PISjournalU ovom članku donosimo jedna kratki komentar Gilada Atzmona u vezi tekućih dešavanja u okupiranoj Palestini. Gilad Atzmon se inače bavi pisanjem satiričnih novela kritikujući izraelsku vladu i njene poteze. Također piše i o palestinskim pitanjima. Pogledajmo njegovo viđenje ovih dešavanja: Izraelu

“Kao što sam juče spomenuo, mnogi izraelski vojni stručnjaci priznaju da je Izrael taj koji pokušava da uvuče Hezbollah u trenutni sukob. Zašto? Zato što Izrael shvaća da uspješni napad komandosa Hamasa prošle subote i kolosalan vojni neuspjeh IDF-a da reaguje predstavljaju IDF kao nefunkcionalnu vojnu silu. Izraelci su željeli “malu i pametnu vojsku”, ali su završili s glupom ali dobro opremljenom karikaturom. Izraelci to znaju, Arapi to vide. Izrael očajnički želi da povrati svoju moć odvraćanja bez odlaganja.

Izraelu je preostala jedna opcija. Potreban mu je veliki rat, on mora “pobijediti” ovaj jedan veliki rat u jednoj nepristojnoj pobjedi. Da bi to postigao, Izraelu je potreban Hezbollah da se pridruži, treba mu Iran i Sirija da ga slijede, a isto vrijedi i za Palestince na Zapadnoj obali. Izraelu je potreban veliki rat protiv svih njegovih neprijatelja gdje on može da koristi svoju superiornu vazdušnu snagu.Htio bi da sravni Gazu, Bejrut, Damask i nekoliko iranskih nuklearnih objekata u jednom potezu kao što je urađeno u operaciji Moked iz 1967. godine.

Izrael je do sada pozvao čak 380.000 rezervnih vojnika. Ovo je veličina vojske koju Rusija trenutno raspoređuje u Ukrajini. Ipak, Izrael ne može zauvijek voditi rat. Zemlja je potpuno paralizovana. Izrael nije spopsoban za duge ratove. Potrebna mu je brza i odlučna pobjeda.

Ali postoji jedan ključni problem. Arapi to sve znaju. Hezbollah se neće boriti protiv Izraela kada to Izraelu zatreba. Pametno će odabrati najprikladnije vrijeme. Očigledno se pokazalo da su izraelski neprijatelji malo sofisticiraniji od Netanyahuove vlade i vodstva IDF-a. Odlučili su da zadrže Izrael u punom rasporedu na sjeveru, na Zapadnoj obali, u izraelskim arapskim gradovima i selima. Takva strategija omogućava da Izrael raspoređuje svoje snage na 4 potencijalno vrlo izazovna bojišta iu stanju pune pripravnosti. Izrael nema dovoljno tenkova i kopnenih snaga ni na jednom od ovih potencijalnih bojnih polja. Neprijatelji Izraela imaju dobar razlog vjerovati da će takva strategija duhovno slomiti Izraelce i politički ih razbiti jer je zemlja prilično podijeljena.”

Podsjećamo,u Izraelu mjesecima traju protesti protiv Netanyahuove vlade.Zemlja je također u političkoj krizi jer su promijenili nekoliko kabineta za kratko vrijeme.Ovaj napad iznenadio je sve,veliki gubici svakako utiču na moral vojnika pa u panici dezertiraju i ostavljaju vojnu tehniku iza sebe.

Ali priča se još uvijek nije završila.Dok obje strane broje mrtve a mediji izvještavaju-što istinu,što laž,borbe i dalje traju.

Ekskluzivno PISjournal