Saeid Abedpour

Izrael pred stalnim sigurnosnim izazovom- Tel Aviv je postao nesigurno mjesto jer je svakodnevno izložen granatiranju 100 do 150 Hamasovih raketa. Ove rakete koje probijaju sistem ‘željezne kupole’ (Iron Dome)izazivaju razaranja na stambenim objektima, automobilima, kao i požare, pa čak dovode i do ranjavanja i smrtnog ishoda. Svi izraelski gradovi našli su se na udaru raketnih napada Hamasa. Sada rat između palestinskih grupa otpora i Izraela više nike jednostrani rat, i grupe otpora sada mogu raketama gađati svaku tačku u Izraelu. U ovim uvjetima zbog male dubine Izraela, ova zemlja ne može upotrijebiti atomsku bombu protiv svojih protivnika.

Izraelski institut za studije nacionalne sigurnosti procjenjuje da ukoliko Izrael u jednom eventualnom ratu bude koordinirano napadnut sa više frontova raketama i dronovima, njegov odbrambeni sistem ‘željezna kupola’ neće imati potrebnu efikasnost za očuvanje sigurnosti Izraela. Izraelska željezna sigurnost je ranjiva i može se probiti.

Centar za strateške studije Beigen – Sadat kaže da vojna os duž sjeverne i južne granice okupirane Palestine, uz efikasno sudjelovanje Sirije, Hezbollaha, Hamasa i Palestinskog islamskog džihada, postavlja temelje procesa dugoročne višestruke erozije za Izrael.

Petnaestogodišnji period mira za Izrael došao je do svoga kraja. Ovaj mir koji je zapravo produkt okupacije iračke teritorije od strane Sjedinjenih Država, svrgavanja Gadafijeve vlade i sirijskoga rata u mentalnom sklopu Izraela stvorio je osjećaj da će njegova sigurnost biti trajno stabilna. Ali postupnim rješavanjem kriza unutar muslimanskih zemalja, kriza se vratila Izraelu. Prema zapovjedniku vojske, generalu Hakuhinu, Izrael se suočava sa opsežnom prijetnjom neviđenih razmjera od naprednih i vrlo preciznih projektila i raketa. Ovaj veliki arsenal praktički je dizajniran za dubinsko ciljanje strateških centara i infrastrukture, poput baza zrakoplovstva, vojnog sjedišta glavnog štaba vojske u Tel Avivu, elektrana, zračnih luka i naseljenih centara.

Izraelska sigurnost izgrađena je u posljednjih 70 godina na agresiji, otimanju okupiranih teritorija, izgradnji naselja i ignoriranju prava Palestinaca, i ovo zdanje je u postepenom rastakanju. Dvostruka vanjska politika Izraela o dove je zemlje napravila agresora koji ima za ilj širenje svojih granica uprkos međunarodnim sporazumima i pravima. Izrael može opstati samo stalnim kršenjem međunarodnih zakona i Izrael kao normalna zemlja među milionima Arapa nema neku budućnost. Izraelski upravljači znaju veoma dobro da nastavak apartheida, otimanje palestinske zemlje i imovine, izgradnja jevrejskih naselja, doprinosi širenju ove zemlje, ali da će to u nekom dugoročnom period poljuljati temelje vlasti. Izraelska nelegalna vlast se od 1967 silom sprovodi na okupiranim teritorijama politikom izgradnje naselja i uz američku i potporu nekih europskih zemalja. Uprkos svim tim troškovima i potpori, Izrael ima najosjetljivije sigurnosno okruženje. Izraelska strategija prema Bliskom Istoku dovela je do pojave agresivne vojne politike. Ova sigurnosna kriza je od samoga početka zahvatila Izrael kao jednu okupatorsku zemlju.

Korijeni izraelske sigurnosne krize trebaju se tražiti u krizi izraelske nacionalne države. Kada su osnivači Izraela odlučili uspostaviti državu Izrael nisu imali nijedan od sastavnih elemenata države (populaciju, teritoriju, vlast i suverenitet). Te su elemente osigurali lastitim htijenjem i na temelju koncepta primjene sile.

Izrael ima umjetnu i nametnutu prirodu, a stvarni koncept vlasti u ovoj zemlji nikada nije ostvaren uz sudjelovanje svih građana. Uz apartheid i kršenje prava arapskih građana i davanjem legitimiteta okupaciji ne može se realizirati država – nacija. Stoga je priroda Izraela vještačka i nametnuta, a najmanji rascjep u njemu naglašava sigurnosnu krizu.

Malo područje izraelskog teritorija, dugačke granice s arapskim zemljama i njegova mala dubina, sve to ovu zemlju čini potpuno ranjivom. Sada ručnoizrađene rakete Hamasa gađaju duboko na teritoriju Izraela. Izrael je sa svake strane okružen Arapima. i premda su arapske zemlje, kao Egipat, Jordan, UAE i druge otvorile put kompromisa sa ovom zemljom, ali se ove politike u potpunosti kose sa zahtjevima naroda ovih zemalja.

Izrael je jedna garnizonska država. U izraelu, osim njegove vještačke i nametnute prirode, međusobno su usklađene granice diskursa nacionalne i vojne sigurnosti. Pripadnici vojnih snaga i vojska imaju ekskluzivnu ulogu u njegovom formiranju i sprovođenju. Postoji čvrsta veza između formiranja vojske i utemeljenja Izraela, i vojska je razlog postojanja jevrejske države, kao i razlog njezina opstanka i kontinuiteta. Ono što je izvor moći ove vlasti sada postaje njena slaba tačka.

Jedinstvo muslimana, prevladavanje napetosti između islamskih zemalja i stvaranje jedinstvenog fronta protiv okupacije, prisilit će Izrael da prihvati mirno rješenje za Palestince. Svijet je više nego ikada umorniji od 70 -godišnje izraelske agresije i ubijanja Palestinaca.