PISjournalIzraelski novinar Oren Ziv rekao je da će izraelska vojska koristiti lažne tvrdnje o Hamasovom “odrubljivanju glava bebama” kako bi “legitimizirala” ratne zločine u Gazi.

Prošle subote, izraelska vojska je organizirala obilazak novinara južnog izraelskog kibuca Kfar Aza, jedne od lokacija napada Hamasa.

Tokom obilaska, jedan od novinara je razgovarao s nekim izraelskim vojnicima, pozivajući se na njih kao izvore, i izvijestio da su vojnici rekli da je “Hamas odrubljivao glave bebama”.

Međutim, zvaničnici izraelske vojske, rekli su da nemaju informacije koje bi potvrdile takvu tvrdnju.

Nakon demantija, neki novinari koji su podijelili tu tvrdnju, našli su se u poziciji da se izvinjavaju.

Ziv, koji je učestvovao u press turneji u Kfar Azi, rekao je da su mu se javili mnogi ljudi s pitanjima o optužbama.

“Tokom novinarskog obilaska nismo vidjeli nikakve dokaze o odrubljivanju glava bebama, a portparol ili komandanti izraelske vojske nisu nam spomenuli tako nešto”, naveo je Ziv u izjavi na svom nalogu na društvenim mrežama.

Međutim, Ziv je također naveo da će ovu lažnu tvrdnju Izrael iskoristiti.

“Žalosno je što će Izrael sada koristiti ove lažne tvrdnje da eskalira napade (na Gazu) i legitimizira ratne zločine koje će tamo počiniti”, naveo je novinar Ziv.

Izraelski novinar opisao je scenu kojoj su svjedočili tokom press turneje kao “užasnu”, rekavši da su vidjeli tijela desetina Izraelaca.

Izvor