova vlada ponovo potvrditi važnost … dvoglasnog dosega i angažmana. “

Napredna demokratija?

S obzirom na to da je Bennett poznat po svojoj zapaljivoj antipalestinskoj retorici, teško da će biti vođa svih izraelskih građana.Doista, Izraelci su ove sedmice održali godišnji marš zastava, krajnje desničarski „praznik“ kojeg su obilježili provokativni protesti izraelskih ekstremista u palestinskim četvrtima, gdje su  glasno odjekivala skandiranja poput „Smrt Arapima“.

Iako su neki politički lideri tražili da se marš otkaže uslijed nedavnog nasilja između Jevreja i Palestinaca, vlada ga je odbila otkazati; mnogi od onih koji su sudjelovali bili su ključne pristaše krajnje desničarskih stranaka, poput Bennettove Yamine.

U svjetlu tako prešutnog saveza između nasilnih jevrejskih ekstremista i njihovih političkih pokrovitelja, čudo je da američke jevrejske skupine mogu pred tim zatvoriti oči i vidjeti samo sunce i svjež zrak.

Odbor zamjenika britanskih Jevreja pozdravio je dolazak nove vlade, rekavši da je „koalicija jedinstva“ koja se sastoji od „stranaka centra, lijevo, desno i po prvi put u gotovo 50 godina, izraelsko- arapska politička stranka … divna demonstracija uspješne izraelske demokratije ”.

Da li će dugoročno postojati „jedinstvo“ u savezu tolikog broja različitih političkih partija, ostaje da se vidi. No, ova je vlada više čin očaja – jedina nada za uklanjanje Netanyahu-a s vlasti – nego “demonstracija uspješne izraelske demokratije”.

Dvije strane iste kovaniceNajliberalnija od grupa koje su pozdravile novu vladu, J Street, izrazila je određene suzdržanosti, napominjući: „Iako imamo razloga da se nadamo da će nova vlada biti mnogo umjerenija i razumnija od svoje prethodnice u mnogim područjima, mi nemamo razloga očekivati da će okončati nesnosni, nepravedni i pogoršani status quo beskrajne okupacije i ponovljenog nasilja.

Naftali Bennett se neprestano predstavljao kao još veća tvrdolinijaška, anti palestinska, desničarska alternativa. “Ističe se da većina ljevičarskih jevrejskih grupa u SAD-u, If not Now i Jevrejski glas za mir, nisu davale izjave, sugerirajući da u novoj vladi ne vide ništa za slaviti.

To je puka promjena lica, s istim rasističkim politikama apartheida kao i njihov prethodnik. Bennett je izrezan od iste tkanine kao i Netanyahu, kojem je,u jednom periodu,služio kao šef osoblja.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden brzo je čestitao Bennettu; dok je Bidenu trebalo mjesec dana da nazove Netanyahu-a nakon njegove vlastite inauguracije, trebalo mu je samo dva sata da nazove Bennetta. Iako SAD shvaćaju da će se nova izraelska vlada nastaviti protiviti iranskom nuklearnom sporazumu i Bajdenovom očekivanom povratku u njega, on želi da ta opozicija bude privatna, a ne javna.Biden razumije da se Bennett u političkom smislu ne razlikuje bitno od svog prethodnika, što znači da SAD vjerojatno neće tražiti bilo kakve veće sporazume ili pregovore između Izraela i Palestinaca. Ali samo mogućnost da se smanji usijanost na američko-izraelskim odnosima donijela bi dobrodošao predah, što se tiče Bidena.

U svom nastupnom govoru kao premijer, Bennett je jasno dao do znanja da razumije koliko je Netanyahu otuđio američke demokrate, prkoseći bivšem predsjedniku Baracku Obami na svakom koraku i ometavši nekoliko pokušaja pregovaranja o mirovnom sporazumu s Palestincima.

Bennett je obećao da će raditi i s republikancima i s demokratama – iako će s obzirom na uznemirenost progresivnih demokrata u svjetlu najnovijeg izraelskog napada na Gazu, smatrati da će stranka biti sve više podijeljena.

Izvor :Pisjournal