Izrael čini zločin apartheida, kaže grupa za zaštitu prava- Human Rights Watch poziva međunarodni krivični sud da istraži ‘sistematsku diskriminaciju’ Palestinaca

Human Rights Watch optužio je izraelske zvaničnike da su počinili zločine apartheida i progona, tvrdeći da vlada provodi sveobuhvatnu politiku “održavanja dominacije jevrejskih Izraelaca nad Palestincima”.

U izvještaju objavljenom u utorak, zagovaračka grupa sa sjedištem u New Yorku postala je prvo veliko međunarodno tijelo za zaštitu prava koje je iznijelo takve navode. U izvještaju se kaže da nakon decenija upozorenja da bi održavanje takvog odnosa prema Palestincima moglo dovesti do apartheida, utvrdilo da je “prag” pređen.

 

“Ovo je najjači nalaz koji je Human Rights Watch iznio u vezi s izraelskim ponašanjem u zadnjih 30 godina koliko smo tamo dokumentovali zloupotrebe”, rekao je Omar Shakir, direktor grupe za Izrael i Palestinu. Shakir je rekao da njegova organizacija nikada ranije nije direktno optužila izraelske zvaničnike za zločine protiv čovječnosti.

Odgovarajući na ove tvrdnje, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Human Rights Watch za “dugogodišnju antiizraelsku agendu” dodavši da je izvještaj “propagandni pamflet” koji “nema nikakve veze sa činjenicama ili stvarnošću na terenu”.

“Izmišljene tvrdnje HRW-a su i apsurdne i lažne”, kažu u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova.

Palestinski zvaničnici i agencije pozdravili su izvještaj, uključujući i Ministarstvo vanjskih poslova, koje je reklo da izvještaj razotkriva “izraelsku kolonijalnu okupaciju i njegovu diskriminatornu i rasističku politiku prema palestinskom narodu”.

Izvještaj se temelji na dugogodišnjoj dokumentaciji o ljudskim pravima, analizi izraelskih zakona, pregledu državnih planskih dokumenata i izjavama zvaničnika.

Human Rights Watch uporedio je politike i prakse prema skoro 7 miliona Palestinaca na okupiranim teritorijama i unutar Izraela sa onima koji se tiču ​​približno istog broja Jevreja Izraelaca koji žive u istim područjima.

Zaključeno je da je „današnja stvarnost jedne vlasti, izraelske vlade … to da metodološki privilegira jevrejske Izraelce dok sputava Palestinace, najviše na okupiranoj teritoriji“.

Prvi put korišten u vezi s rasističkom segregacijom Južne Afrike protiv nebijelih građana, apartheid – što je afrikaans za „apartnost“ – je zločin protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Prema Rimskom zakonu iz 1998. godine kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud (ICC), apartheid je definiran kao „institucionaliziran i režim sistematskog ugnjetavanja i dominacije jedne rasne skupine nad bilo kojom drugom“ s namjerom da „održi taj režim“. Progon, koji je ujedno i zločin protiv čovječnosti, definira se kao „namjerno i teško uskraćivanje osnovnih prava“ grupe ljudi.

Human Rights Watch rekao je da su unutar Izraela – gdje je oko petina od 9 miliona građana Palestinaca –  i na okupiranim teritorijama vlasti nastojale maksimizirati zemljište dostupno jevrejskim zajednicama i koncentrirati većinu Palestinaca u gustonaseljenim centrima.

“Vlasti su usvojile politike za ublažavanje onoga što su otvoreno opisali kao demografsku” prijetnju “Palestinaca”, navodi se u izvještaju, pozivajući se na izražavanja zabrinutosti izraelskih političara da bi većinsko palestinsko stanovništvo ugrozilo jevrejsku državu. „U Jeruzalemu, naprimjer, vladin plan za općinu … postavlja cilj„  održavanja solidne jevrejske većine u gradu“, pa čak navodi i demografske omjere za koje se nada da će održati.”

U njemu se navodi da izraelske vlasti “sistematski diskriminišu Palestince”. To je bilo najekstremnije na okupiranim teritorijama, navodi se, uključujući Zapadnu obalu, koju je Izrael zauzeo u šestodnevnom ratu 1967. Nekoliko stotina hiljada izraelskih doseljenika sada tamo žive kao državljani, dok oko 2,7 miliona Palestinaca živi pod “vojnim zakonom”.

Izvršni direktor Human Rights Watcha, Kenneth Roth, rekao je da ovo nije jednostavno “nasilna okupacija”. “Ove politike, koje jevrejskim Izraelcima daju ista prava i privilegije gdje god žive i diskriminiraju Palestince u različitoj mjeri, ma gdje živjeli, odražavaju politiku privilegiranja jednog naroda na štetu drugog”, rekao je Roth.

Kada su se u prošlosti iznosili slični navodi, Izrael se posebno uvrijedio zbog tvrdnje da diskriminira palestinske građane svoje zemlje, poznate i kao arapski Izraelci. Citirali su zakone o jednakim pravima i činjenicu da suArapi zastupljeni u vladi i pravosudnom sistemu.

Što se tiče okupirane Zapadneobale, Izrael ukazuje na sporazume potpisane devedesetih godina kojima su Palestinci tamo imali ograničenu samoupravu. Međutim, Human Rights Watch kaže da izraelska vlada i dalje “zadržava primarnu kontrolu nad mnogim aspektima” njihovog života, uključujući granice, prirodne resurse i kretanje ljudi i robe.

U međuvremenu, oko 2 miliona Palestinaca živi pod strogom blokadom u Gazi. Izraelske snage povukle su se iz Gaze 2005. godine, ali još uvijek zadržavaju kontrolu nad njenim granicama, morem i zračnim prostorom.

Izvještaj slijedi slična otkrića izraelskih tijela za zaštitu prava, uključujući najavu B’Tselema u januaru u kojoj se tvrdi da ta zemlja nije demokratija, već “režim apartheida”. Jedna druga domaća grupa, Yesh Din, objavila je prošlo ljeto pravno mišljenje u kojem je tvrdila da se vrši apartheid, ali je svoje nalaze ograničila na Zapadnu obalu. Izrael je snažno odbacio te tvrdnje.

Promjena percepcije prema apartheidu dio je pokreta koji su predvodili aktivisti koji su zamah dobili nakon izraelskih prijetnji aneksijom za koje tvrde da dokazuju da je okupacija trajna, Kao i zakoni kojima su za Jevreje utvrđena dodatna politička prava nad Arapima, pitanja su koja je Human Rights Watch akcentirao u svom izvještaju.

Pozvao je tužitelja ICC-a da “istraži i procesuira one koji su vjerovatno umiješani” i zatražio sankcije, uključujući zabrane putovanja i zamrzavanje imovine odgovornih službenika, bez da ih imenuje.

Prošle godine je ista grupa za zaštitu ljudskih prava otkrila da su zlostavljanja Rohinja muslimana od strane vlade Mjanmara također predstavljala zločine apartheida i progona.

Izvor