Izraelska kompanija prodaje Saudijskoj Arabiji opremu za sajber špijuniranje- List Haaretz izvještava da je izraelska kompanija Saudijskoj Arabiji prodala opremu za sajber špijuniranje kako bi hakirali pametne telefone političkih disidenata i protivnika princa Muhammeda bin Selmana i kako bi prisluškivali njihove razgovore.

Izraelski list je ,citirajući izvore i dokumente,izjavio u utorak da je Quadream,pod rukovodstvom bivšeg zvaničnika izraelske vojne obavještajne službe,godinama prodavao svoje usluge Saudijskoj Arabiji.

U izvještaju se navodi da kompanija preko Kipra prodaje špijunski softver Reign koji navodno izvlači podatke iz IPhone,kontroliše kamere iz daljine,prisluškuje i prati lokaciju korisnika uređaja bez njihovog znanja.

Rečeno je da tako osjetljiva tehnologija može biti prodavana pod nadzorom izraelskih vojnih stručnjaka.

List navodi da su kupci države koje se smatraju diktatorskim prema standardima međunarodne zajednice,uključujući i Saudijsku Arabiju.

Quadream surađuje sa Rijadom još od 2019 godine.

Haaretz navodi da softver Reign može zaraziti IPhone direktno,bez otvaranja linka sa virusom kako inače programi za hakiranje zahtijevaju.

Ranije u decembru 2018 godine,Washington Post je objavio da je Tel Aviv direktno umiješan u prodaju sofisticiranog špijunskog softvera Saudijskoj Arabiji kako bi pomogli kraljevini da progoni i ubija protivnike.

Post je izjavio da je izraelski ministar vojnih poslova ovlastio NSO grupu da prodaje Pegasus,visoko komplicirani softver za hakiranje i špijunažu,Saudijskoj kraljevini.

Izvještaj navodi da se prodaja odvijala preko podružnice NSO-a u Luksemburgu.

Firma,poznata pod nazivom Q Cyber Technologies,omogućila je Rijadu da locira pojedince i organizacije u 6 bliskoistočnih država.

Saudijska Arabija je pod Muhammedom bin Salmanom proširila svoje tajne veze sa Izraelom.

Sin kralja Selmana,koji je viđen od strane mnogih kao de facto vladar u kraljevini,je jasno naglasio da on i Izraelci stoje na istom frontu u sukobu sa Iranom na Bliskom Istoku.

Član kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i stranke Likud,u novembru prošle godine je potvrdio navode da je Netanyahu otišao u Saudijsku Arabiju zbog tajnog sastanka sa Muhammedom bin Salmanom i američkim sekretarom Mike Pompeom.

Izraelski radio Kan i radio Army su rekli da je šef Mosada Yossi Cohen također prisustvovao sastanku.

Palestinski pokret otpora Hamas je proglasio ovaj sastanak kao “uvredu” palestinskom cilju.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je sastanak sa izraelskim premijerom koji se održao u Neomu kao “opasnim.”

Izvor