PISjournalIranski ministar vanjskih poslova obavio je niz razgovora sa zvaničnicima arapskih država.Na listi poziva Amira Abdollahiana bili su ministri vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Katara, Kuvajta i Iraka.

Pozivi su uslijedili u trenutku kada Izrael nastavlja zabijati klin između Irana i njegovih arapskih susjeda nakon nedavne kontroverzne posjete američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu i Saudijskoj Arabiji. Dok je Izrael nastojao prikazati posjetu kao veliki korak ka normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom i izgradnji koalicije protiv Irana, arapske zemlje u regionu pokazale su malo interesa da se uključe.

Uprkos neuspjehu Izraela da mobilizira Arape protiv Irana, Teheran je brzo otklonio nesporazume u regionu i poboljšao veze sa svojim arapskim susjedima. Telefonski pozivi od utorka bili su usmjereni prema tom pravcu.

Amir Abdollahian je ukazao da su pozivi, između ostalog, imali za cilj da osujete svaki strani napor da se potkopaju iransko-arapski odnosi. “Danas sam razgovarao telefonom sa svojom braćom, ministrima vanjskih poslova Kuvajta, Emirata, Katara, Omana i Iraka. Susjedska politika je prioritet za Islamsku Republiku Iran.

Ubrzat ćemo saradnju sa susjedima i nećemo dozvoliti da bilo koji stranci stanu na put regionalnoj saradnji”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova na Instagramu nakon poziva.
Iranski ministar je dodao: „Iako sam upozorio svu braću da će prisustvo okupatorskog režima (Izraela) u regionu izazvati nestabilnost, zahvalio sam prijateljima na njihovoj taktičnosti u njihovom nedavnom nastojanju da osujete zlokobne zavjere ovog režima tokom nedavnog samita u Džeddi.”

Ističući vanjsku politiku Raisijeve administracije u vezi sa učvršćivanjem veza sa susjedima, Amir Abdollahian je rekao: „Iz iskustva smo naučili da je uplitanje stranih zemalja u ovu regiju uvijek bilo štetno, a način napretka i stabilizacije regiona će biti saradnja između zemalja regiona.”

Ovo upozorenje je istaknuto u telefonskom razgovoru između Amira Abdollahiana i ministra vanjskih poslova UAE Sheika Abdullaha bin Zayeda s obzirom da su UAE prva arapska zemlja u regiji Perzijskog zaljeva koja je normalizirala odnose s Izraelom.

Amir Abdollahian je rekao šeiku Abdullahu da će prisustvo cionističkog režima u Perzijskom zaljevu izazvati nestabilnost i nesigurnost, dodajući da se Tel Aviv potrudio da nedavnu konferenciju u Džeddi pretvori u regionalnu krizu, ali zahvaljujući razboritosti zemalja učesnica, pitanja poput regionalne saradnje, napretka i sigurnosti stavljena su u prvi plan.

Ministar vanjskih poslova UAE je zauzvrat podvukao potrebu za proširenjem odnosa između Teherana i Abu Dhabija. “Za nas je mir, stabilnost, kao i dobro i dostojanstvo Irana, kao susjeda i brata, od velike važnosti, jer će se to pozitivno odraziti i na našu državu i nadamo se da ćemo u budućnosti biti sposobni da napravimo duže korake u proširenju odnosa između naše dvije zemlje”, rekao je ministar vanjskih poslova UAE, prema saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Arapske zemlje Perzijskog zaljeva poduzimaju korake za poboljšanje veza s Iranom. UAE i Kuvajt su odlučili da pošalju ambasadore u Iran; iranski ministar vanjskih poslova uskoro dolazi u posjetu Kuvajtu, a očekuje se da će se uskoro sastati ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije u Bagdadu.

Joe Biden je planirao da svojom turnejom još jednom osigura partnerstvo između SAD i arapskih država,što zbog potpisivanja Abrahamskog sporazuma što bi značilo priznanje da je Izrael legitimna država i u isto vrijeme bi značilo stezanje obruča oko Osovine otpora a i zbog nafte koja je prijeko potrebna američkoj naciji.

Izvor

Prethodni članakMogući scenariji u ukrajinskoj ratnoj krizi
Naredni članakGrad budućnosti prema viziji princa Muhammeda bin Salmana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime