PisjournalRusija je posljednjih godina iskazala aktivnu bliskoistočnu politiku. Iako se ta politika pokazala u Siriji, ali je nastavljena kada se radi o pitanjima Irana i njegovog nuklearnog programa, Izraela, Libana, Afganistana, Jemena, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i sve to ukazuje na ozbiljnost Rusije u bliskoistočnim aktivnostima.

Rusija je pokazala da uspostavljanje relacije s jednim sudionikom na Bliskom istoku ne znači odustajanje od saradnje s njegovim neprijateljskim ili suparničkim sudionikom, te da Moskva ima inicijativu u uspostavljanju relacija sa svim aktivnim akterima na Bliskom istoku, uključujući vlade i nevladine skupine.

Jedna od zemalja koje je u posljednje vrijeme unaprijedila svoje odnose sa Rusijom jesu UAE. Posljednje dešavanje vrijedno pažnje u relacijama dvije strane, a o kojem su izvjestili na službenoj stranici ruskog Ministarstva energije, jeste sporazum dvije strane potpisan protekle sedmice vezano za uspostavu zajedničke radne grupe za saradnju u oblasti ekonomije i hidrogenske energije. S obzirom na proširenje obima saradnje dvije strane u nastavku ćemo se osvrnuti na njihove ranije relacije te razmotriti njihovu buduću perspektivu.

Historijat relacija

Poput mnogih arapskih zemalja u regiji, odnosi između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata datiraju još iz sovjetskog doba (1971.). Ali, glavni dio ovih odnosa, koji se može smatrati stvarnom etapom odnosa, datira od 2002. godine, kada je Rusija poslala konzula u Dubai kako bi pokazala svoju ozbiljnost u širenju odnosa. Jedna od prekretnica u bilateralnoj povijesti bila je Putinova posjeta UAE -u 2007. godine, nakon čega je u januaru 2020. godine posljednji puta posjetio ovu zemlju, što je ujedno i posljednja Putinova inostrana posjeta tokom korone.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Šejk Muhammed bin Zayed

Prilikom analize stanja odnosa između dviju strana, prije svega, se, prirodno,  razmatraju zajednička pitanja između dviju zemalja. Pitanje Libije, pitanje Sirije i ravnoteža u Crvenom moru neka su od najvažnijih zajedničkih pitanja dviju strana. U Siriji su UAE ranije nastojali smanjiti iransku ulogu, i skupa s Izraelom i Rijadom su poduzimali mjere, poput savjetovanja sa Sjedinjenim Državama, kako bi se smanjio pritisak na Rusiju u zamjenu za smanjenje uloge Irana u Siriji.

Također, u Libiji, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati nalaze se s jedne strane poprišta, nasuprot Turske, što je povećalo njihovu razinu koordinacije u arapskoj regiji. Međutim, paralelno s različitim političkim odnosima, od kojih je samo dio spomenut, usmjerenost na bilateralno ekonomsko ponašanje Abu Dhabija i Moskve ukazuje na proširenje njihovih ekonomskih odnosa u pravcu temeljne saradnje.

Ekonomski aspekti relacija

Jedan od najvažnijih aspekata bilateralne saradnje jeste pitanje energije. U kontekstu svoje strategije utjecaja na razini proizvodnje energije, u postojećoj i budućoj poziciji svjetskog tržištva energije, Rusija pažnju pridaje svojim relacijama sa zemljama, članicama Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva. Ova moskovska strategija, čiji je dio planiran u obliku OPEC Plus, drugim dijelom ovisi o bilateralnim odnosima, pritiscima i ustupcima koje Rusija nudi zemljama u regiji. Prošle sedmice, zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sarkin najavio je nove energetske sporazume s Ujedinjenim Arapskim Emiratima: “Globalno energetsko tržište se mijenja i vodik će u bliskoj budućnosti imati ključnu ulogu u efikasnoj opskrbi energijom.”

Svijet se nalazi u prijelaznom energetskom razdoblju i moramo razviti ekonomiju i energiju vodika kako bismo održali ravnotežu u energetskom pitanju. S tim u vezi, Rusija i UAE imaju sve mogućnosti da steknu vodeću poziciju na ovom polju. Dvije će zemlje zajedno raditi na proizvodnji, skladištenju i transportu vodika.

Još jedan pokazatelj širenja ekonomskih odnosa između dviju strana je značajno povećanje obima letova zračnih prijevoznika; na primjer, Fly Dubai, u prvom ponovnom otvaranju putovanja u Rusiju nakon što je korona val splasnuo, nastavio je svoje linije prema 11 gradova u Rusiji. Ovaj obim letova za različite gradove nesumnjivo pokazuje odlučnost Abu Dhabija da privuče ruske turiste, čije je glavno odredište do sada bila Turska. UAE su u 2019. godini primili više od 720.000 ruskih turista. Imajući u vidu da nakon godina promoviranja i velike kopnene površine Turska godišnje primi između 3,5 i 4,5 miliona ruskih turista, može se zaključiti da Abu Dhabi veoma brzo ulazi na rusko turističko tržište i dosadašnje posjetitelje Turske privlači sebi.

Najnoviji ekonomski razvoj bilateralnih odnosa uključuje ulaganje UAE -a u proizvodnju ruskih putničkih aviona. Prema riječima ruskog ministra industrije Denisa Manturova, emiratska investicijska kompanija “Exchange” dogovorila se s ruskom državnom kompanijom o proizvodnji putničkih aviona. Dogovoreno je  da bi  do kraja 2021. godine trebala početi zajednička proizvodnja aviona.

Iako su ekonomski odnosi UAE -a s Rusijom bili bolji nego u drugim arapskim zemljama u proteklim godinama, posljednjih smo godina svjedočili značajnom rastu i poboljšanju ekonomske integracije između dvije strane. Ranije, dok su Egipat, Jordan i Libija uvozili uglavnom pšenicu, Katar, bakrenu žicu, Maroko, ugalj i rusku naftu, UAE su činili 35% ruskog izvoza dijamanata i 16% ukupnog dragog kamenja i metala. U posljednje dvije godine Ujedinjeni Arapski Emirati postali su jedan od najvažnijih trgovinskih i ekonomskih partnera Rusije, a 2020. godine, s rastom od 78%, kapacitet ekonomskih odnosa dviju zemalja dosegao je 3,26 milijardi dolara.

Pažnja prema vidu ekonomskih odnosa između dviju strana ukazuje na to da su UAE krenuli u smjeru korištenja ruskog znanja i tehnologije, a Rusija prema korištenju kapitala UAE -a za rast svojih skupih, ali profitabilnih područja, pa u tom smislu Emiratske investicijske kompanije aktivno ulažu u ruske znanstvene i tehnološke projekte. Jasan primjer ove tendencije može se vidjeti na Putinovom sastanku s emiratskim astronautima koje su obučavali ruski timovi i koji su spremni za slanje u svemir, a koji se dogodio tokom njegove službene posjete UAE. Valja napomenuti da je tokom Putinove posljednje posjete UAE -u potpisano 15 dokumenata o saradnji između dviju strana u područjima uspostave nuklearne elektrane, razvoja naftnog polja i provedbe projekata umjetne inteligencije.

Drugi značajan aspekt bilateralnih odnosa je značajno povećanje relacija kada se radi o sferi naoružanja. Rusija je već otvorila podružnicu svoje agencije za izvoz oružja (Rosoboronexport) u UAE i aktivno je uključena u vojne sajmove UAE.

Kupovina naoružanja

Od sredine 2000-ih, u skladu sa strateškom politikom širenja ruskog tržišta naoružanja, rusko oružje dobro se prodalo u 11 zemalja u regiji, pri čemu su Rusija, Katar i UAE najvažniji kupci. UAE su 2019. godine, kada se radi o jednoj čisto vojnoj sferi, kupili od Rusije protivoklopno oružje vrijedno 710 miliona dolara. Osim toga, potpisali su ugovor o kupovini borbenog aviona Su-35 od Rusije.

Zaključak:

Usredsređenost na diplomatsku razmjenu dviju strana ukazuje na multilateralnu prirodu odnosa Moskve i Abu Dhabija. S jedne strane, Moskva se nada da će financijska sredstva Abu Dhabija biti uložena u moskovske projekte i pokušava iskoristiti arapski novac za dobrobit svoje ekonomije, a s druge strane, Abu Dhabi nastoji iskoristiti ruske mogućnosti koje se kreću od znanja i napredne tehnologije preko tržišta ruskog turizma kako bi iz toga polučio korist za sebe.

S obzirom na to da su dvije zemlje imale oko 650 miliona dolara trgovinske razmjene 2006. godine, a taj je iznos dosegao gotovo milijardu dolara u 2010. godini, a sada imaju oko 3,2 milijarde dolara u trgovinskim odnosima, može se zaključiti da se obje strane međusobno gledaju izvan kratkotrajne saradnje ili taktičkog ponašanja kao alternativa trećim stranama. Naravno, produbljivanje ovih odnosa utjecat će na vrstu politike dviju strana, posebno u zajedničkim pitanjima, a UAE mogu uz pomoć Rusije odigrati značajniju ulogu na Bliskom istoku.

Prethodni članakZašto Njemačka demonizira politički islam?
Naredni članakAmerička obavještajna služba: Talibani mogu zauzeti afganistanski glavni grad za 90 dana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime