Javna istraga razotkriva visoku razinu islamofobije u Škotskoj-Trogodišnja javna istraga utvrdila je da su škotski muslimani sve češće izloženi verbalnim i fizičkim napadima, posebno u javnom prevozu.

Istraga, koju je 2018. godine uspostavila višestranačka grupa MSP-a (članova škotskog parlamenta), upozorava da islamofobija eskalira širom Škotske, posebno u velikim gradovima poput Glasgowa.

Istraga je intervjuisala širok spektar škotskih muslimana, različitog porijekla, od kojih je nevjerovatnih 83 posto tvrdilo da je direktno doživjelo slučaj islamofobije.

Izvještaj istrage, koji je izradio profesor Univerziteta Newcastle Peter Hopkins, preporučuje da sve političke stranke u Škotskoj usvoje pristup “bez tolerancije” prema islamofobiji.

Takođe preporučuje upotrebu škotskog obrazovnog sistema za usavršavanje boljeg razumevanja islamofobije, kao i regrutovanje više policajaca iz „različitih zajednica“.Uz to, izvještaj poziva škotsku vladu da naloži neovisnu reviziju islamofobije.

Autor izvještaja Profesor Hopkins predaje društvenu geografiju na Univerzitetu Newcastle i već 20 godina istražuje pitanja rasizma i islamofobije u Škotskoj.

Odgovarajući na izvještaj, lider škotskih laburista Anas Sarwar rekao je da bi zbog rezultata “trebali svi da se postide”.

“Postoje ljudi u Škotskoj koji se osjećaju uplašeno napustiti svoje domove iz straha od verbalnog ili fizičkog napada, povlače se iz javnih službi s razornim posljedicama na njihovo zdravlje i obrazovanje i osjećaju se kao autsajderi u svojoj zemlji”, dodao je Sarwar .

U međuvremenu, glasnogovornica škotske vlade izdala je sljedeću izjavu: “Zalažemo se za borbu protiv zločina iz mržnje i predrasuda, uključujući islamofobiju u svim oblicima, i pažljivo ćemo razmotriti preporuke ove istrage”.

Glasnogovornica je dodala da škotska vlada planira razviti novu “strategiju zločina iz mržnje” kasnije ove godine “u dogovoru sa zainteresiranim stranama”.   

Izvor : Pisjournal

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime