Jamal Khashoggi: Saudijci koji su ubili novinara ‘prošli su paravojnu obuku u SAD-u’-Četvorica Saudijaca koji su sudjelovali u ubistvu novinara Jamala Khashoggija 2018. godine prošli su paravojnu obuku u Sjedinjenim Državama prethodne godine prema ugovoru koji je odobrio američki State Department, izvijestio je u utorak New York Times (NYT).

Obuku je održala grupacija Tier 1, koja je u vlasništvu privatne kapitalne kompanije Cerberus Capital Management, a bila je obrambene prirode i osmišljena da zaštiti saudijske lidere, izvijestio je američki list.

Cerberus nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarisanje od agencije Reuters. Kao odgovor na izvještaj NYT-a, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da prema zakonu taj odjel ne može komentirati “niti jednu licenciranu djelatnost odobravanja izvoza koja se navodi u izvještavanju medija”.

Price je također rekao da će američka politika prema Saudijskoj Arabiji “dati prednost vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava”.

Khashoggi je bio stanovnik SAD-a koji je pisao kolumne za Middle East Eye i Washington Post.

Saudijskog novinara, koji je bio kritičan prema saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, tim operativaca povezanih s princom ubio je i raskomadao u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Izvještaj američke obavještajne službe u februaru kaže da je prijestolonasljednik odobrio operaciju hapšenja ili ubijanja novinara.

Stariji izvršni direktor Cerberusa Louis Bremer potvrdio je prošle godine ulogu svoje kompanije u obuci četvorice članova tima ubica Khashoggija  pisanim odgovorima na pitanja članova Kongresa u okviru svoje nominacije za viši posao u Pentagonu u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa,navodi se  u NYT.

No, zakonodavci nikada nisu dobili odgovore jer se čini da ih je Trumpova administracija poslala u Kongres prije povlačenja Bremerove nominacije, navodi list, koji je rekao da mu je Bremer dostavio dokument.

Bremer je rekao da su američki State Department i druge vladine agencije odgovorne za provjeru stranih snaga obučenih na američkom tlu, izvijestio je NYT.

Izvor :Pisjournal