PISjournal – Tokom proteklih godina sirijskog sukoba, iscrpljujuće pitanje za Damask bili su izraelski zračni napadi koji služe proširenju razmjera krize i remećenju borbe sirijske vlade protiv terorizma.                                                                                  napad na Latakiju

Kako bi opravdali ilegalnu agresiju i kršenje teritorijalnog suvereniteta Sirije, Izraelci su uvijek izjavljivali da je glavni razlog za napade bio sprječavanje ukorjenjivanja iranske vojne prisutnosti na granici okupiranih palestinskih teritorija. U međuvremenu, iako izraelski zračni napadi nisu imali značajnih rezultata na terenu u smislu sprječavanja poraza terorista koji imaju stranu podršku, niti su uspjeli umanjiti vojnu saradnju između Irana i Sirije, pri čemu su zaštitni zidovi Tel Aviva sada znatno slabiji nego što su bili prije krize u Siriji, izraelski lideri insistiraju na nastavljanju napada kako bi se pridobila pažnja međunarodnih igrača, pogotovo na Zapadu, te kako bi se začuli glasovi protiv Osovine otpora koja je okružila izraelski režim.

Međutim, izraelski raketni napad, od ponedjeljka, na luku Latakiju na zapadu Sirije je jedan od najneobičnijih slučajeva među mnogim zračnim napadima Izraela u zadnjih nekoliko godina. Napad se može posmatrati kao pokazatelj izraelskog shvatanja razvoja dešavanja u regiji, kao i skrivenih dimenzija motiva i ciljeva režima da utiče na ta dešavanja.

Luka Latakija u plamenu

Izraelski strah od rađanja rivalskog koridora

U posljednjih nekoliko godina, među zapadnoevropskim državama prevladavalo je nadmetanje u pronalaženju vlastitih ruta prema glavnim koridorima međunarodne trgovačke mreže, jer to može imati višestruke ekonomske i političke implikacije za te zemlje i regionalni sistem. U međuvremenu, novi izraelski napad na luku Latakija dolazi u vrijeme kada kruže vijesti o planu Abu Dhabija da uspostavi tranzitnu rutu koja bi spojila Perzijski zaljev sa Mediteranom preko kopnene granice Irana, Turske, a kasnije i Sirije.

Izvještaji o takvom planu još su više validni ukoliko se uzme u obzir da su UAE u proteklim mjesecima preuzeli korake za smirivanje odnosa između Turske, Sirije i Irana, šaljući svoje visokorangirane zvaničnike u te zemlje.

Poklapanje raketnog napada na glavnu sirijsku rutu na mediteranskoj obali sa posjetom zvaničnika iz Emirata i Sirije Teheranu nije slučajno i potpuno je smisleno u svrhu prikazivanja koridora koji spaja Perzijski zaljev sa Mediteranom riskantnim, i to s ciljem da se Emirati odvrate od investiranja. Vrijedi spomenuti da je Iran u zadnjih nekoliko godina pokušavao otvoriti trgovačku rutu koja bi se protezala od Irana i dopirala do Sirije preko Iraka, pa sve do Sredozemnog mora kroz luku Latakiju. Jedan od važnih ugovora Irana u Siriji bilo je prenošenje upravljanja nad lukom Latakija na Teheran 2019. godine, tokom posjete predsjednika Bashara al-Assada Iranu.

Od trenutka kada su potpisali ugovor o normalizaciji odnosa sa UAE i nekolicinom drugih arapskih država, Izraelci su postali optimistični oko ostvarenja starog sna da spoje luku Haifu sa Perzijskim zaljevom pomoću željeznice – to je projekat od kojeg bi imali ogromne ekonomske i političke koristi. Jedan od najvećih rezultata bio bi taj da bi se luka Haifa pretvorila u transportno čvorište i tačku spajanja Azije, Evrope i Afrike.

Međutim, u vremenu kada je željeznički projekat na čekanju, dok se iščekuje završetak procesa normalizacije arapsko-izraelskih odnosa, tranzitna ruta do Mediterana preko Iraka i Sirije, na koju je Iran bacio oko, ima infrastrukturu za brzu materijalizaciju nakon primarnih ekonomskih i političkih dogovora. U slučaju da se realizira, ta ruta može privući pažnju ambiciozne kineske „Inicijative Pojas i put“. Zarad ovog cilja, može se olakšati sklapanje zasebnih paktova za stratešku saradnju između Pekinga i drugih zemalja, poput Irana i UAE.

Iranski nuklearni pregovori i stara igra medijske propagande

S druge tačke gledišta, poklapanje pregovora o vraćanju iranskog nuklearnog dogovora iz 2015. godine u Beču s izraelskim tvrdnjama o zauzimanju iranskog broda koji je prenosio oružje namijenjeno jemenskom pokretu otpora Ansarullah, zastarjela je taktika koju su izraelska i zapadnjačke vlade koristile kako bi uticale na tok pregovora.

Razvoj pregovora pokazuje da je Iran, zauzimajući principijelan stav i povlačeći adute iz pobjeda na terenu u regionalnim dešavanjima te napredovanju u svom nuklearnom programu, stavio Zapad u poziciju odbrane i pasivnosti. U međuvremenu, zabrinut zbog mogućeg popuštanja Bijele kuće u pregovorima, kao i zbog odbacivanja izraelskih sigurnosnih stavova u vezi s pregovorima o sporazumu o obnovi nuklearnog dogovora, Tel Aviv, napadajući Latakiju, pokušava da proširi svoju političku propagandu protiv Teherana.

napad na Latakiju napad na Latakiju napad na Latakiju

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime