Viši libanski politički i vojni analitičar, umirovljeni general Amine Mohammad Hoteit, kaže da SAD žele upozoriti pokret otpora da će u regiji biti rata, ali Izrael nije spreman za punopravni rat protiv Irana.

Primjećujući da Izrael ne može priuštiti cijenu totalnog rata, Mohammad Hoteit kaže za Teheran Times da “Washington svojim nedavnim potezima želi nagovijestiti da je predstojeći rat.”

Prošle nedjelje američka vojska poslala je nuklearno sposobne bombaše B-52H “Stratofortress” u zapadnu Aziju u kratkom roku kako bi odvratila ono što naziva agresijom.

Samo nekoliko dana nakon najave raspoređivanja bombardera u regiji, istaknuti iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u petak popodne u terorističkom napadu oko 40 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Teherana. Izraelske i američke špijunske službe smatraju se glavnim krivcem za atentat.

Mohammad Hoteit, takođe univerzitetski nastavnik i istraživač, kaže: “Ne možemo zamisliti da će Izrael nastaviti živjeti bez izvođenja terorističkih operacija ili atentata.”

Slijedi tekst intervjua:

P: Kako ocjenjujete atentat na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha? Kakav je rekord Izraela u atentatima na naučne i političke ličnosti?

O: Nismo bili iznenađeni operacijom atentata u petak. Očekivali smo, u ovoj osjetljivoj i delikatnoj okolnosti, i posljednjih dana, da će Trumpova administracija ili Izrael, ili u međusobnoj koordinaciji, kao kriminalni blok, napraviti vojnu avanturu. Više puta je u člancima i izjavama rečeno da će Izrael pružiti američko zeleno svjetlo za atentat na znanstvene, političke ili vojne vođe u osi otpora uopće, a posebno u Iranu.

Izrael profesionalizuje kriminalne operacije putem atentata, a do sada postoji na desetine političara i vođa koje je Mossad ubio jer Izrael slijedi postojeću politiku izdajstva i terora. Dakle, ne možemo zamisliti da će Izrael nastaviti živjeti bez izvođenja terorističkih operacija ili atentata.

Umirovljeni brigadni general Amine Mohammad Hoteit kaže da atentat na Fakhrizadeh ne može stvoriti problem Iranu „prvo zato što Iran ne ovisi o jednoj osobi u svom nuklearnom programu. Drugo, Iran je zemlja koja je obučila intelektualce, ljudske i naučne talente. “

P: Zašto međunarodna zajednica šuti pred atentatima koje je izvršio Izrael?

O: Nažalost, takozvanom međunarodnom zajednicom upravljaju zapadni mediji i ona je pod finansijskom i političkom kontrolom cionističko-američkih glavnih medija. Stoga zapadne zemlje, dok donose zakone za progone antisemitizma i bilo koje riječi ili akcije protiv Izraela, izbjegavaju osuđivati ​​Izrael kada čini zločine jer je (međunarodna) zajednica talac kriminalnih elita.

P: Koji je razlog nedavnih poteza SAD-a i Izraela posljednjih dana, posebno nakon Pompeove posjete Saudijskoj Arabiji?

O: Washington, nedavnim potezima, želi nagovijestiti da je bio predstojeći rat i ova mobilizacija i operacije započete povlačenjem trupa iz Iraka, smanjenjem svojih snaga na 2.500 u Afganistanu i izvlačenjem svojih ratnih brodova iz Perzijski zaljev kako bi ga udaljio od dometa iranskih projektila, a takođe poslao bombaše B52 u zapadnu Aziju, kao i Pompeov tročlani sastanak s bin-Salmanom i Benjaminom Netanyahuom, sve to pokazuje da Amerika želi nagovijestiti da će tamo biti rat. To znači da se os otpora stavi pod pritisak.

Ali do ovog trenutka vjerujemo da je rat u regiji malo vjerojatan i da Izrael i Amerika znaju opasnost od takvih odluka i svjesni su posljedica totalnog rata.

Stoga vjerujem da je alternativna vojna akcija atentat, kao što se dogodilo, a druga opcija može biti bombardiranje nekih vojnih lokacija i u Siriji i u Iraku.

P: Može li atentat stvoriti problem iranskom nuklearnom programu?

O: Ne vjerujem da će atentat dovesti do prestanka iranskog nuklearnog programa. Prvo zato što Iran ne ovisi o jednoj osobi u svom nuklearnom programu. Drugo, Iran je zemlja koja je odgojila intelektualce, ljude i naučne talente.

Dakle, uprkos atentatu na Fakhrizadeh, Iran može dovesti više naučnika i vođa. Vjerujem da operacija atentata neće postići svoje ciljeve. Tačno je da je ovaj čin izazvao bol i tugu, ali Izrael ne može reći da je atentatom zaustavio iranski nuklearni napredak. 

P: Mislite li da je Amerika spremna za regionalni rat?

O: Ne mislim da je Amerika spremna za blitzkrieg, jer ova vrsta rata ima svoje osobine, a u ovom trenutku karakteristike nisu dostupne. Izrael i Amerika mogu ispaliti prvi udarac, ali ne mogu kontrolirati kraj utakmice. Budući da Izrael ne može priuštiti cijenu totalnog rata, isključujem pojavu sveopćeg rata.

Po mom gledištu, kriminalno ponašanje Izraela i Amerike bit će ograničeno na dvije vrste operacija: operacije atentata i bombardiranje vojnih lokacija u Iraku i Siriji.

Izvor