PISjournalCionistički lobiji u svijetu nastoje prikazati Izrael u pozitivnom svjetlu. Jedan od načina na koji vrše svoju propagandu su svakako mediji – najjače oružje našeg vremena. Meir

Prošle godine su, u najavi Marvelovog novog filma “Kapetan Amerika – novi svjetski poredak”, predstavili lik izraelske super heroine Sabre koja je bivši agent Mossada koja se bori protiv sila zla.

Sada je izraelski režiser Guy Nattiv napravio film o Goldi Meir, bivšoj premijerki cionstičke tvorevine. Palestinske i propalestinske grupe u Londonu pozivaju na bojkot ovog filma. Inače, premijera ovog filma planirana je da se održi u Velikoj Britaniji. Glavnu ulogu igra Helen Mirren, britanska glumica ruskih korijena.

Oni koji pozivaju na bojkot ovog filma kažu da film veliča premijerku Goldu Meir koja je bila genocidni manijak.

Golda Meir

Ovaj film slavi sve ono što je Golda Meir kao izraelska premijerka uradila tokom rata 1973. godine kada su Egipat i Sirija 6. oktobra pokušali da povrate zemlje koje je Izrael okupirao u ratu u junu 1967. godine.Organizatori bojkota optužuju Meir da je ubila i raselila hiljade Palestinaca tokom svog mandata dok je u isto vrijeme poricala postojanje palestinskog naroda, autohtonog naroda Palestine.

Tom prilikom su citirali bivšu premijerku:”Palestinski narod ne postoji. Nije da smo mi došli i izbacili ih i uzeli njihovu zemlju. Oni nisu ni postojali.”

Ogroman broj Palestinaca je ubijen, a hiljade su odvedene u izbjegličke kampove tokom njenog mandata, a Meir je ipak odbila čak i priznati postojanje palestinskog naroda.

Ironično, Meir je i sama imala palestinski pasoš i čak se mnogo godina prije osnivanja Izrael smatrala Palestinkom.

Bivši dopisnik Panorame za aktuelna pitanja Alan Hart jednom je intervjuisao premijerku Meir i upitao: „Vi kažete da bi Izrael, ako bi ikada bio u opasnosti da bude poražen na bojnom polju, bio spreman da sa sobom ponese region, pa čak i cijeli svijet?“ Ona je odgovorila: “Da, upravo to i govorim.”

Rođena u Kijevu, Ukrajina 1898. godine,Meir je kao dijete doselila u SAD, a zatim u Palestinu 1921., radeći u novom kibucu; imala je palestinski pasoš. Tada je živjela u velikoj kući koja je ranije pripadala Palestinki Hani Bisharat, koja je kuću sagradila 20 godina ranije za svoju veliku porodicu.

Helen Mirren je posjetila Izrael u ratu 1967. i sama se prijavila kao dobrovoljac u kibucu. Ona dijeli Meirin stav.

Pete Gregson iz One Democratic Palestine rekao je: “Mirren predvodi glumačku ekipu u rasističkom filmu, čiji je cilj propaganda izraelskog projekta i njegovih osnivača ratnih zločinaca,sakrivanje njihovih zločina protiv čovječnosti. Film glamurizira etničko čišćenje; pokušava romantizirati okupaciju i prikazati počinioce kao žrtve. Ljude poput Meir treba pamtiti kao ratne zločince i ilegalne doseljenike, umjesto da ih se prikazuje kao heroje u glupim holivudskim filmovima.”

Jonathan Ofir, izraelski muzičar sa sjedištem u Danskoj, napisao je o njoj: “Na kraju, njen stav prema Palestincima bio je u osnovi mačo, šovinistički, poricajući stav koji je suštinski svojstven cionizmu.”

Howie Movshovitz je u KUNC filmskoj recenziji rekao: „Kada je Golda Meir bila premijerka, Izrael je imao više prijatelja u svijetu nego sada. Na Izrael se i dalje gledalo kao na malu, pomalo romantičnu i hrabru malu zemlju. Ali sada, širom svijeta ima više kontroverzi i protivljenja oko pitanja izraelskog tretmana Palestinaca. Zašto onda film o ovoj izraelskoj heroini bez pominjanja palestinskog pitanja? Filmovi o prošlosti uvijek govore i o vlastitoj sadašnjosti.”

Taghrid Al-Mawed koja stoji iza Palestine Refugee Project izjavila je: “Golda Meir je bez problema ubijala Palestince, govoreći: “Kako ćemo vratiti okupirane teritorije? Nemamo ih kome vratiti?”Helen Miren je više nego sretna što glumi ovu zlu ženu u svom posljednjem filmu. Pa, Helen, mi Palestinci postojimo, i nikada nećemo zaboraviti tvoje riječi i djela podrške cionistima i tvoju želju da glumiš Meir, koja nam je nanijela toliko zla. Ona (i ti) je možda htjela da nas zbriše, ali nije uspjela; mi smo još uvijek ovdje i naš glas čuje sve više ljudi. Napravila si grešku Mirren; historija će ti suditi.”

Također treba napomenuti da izrealski režiser Guy Nattiv planira novi film u kojem će prikazati borbu Iranki protiv “tiranskog režima”.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakDeset godina nakon pada Muhameda Mursija
Naredni članakMit o “američkom snu”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime