Jonathan Ponchiano 

 

Najbogatije osobe svijeta su sada mnogo bogatije nego prije dva mjeseca. Bogatstvo 25 najbogatijih osoba, prema forbesovoj ljestvici, sada je u odnosu na konac marta, odnosno vremena kada je američka burza zabilježila najveći pad, veće za 255milijardi dolara. Ukupno bogatstvo ovih 25 osoba iznosi oko 1500 milijardi dolara, što iznosi 16 % od bogatstva svih svjetskih milijardera.

Među ovom grupom najveći dolarski rast otpada na Marka Zuckerberga, vlasnika Facebooka. Tokom protekla dva mjeseca cijene facebookovih dionica su porasle za više od 60 % što je najveći rast u historiji kompanije. Trenutno Zuckerbergovo bogatstvo iznosi nešto više od 86 milijardi dolara i on zauzima četvrtu poziciju na ljestvici najbogatijih ljudi svijeta. Početkom prošlog mjeseca Zuckerberg se našao na sedmoj poziciji. On je sada bogatiji od Warrena Buffeta, Amancia Ortege, osnivača modne grupe Inditex i Larrija Ellisona, suosnivača Oracle Corporation.

Drugi po redu dolarski rast bilježi Jeff Bezos, izvršni direktor kompanije Amazon. Istovremeno sa sprovođenjem programa koji je ograničio ekonomske aktivnosti u Americi i izdavanja naredbe o ‘ostanku kod kuće’ došlo je do prekida djelatnosti maloprodajnih korporacija. Kao rezultat toga porasla je potražnja za uslugama elektronske kompanije Amazon. Cijena dionica Amazona je od 23. marta porasla za 29 % i u petak je Bezosovo bogatstvo procijenjeno na 147 milijardi dolara, što u odnosu na mart predstavlja porast od 30 milijardi dolara. Naravno, procjena je kako će za jedan dugoročniji period biti potražnja za uslugama Amazona, što znači daljnji rast dionica ove kompanije.

Slijedeći na listi, kada se radi o porastu bogatstva, je Kalin Zhang Huang, suosnivač kineske maloprodajne online kompanije, nakon Ali Babe, tj. kompanije PDD. Od 23. marta do danas dionice ove kompanije su udvostručene i bogatstvo Huanga je poraslo za blizu 18 milijardi dolara. On je sada treći milijarder u Kini, a bogatstvo mu se procjenjuj na 6/35 milijardi dolara.

Slijedeći čije je bogatstvo poraslo u protekla dva mjeseca i koji je u aprilu postao najbogatija osoba Azije jeste Ambani. Facebook je objavio kako Reliance Industries čije je sjedište u Bombaju raspolaže kapitalom od 7/5 milijardi dolara. Radi se o informacijskoj kompaniji koja predstavlja ispostavu kompanije koju je utemeljio Ambanijev otac. Međutim od vremena informacije koju je objavio Facebook drugi ulagači su pažnju usmjerili na ovu kompaniju tako da je kompanija za mjesec dana privukla 10 milijardi dolara novoga kapitala. Tako da sada Ambanijevo bogatstvo iznosi 7/52 milijarde dolara što je za 20 milijardi više u odnosu na protekla dva mjeseca.

Ono što upada u oči jeste činjenica da su ovi milijarderi koji djeluju u sveri tehnologije zabilježili najveći porast bogatstva u vrijeme pandemije koronavirusa. Početkom tekućeg mjeseca indeksi na američkoj burzi koju čine kompanije koje uglavnom djeluju u sferi tehnologije ukazuju kako je nadoknađen pad iz prethodna dva mjeseca i kako se ulazi u pozitivno poslovanje. Trenutno, prema indeksima,  u odnosu na najniži pad burze od 23. marta došlo je do porasta od 37 %. Dva druga indeksa američke burze Standard and Poor’s i Dow Jones su zabilježili rast od 30 %. Naravno još uvijek nisu nadoknadili pad dionica prouzročen pandemijom koronavirusa.

Slijedeće što upada u oči jeste da prema ljestvici 25 najbogatijih osoba svijeta, bogatstvo ni jednoga od njih nije umanjeno u odnosu na 23. mart u značenju da je njihovo bogatstvo poraslo za najmanje 6/3 milijarde dolara. Cijena dionica Walmarta sredinom proteklog mjeseca dostigla je najveću vrijednost odkako je ova kompanija prisutna na burzi. Razlog tome je prvi krug novčane isplate kao potpore države građanima čime je porasla kupovna moć. U izvještajim o efikasnosti u prva tri mjeseca tekuće godine Walmart bilježi porast prihoda od 10 %. Online prodaja ove kompanije bilježi porast od 74 %.

Dakle, svjedočimo kako je epidemija koronavirusa osigurala preduvjete za povećanje  bogatstva najbogatijih osoba svijeta. Ali s onustranu bogatstva situacija je potpuno obratna. Od sredine mjeseca marta do danas samo u SAD-u je oko 39 miliona osoba ostalo bez posla i očekuje se da će broj rasti u narednim sedmicama usljed postojeće krize. To znači da je više od jedne četvrtine američke radne snage trenutno nezaposleno i nije poznato koliko njih će uspjeti da se u narednim mesecima vrati na posao s nastavkom procesa pokretanja privrede. Poboljšanje ekonomske situacije se predviđa za drugu polovinu tekuće godine. Naravno to će predstavljati dugotrajan proces i zasigurno će donijeti trajne promjene u strukturi tržišta rada.

Forbes