Ahmed Adel    javnost

PISjournalSin bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izrazio je skepticizam u pogledu navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti na koju je američki Kongres upozorio.

Donald Trump mlađi nije usamljen u ovoj misli, s obzirom da je nova anketa pokazala da se većina zapadnjaka više boji ilegalnih migranata i radikalnog islama nego Rusije.

Za Trumpa mlađeg, samo bi “dovoljno glupa” osoba prihvatila tvrdnju američkog Kongresa. “Školski primjer propagande duboke države!” dodao je sin bivšeg američkog predsjednika.

Obavještajni komitet Predstavničkog doma američkog Kongresa prethodno je upozorio sve članove Kongresa na “ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti” i pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da skine kod “tajno” s informacija o tom pitanju kako bi omogućio otvorene razgovore između Amerikanaca i njihovih saveznika. Prema izvorima američkih medija, “prijetnja” je navodno povezana s razvojem ruske tehnologije za postavljanje nuklearnog oružja u svemir za napad na satelite.

Predsjedavajući obavještajne službe Senata Mark Warner i potpredsjednik Marko Rubio rekli su u saopćenju da njihov komitet “rigorozno prati ovo pitanje od početka” i da “razgovaraju s administracijom o primjerenom odgovoru”.

“Moramo biti oprezni u pogledu potencijalnog otkrivanja izvora i metoda koji mogu biti ključni za očuvanje niza opcija za potez SAD”, dodaje se u saopštenju.

Iako je najviši demokrata u komitetu, Jim Himes iz Konektikata, rekao u izjavi da, iako je povjerljiva prijetnja “značajna”, ona nije razlog za paniku, nakon čega je slijedio govor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mike Johnsona koji je rekao da “nema potrebe za javnom uzbunom”, upravo je to cilj koji Komitet za obavještajne poslove američkog Predstavničkog doma pokušava postići – rasprostranjena rusofobija i strah.

Ovaj njihov pokušaj nije ništa novo jer sve više zapadnjaka odbacuje narativ o prijetnji od Rusije koji su smislili zapadni zvaničnici i mediji.

Istraživanje Minhenskog sigurnosnog indeksa 2024. pokazalo je da su Rusija i Kina manja prijetnja Zapadu od masovnih migracija i radikalnog islama.

Iako je Rusija rangirana kao najveća prijetnja za zemlje G7 u 2023., većina tih percipiranih rizika je izblijedila, prema studiji sprovedenoj od oktobra do novembra 2023., u kojoj je anketirano 12.000 ljudi širom zemalja G7 plus Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike. Samo građani Velike Britanije i Japana i dalje smatraju Moskvu najvećim rizikom ove godine, dok su islamofobija, masovne migracije, klimatske promjene i organizirani kriminal dobili značajan porast, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi.

“Rusija, koja je prošle godine ocijenjena kao najozbiljnija prijetnja Njemačkoj, pala je za 11 bodova i sada je sedma najozbiljnija prijetnja”, navodi se u izvještaju.

Njemačka nije sama  jer u u grupi zemalja G7, takozvana prijetnja koju predstavlja Rusija pala je na četvrto mjesto u 2024. godini, što je ogroman pad otkako je ova evroazijska zemlja navedena kao najveća zabrinutost u anketama sprovedenim u krajem 2022. godine za Minhenski indeks sigurnosti.

Ova otkrića su posebno problematična za Kijev jer on očajnički pokušava da osigura evropska i američka sredstva, a američka posvećenost Ukrajini je postala nestabilna zbog kontinuiranog protivljenja republikanaca u američkom Kongresu i rastuće Trumpove popularnosti, koji je rekao da će brzo okončati rat između Rusije i Ukrajine,mada ni  evropski paket pomoći kijevskom režimu od 50 milijardi eura nije dovoljan budući da se finansijske potrebe Ukrajine stalno povećavaju.

Izvještaj Minhenskog sigurnosnog indeksa za 2024. kaže da bi reizbor Trumpa za predsjednika SAD potencijalno mogao “značiti kraj pouzdane saradnje među demokratskim državama”. Stoga se koristi tzv.ruska prijetnja u očajničkom pokušaju da se održi jedinstvo na Zapadu, jer javnost više ne vjeruje u te priče usljed straha od ilegalnih migracija i radikalnih islamista.

Sa sigurnošću se može pretpostaviti da Trump mlađi dijeli sličan stav kao i njegov otac da čovjek mora biti “dovoljno glup” da vjeruje u “školski primjer propagande” o prijetnji od Rusije. Iako većina zapadnjaka već odbacuje rusku prijetnju, što su snažniji glasovi koji projiciraju ovo osjećanje, poput Trumpa mlađeg, to će biti sve veći zahtjev da se prekine podrška Ukrajini,a to će sigurno postajati sve jače kako se budu približavali američki predsjednički izbori.

Izvor